Az Eleven Madison Park étterem több mint tíz évvel ezelőtt kapott először három Michelin-csillagot. Jó hír, hogy ezt a besorolást képesek voltak megtartani úgyis, hogy közben teljesen vegán menüre váltottak.
A világjárvány számos vendéglátóipari egységnek komoly gondokat okozott, és ezektől a nehézségektől még a három Michelin-csillagot kapott besorolás sem tudta megmenteni a New York-i felső kategóriás éttermet, ami csődközeli helyzetbe került és sokáig kérdéses volt a jövője.
Daniel Humm, az Eleven Madison Park séfje a pandémia kapcsán első kézből tapasztalhatta meg az életvitelünk – ezzel együtt pedig a globális étkezési szokásaink – fenntarthatatlanságát, és mindezt be is építette az étterem új koncepciójába.
Az Eleven Madison Park-ot egy kizárólag növényi fogásokat felszolgáló felső kategóriás étteremmé alakította, ami nemcsak azért volt nagyon bátor húzás, mert a vegán fine dinging egyelőre nem kifejezetten elterjedt, hanem mert az étterem korábbi hírnevét leginkább az állatokból készült menünek köszönhette, mint pl. a sült malac vagy a füstölt kacsa.
A változtatás kapcsán sokakban megfogalmazódott a kérdés, hogy egy kizárólag vegán fogásokat kínáló étterem képes lesz-e megtartani a legmagasabb besorolást, de az október 6-án megtartott Michelin-ceremónián kiderült, hogy az étterem 2022-ben is megtartja a 3 csillagos besorolást, ezzel pedig az egyetlen olyan vegán étterem a világon, amelyik három Michelin-csillagot kapott.
„Tegnap este az a megtiszteltetés ért minket, hogy zsinórban már 11. éve megkaptuk a három Michelin-csillagot. Elmondhatatlanul hálás vagyok a csapatnak, akik itt vannak most, és mindenkinek, aki a közel 25 éves fennállásunk során hozzájárult a sikerhez. Hálásak vagyunk továbbá a vendégeinknek és a partnereinknek, akik hittek az elképzelésünkben és arra biztattak, ne hagyjuk abba” – olvasható az étterem Instagram-oldalán
New Yorkban egyébként még négy másik étterem is három Michelin-csillagot kapott az anonim módon tevékenykedő ellenőrök 2021 tavasza és 2022 nyara között zajló értékelési intervallumában.
Van jövője a felső kategóriás vegán éttermeknek?
A közelmúltban történtek alapján úgy tűnik, a csúcskategóriás étkezési élményeket nem kell feltétlenül a húsból készült fogásokkal társítani, és ezt most már a legkomolyabb szakmai szervezetek is elismerik.
Az év elején a Las Vegas Strip-en nyílt felső kategóriás vegán étterem, szóval a szerencsejáték fővárosába látogató vendégek számára is elérhető már a luxus és a növényi fogások csillogó egyvelege.
Tavaly pedig Franciaországban is Michelin-csillaggal jutalmaztak egy vegán éttermet, ami egyben az első ilyen étterem a gasztronómiájáról híres országban.
Amatőr tájképfotós, öko-podcaster és állatjogi aktivista, aki lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. Több civil egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. Szabadidejét leginkább olvasásra, túrázásra, önképzésre és angol nyelvű vegán videók feliratozására fordítja.