A forró nyári napokon nincs is jobb, mint egy frissítő, könnyed és zöldséges fogás. Ezért elhoztuk nektek a híres arab mártogatóst, a baba ganoush-t egy kis csavarral: padlizsán helyett cukkiniből.
Korábban találkozhattatok az eredeti baba ganoush receptjével, de most az idényhez igazodva egy újragondolt változatát hoztuk el nektek. A cukkinitől igazán frissítő és nyárias lesz, de ugyanolyan könnyed és bársonyos, mint eredeti társa, ráadásul ízvilágában is megőrzi a hagyományos baba ganoush jellegzetességeit. Egyaránt tökéletes lehet egy egyszerű délutáni snacknek és a kerti partik befutójának.
Hozzávalók:
- 1 kg cukkini
- 3 evőkanál tahini (szezámkrém)*
- fél citrom leve
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál római kömény
- 1 evőkanál olívaolaj
- só
- frissen őrölt bors
- 0,5 teáskanál füstaroma (bioboltokban kapható)
Elkészítés:
- A sütőt melegítsd elő 200 ℃ fokra.
- A cukkinit tisztítás után helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire és süsd méretétől függően 25-35 percig, amíg teljesen megpuhul és fekete foltok jelennek meg rajta.
- Miután kivetted, várj 10 percet, amíg már nem túl forróak, és pucold meg őket. A belsejét tedd egy szűrőbe és hagyd további 10-20 percig lecsöpögni.
- Addig pucold meg a fokhagymát, szedd gerezdjeire és a gerezdeket vágd négybe, majd kevés olajon pirítsd 2-3 percig, amíg a külseje épphogy megbarnul.
- A pirított fokhagymát, a tahinit, a citromlevet, a füstaromát és a fűszereket botmixerrel krémesítsd el. Ezután add hozzá a lecsöpögött cukkinit, és mixeld, amíg egyenletes, krémes állagot nem kapsz.
- Tálald olívaolajjal, magvakkal, friss zöldfűszerrel és fogyaszd friss, ropogós zöldségekkel vagy házi pitával.

Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.