Ma már teljesen megszokott, hogy télen ugyanúgy megtalálhatók a szupermarketek zöldséges pultjaiban a nyári gyümölcsök, nyáron pedig a téli zöldségek. Összeállításunkból most megtudhatod, minek is van igazán szezonja augusztus és szeptember hónapokban.
Sokan már azt sem tudják, melyik zöldségnek és gyümölcsnek mikor van szezonja, és ez valamilyen szinten érthető, hiszen az új mezőgazdasági technológiáknak, az üvegházaknak, a melegebb éghajlatról importált terményeknek köszönhetően nem ez alapján kell eldöntenünk, hogy mikor mit eszünk.
Miért éppen a szezonális?
Érdemes az állandóan elérhető kínálattól függetlenül odafigyelni a szezonalitásra, egyrészt azért, mert a szezonális zöldségek és gyümölcsök általában olcsóbbak, másrészt kedvezőbb a vitamin- és ásványianyag-tartalmuk.
Kinézetre ugyan a téli paradicsom ugyanolyan szép, mint a nyári, de lehet, hogy nem ugyanolyan finom. Amikor nem a saját szezonjában termelnek egy zöldséget vagy gyümölcsöt, akkor nincsenek meg azok a körülmények, melyek az egészséges növekedést és tápanyagfelvételt biztosítják számára.
Ezt lehet „pótolni” mesterséges érlelési technikákkal és az üvegházak által biztosított termelési körülményekkel, de ezek sosem olyan tökéletesek, mint a természet által nyújtott „technológiák”.
Ha pedig arra is figyelünk, hogy lehetőleg magyar, vagy legalábbis Európában termett zöldséget-gyümölcsöt vásároljunk, akkor egyrészt a helyi termelőket is támogatjuk, másrészt a rövidebb szállítási távolságok miatt a környezetnek is kedvezünk vele.
Fontos kiemelni, hogy nem mindig megoldható csak hazait és csak idényterményeket vásárolni. Ezt az útmutatót csupán követendőnek szánjuk – ha van energiád és időd nagyjából aszerint megtervezni az étrended, hogy épp mi szezonális, az a fent említett okok miatt kedvező lehet neked, másoknak és a környezetnek is.
Mutatjuk, a nyári hónapokban mit és miért érdemes fogyasztani. Ahhoz is adunk pár tippet, hogy milyen finomságokat készíthetsz belőlük.
Augusztus
Gyümölcsök: július végéig, augusztus elejéig van szezonja a cseresznyének, a meggynek és az egresnek. Júliusban és augusztusban is elérhető az alma, a körte, a szeder, a szilva, a sárgadinnye, a görögdinnye, az őszibarack, a sárgabarack, a málna, a ribizli és a szőlő.
Zöldségek: júliusban és augusztusban is idénye van a jégcsapreteknek, a karalábénak, a sárgarépának, a fehérrépának, a burgonyának, a céklának, a cukkininek, a kukoricának, a jégsalátának, a fejes salátának, a paradicsomnak, a paprikának, a lila káposztának, a karfiolnak, a kelkáposztának, a fejes káposztának, az uborkának, az újhagymának, a vöröshagymának, a póréhagymának, a brokkolinak, a mángoldnak, a sóskának, a rukkolának, a spenótnak, a főzőtöknek, a zellernek, a zöldbabnak és a zöldborsónak. Augusztustól kaphatsz szezonális padlizsánt, kelbimbót és kínai kelt.
A bogyós gyümölcsöket, mint például a ribizli és a szeder, ajánlott hetente többször fogyasztani, ugyanis páratlan antioxidáns-szintjüknek köszönhetően rengeteg betegséget segíthetnek megelőzni, csökkenthetik a koleszterinszintet és a vérnyomást, illetve segíthetnek a gyulladáscsökkentésben is.
A hüvelyeseknek, mint például a zöldborsó, szintén rengeteg jótékony hatásuk van az egészségünkre: magas fehérjetartalmukkal a növényi étrend fontos alapját képezik, jó hatással vannak a szív- és érrendszerre, a koleszterinszintre, magas rosttartalmukkal pedig hozzájárulnak a megfelelő emésztéshez.
Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, amiért a világon az egyik legfinomabb paradicsom és paprika nálunk terem. Mindkettőt érdemes nyersen és főzve is fogyasztani. Nyers formában ugyanis rengeteg C- és B-vitamint tartalmaznak, főzve azonban sokkal elérhetőbbé válik bennük az A-vitamin. Mindkét zöldség segít a megfelelő emésztésben, megvédhet a krónikus szív- és érrendszeri problémáktól, és jótékony hatással van az agyműködésre is.
Íme néhány receptötlet ezekhez a nyári idényzöldségekhez és idénygyümölcsökhöz, ha épp nincs ötleted az elkészítésükhöz:
Fűszeres-paradicsomos sült padlizsán
Erdei gyümölcsös sajttorta tofuból
Szeptember
Gyümölcsök: szeptemberben szezonális az alma, a birsalma, a körte, a szőlő, a szilva, az őszibarack, a görögdinnye, a sárgadinnye és a málna.
Zöldségek: szeptemberben van szezonja a karalábénak, a sárgarépának, a fehérrépának, a zellernek, a krumplinak, a céklának, a cukkininek, a kukoricának, a főzőtöknek, a jégsalátának, a padlizsánnak, a paradicsomnak, a lila káposztának, a kelkáposztának, a kínai kelnek, a fejes káposztának, a fejes salátának, a brokkolinak, a karfiolnak, a vöröshagymának, az újhagymának, a póréhagymának, az uborkának, a zöldbabnak, a paprikának, a spenótnak, a fekete reteknek, a kelbimbónak, a madársalátának, a mángoldnak, a sóskának, a spenótnak, a rukkolának, a zöldbabnak és a zöldborsónak.
Kora ősztől már nagyon sok keresztesvirágú zöldségnek idénye van, például a brokkolinak, a karfiolnak és a káposztaféléknek. Ezek a zöldségek számos egészségügyi előnnyel járnak: K-vitamin-tartalmuknak köszönhetően hozzájárulnak a csontok egészségéhez, a szív- és érrendszer megfelelő működéséhez, valamint a daganatos betegségeket is megelőzhetik. Emellett jelentős C-, E- és A-vitamin-, valamint kalcium-, magnézium- és folsavforrások is.
Az őszi gyümölcsök csonthéjas sztárjai, az őszibarack és a szilva magas rosttartalmukkal hozzájárulnak a megfelelő emésztéshez, A-, B- és C-vitamin-tartalmukkal pedig számos egészségügyi előnyt nyújtanak, például segíthetnek a krónikus betegségek megelőzésében.
Inspirációnak íme néhány, kora őszi idényzöldségekből és idénygyümölcsökből elkészíthető recept a gyűjteményünkből:
Karfiolos-krumplis zöldborsó sabji
Őszi pite almával, szőlővel és dióval
Nem kérdés, hogy a szezonális gyümölcsök és zöldségek segíthetnek az egészségesebb és pénztárcabarátabb étkezésben. Ha még többet szeretnél megtudni ezekről, olvasd el a megfizethető növényi étrenddel kapcsolatos, rengeteg tippet és trükköt tartalmazó cikkünket, valamint útmutatónkat, ami segítségedre lehet a tápanyagbevitel útvesztőjében kiigazodni.
Domján Flóra környezetgazdálkodás szakon szerzett diplomát 2021 januárjában. A legfontosabb értéknek az empátiát tartja, éppúgy az állatok és az élővilág iránt, mint az emberek felé. Hisz benne, hogy egyre többen rájövünk: a hús ára egy élet elvétele, és az élet szeretetének, az együttérzésnek, a közös társadalmi értékeinknek minden élőre ki kell terjednie. Ezt az üzenetet minél hitelesebben igyekszik képviselni az írásaiban, az aktivizmusban és a mindennapokban is.