Most olvasott cikk
Növényi alapú csoda: bénító fájdalomból felgyógyulva futott maratont egy nő

Növényi alapú csoda: bénító fájdalomból felgyógyulva futott maratont egy nő

Korábban az ágyból sem tudott felkelni Kate Dunbar, a teljes értékű növényi étrend azonban megszüntette a testszerte jelentkező gyulladást, és elkezdhetett futni. Azóta egy maratont is teljesített már, jövőre pedig újabbra készül.

Kate Dunbar soha nem gondolta volna, hogy egyszer képes lesz lefutni a maratont. Ez persze nem világraszóló hír, sokan vagyunk ezzel így, sokunknak már csak egy tíz kilométeres futás is elérhetetlennek hangzik.

A jelenleg 59 éves norfolki nő számára azonban még az átlagosnál is távolabbi célnak tűnt a több mint 42 kilométernyi táv teljesítése. Őt ugyanis korábban artritisszel – komoly ízületi gyulladással – diagnosztizálták. A testszerte érzett fájdalom fokozatosan vágta el őt egyre több mindennapi tevékenységtől. Végül aztán gyakorlatilag mozogni sem tudott.

Egy csúnya hátfájással kezdődött, ami egyre rosszabb és rosszabb lett. Végül már az összes ízületemben szörnyű fájdalmat éreztem: a lábamban, a térdemben és a vállamban is. A helyzet annyira súlyossá vált, hogy majdnem megvakultam a bal szememre. Eljutottam arra a pontra, hogy fájdalomcsillapítón éltem, nem tudtam felkelni az ágyból és járni sem tudtam

– mesélte.

Úton a TÉNÉ felé

Egy idő után Kate Dunbar észrevette, hogy bizonyos ételek elhagyása javít az állapotán, így elkezdte kerülni a vörös húsokat és a sajtot. Ezt követően futott bele a Vegan Society szervezet munkásságába, amely arra inspirálta, hogy növényi alapú étrendre váltson.

Elmondta, hogy ekkor még mindig szenvedett kisebb gyulladásoktól, de a gyógyszeradagját már felére tudta csökkenteni. Utólag már látja, hogy növényi alapon ugyan, de meglehetősen egészségtelenül táplálkozott ekkoriban, fogyasztott ugyanis

  • vegán süteményeket,
  • péksüteményeket és
  • feldolgozott élelmiszereket.

Ezt követően azonban találkozott egy nővel a vegán piacon, aki arról mesélt, hogy hasonló egészségügyi problémákkal küzdött korábban, mint Kate Dunbar. A teljes értékű növényi étrendet javasolta, ami bevált:

Csak vártam és vártam, hogy belobbanjon egy újabb gyulladás, de nem történt semmi

– mondta.

Bár egyértelműen egészségügyi motivációval vágott bele a növényi étrendbe, az Instagram-fiókja alapján magáénak érzi már a vegán életmód etikai aspektusát is.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kate Dunbar (@kate.dunbar) által megosztott bejegyzés

„Jó kis 10 kilométeres futás volt a mai, egészen addig, amíg meg nem álltam ezen a területen, hogy megnézzem ezeket az édes disznókat, és észre nem vettem néhány halott állatot egy nagy tárolóban, ipari hulladékként” – írta posztjában.

Tolószék helyett maraton

Miután a teljes értékű növényi étrend megszabadította a betegség kisebb fellángolásaitól is, hat évvel ezelőtt elkezdett futni, és csatlakozott egy vegán futóklubhoz. Ekkor még nem is sejtette, az életének mennyire központi részévé válik majd a futás, amelyért korábban soha nem rajongott.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Running On Plants (@runningonplants1) által megosztott bejegyzés

Végül a bostoni maratont is lefutotta 4 óra 40 perc alatt. Jövőre pedig a párizsit szeretné teljesíteni, már regisztrált is rá.

El sem hiszem: onnan, hogy még sétálni sem tudtam, eljutottam oda, hogy maratonokat futok. Akár tolószékbe is kerülhettem volna, ha nem változtatok az étrendemen

– mondta.

Hasonló a története Paul Youdnak is, bár az ő esetében a gyulladások közel sem voltak olyan súlyosak, mint Kate Dunbar esetében. Mindenesetre ő is azt állítja, hogy a növényi alapú étrendnek köszönhetően tud 85 évesen is ultramaratonokat futni és fekvőtámasz-kihívásokba bonyolódni.

(AOL)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.