Most olvasott cikk
Cukkinis baba ganoush

Cukkinis baba ganoush

A forró nyári napokon nincs is jobb, mint egy frissítő, könnyed és zöldséges fogás. Ezért elhoztuk nektek a híres arab mártogatóst, a baba ganoush-t egy kis csavarral: padlizsán helyett cukkiniből.

Korábban találkozhattatok az eredeti baba ganoush receptjével, de most az idényhez igazodva egy újragondolt változatát hoztuk el nektek. A cukkinitől igazán frissítő és nyárias lesz, de ugyanolyan könnyed és bársonyos, mint eredeti társa, ráadásul ízvilágában is megőrzi a hagyományos baba ganoush jellegzetességeit. Egyaránt tökéletes lehet egy egyszerű délutáni snacknek és a kerti partik befutójának.

Hozzávalók:

  • 1 kg cukkini
  • 3 evőkanál tahini (szezámkrém)*
  • fél citrom leve
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál római kömény
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • frissen őrölt bors
  • 0,5 teáskanál füstaroma (bioboltokban kapható)

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsd elő 200 ℃ fokra.
  2. A cukkinit tisztítás után helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire és süsd méretétől függően 25-35 percig, amíg teljesen megpuhul és fekete foltok jelennek meg rajta.
  3. Miután kivetted, várj 10 percet, amíg már nem túl forróak, és pucold meg őket. A belsejét tedd egy szűrőbe és hagyd további 10-20 percig lecsöpögni.
  4. Addig pucold meg a fokhagymát, szedd gerezdjeire és a gerezdeket vágd négybe, majd kevés olajon pirítsd 2-3 percig, amíg a külseje épphogy megbarnul.
  5. A pirított fokhagymát, a tahinit, a citromlevet, a füstaromát és a fűszereket botmixerrel krémesítsd el. Ezután add hozzá a lecsöpögött cukkinit, és mixeld, amíg egyenletes, krémes állagot nem kapsz.
  6. Tálald olívaolajjal, magvakkal, friss zöldfűszerrel és fogyaszd friss, ropogós zöldségekkel vagy házi pitával.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.