Mentás tepsis újburgonya

Akár köretként, akár önállóan, ki ne szeretné az újburgonyát? Fokhagymásan vagy petrezselymesen már megszokhattuk, de ki gondolta volna, hogy mentával is istenien működik? Ha egy frissítő és izgalmas tavaszi fogásra vágysz, bátran ajánljuk kipróbálásra ezt a különlegességet.

Hozzávalók:

  • 500 g újburgonya
  • 4 gerezd fokhagyma zúzva
  • nagy csokor menta
  • 1 evőkanál sörélesztőpehely (opcionális)
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • fél citrom leve
  • frissen őrölt bors

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 190 ℃-ra.
  2. Forralj egy lábasban vizet, tisztítsd meg a burgonyákat és főzd kb. 10 percig, amíg szinte teljesen megpuhulnak, de ha beleszúrsz egy villát, van némi ellenállásuk.
  3. Közben készítsd el a fokhagymás-mentás olajat. Ehhez a mentát aprítsd fel, vagy egy mozsárban zúzd össze. Keverd hozzá a zúzott fokhagymát, egy evőkanál olívaolajat, majd a sörélesztőpelyhet és a citromlevet.
  4. A kb. 80 százalékosan megfőtt krumplit szűrd le és hagyd lecsöpögni. Ha apróbbak a burgonyáid, akkor hagyhatod egészben is őket, ha pedig nagyobbak, akkor ízlés szerint vágd félbe vagy négybe őket.
  5. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe tegyél 2 evőkanál olívaolajat és forgasd bele a burgonyákat. Sózd, borsozd bőven és süsd fél órát 190 ℃-on, amíg enyhén megbarnulnak.
  6. Az enyhén aranybarna burgonyákra locsold rá a mentás-fokhagymás olajat és jól forgasd össze.
  7. Süsd további 10-15 percig, amíg teljesen aranybarna nem lesz.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.