Most olvasott cikk
Miért váltott Nick Kyrgios növényi étrendre?

Miért váltott Nick Kyrgios növényi étrendre?

Nick Kyrgios vegán teniszező

Nick Kyrgiost nem kell bemutatni a teniszrajongóknak: az ausztrál sportoló az utóbbi években a világ legjobbjai közé küzdötte fel magát. Bár pozitív eredményeiről rendkívül sok hír születik, növényi alapú étrendjéről már kevesebb szó esik. Pedig a teniszcsillag nyíltan vállalja és büszke rá, hogy nem eszik szárazföldi állatokat.

A fenegyereknek tartott Kyrgios élete 2020-ban, a pusztító ausztrál erdőtüzek idején alaposan megváltozott. A magát állatbarátnak és környezetvédőnek tartó férfit sokkolta egy kép, amin bemutattak egy tűzből mentett koalát. Akkori bejegyzésében megtörten írt az emberi áldozatokról, ugyanakkor az állatok haláláról sem feledkezett meg. A különcségéről is ismert sportoló a katasztrófa pillanatában mutatta meg, valójában mekkora szíve is van, és élére állt az Australian Openen részt vevő világsztárok közötti gyűjtés megszervezésének.

Saját részéről 200 dollárt ajánlott fel valamennyi sikeres ász (ace) után – az ő esetében ez általában több számjegyű meccsenként –, ezzel is segítve a tűz okozta természeti károk helyreállítását. Példáját sokan követték. Novak Djokovics, Maria Sharapova és Ash Barty a brisbane-i tornán nyert pénzdíjukat például teljes egészében a Kyrgios által szervezett adakozás számlájára utalták. Az ausztrál teniszező felhívásához még az NBA kosárlabdázói közül is többen csatlakoztak.

A váltást követően úgy nyilatkozott:

Jó ideje szenvedélyesen foglalkozom az állatvédelemmel, és ezért nem fogyasztok húst és tejtermékeket. Nem az egészségem miatt döntöttem így, egyszerűen nem hiszek abban, hogy meg kell ennünk az állatokat. Pár éve már próbálkoztam az áttéréssel, de az utazások miatt nehéz volt betartanom. Azóta egyre jobban odafigyelek, és a szenvedő állatokról készült felvételek csak megerősítenek abban, hogy jól döntöttem. Ezeket az iszonyatos képeket nézve nem is értem, mások hogyan tudják a húst megenni.

Kyrgios egy vegetáriánus szakaszt követően, a 2020-as erdőtüzek pusztításait látva erősödött meg elhatározásában és váltott szinte teljesen növényi étrendre. Olyannyira, hogy 2022 januárjában arcát adta a Beyond Meat amerikai kampányához is. A váltás egyébként kifejezetten a javára vált Nicknek. Étrendje azért nem nevezhető vegánnak, mert időnként fogyaszt halat.

A 2022-es Wimbledon nemcsak a teniszkedvelőknek volt izgalmas, hanem a vegánoknak is. A sors úgy hozta, hogy a férfi döntőben éppen két, közismerten növényi étrendet követő sportoló küzdött meg egymással: a szerb Novak Djokovic és az ausztrál Nick Kyrgios, melyből végül előbbi jött ki győztesen.

A top férfiteniszezők mellett a női oldalon is találunk olyanokat, akik többnyire vagy teljesen elhagyták az állati eredetű ételeket egészségügyi, környezetvédelmi vagy etikai okokból: a legendás testvérpáros, Venus és Serena Williams is a növényevők táborát erősíti, de a visszavonult sztárok között ott van Martina Navratilova, aki tizennyolcszoros egyéni, harmincegyszeres páros és tízszeres vegyes páros Grand Slam-győztes, sokak szerint a történelem egyik legjobb női teniszjátékosa.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.