Most olvasott cikk
Novak Djokovic növényi étrenddel lett újra világelső

Novak Djokovic növényi étrenddel lett újra világelső

A növényi étrenden élő sportoló, Novak Djokovic múlt vasárnap aratott győzelmet a US Open-tornán, ezzel megszerezte 24. Grand Slam-győzelmét. Ő az egyik legismertebb világklasszis, akiről köztudott, hogy kivételes sporteredményeit állati eredetű élelmiszerek nélkül érte el. Hétfőtől hivatalosan is újra ő a világranglista első helyezettje.

A 36 éves szerb teniszező ismét nagyszerű évet zárt. Négy alkalommal szerepelt Grand Slam-döntőben, ebből hármat sikerült is megnyernie, de Wimbledonban vereséget szenvedett Carlos Alcaraztól. A saját rekordját a férfiak között tovább javító Djokovic ezzel a 24. GS-győzelemmel beérte Margaret Courtot, aki eddig az örökranglistát vezette. Emellett a szerb sportoló lett az amerikai nyílt teniszbajnokság legidősebb férfi bajnoka is egyben. Djokovic egyébként akkor is a világranglista első helyére került volna vissza, ha nem nyer a döntőben.

A több mint 3 órás megpróbáltatás mindkét sportolót – ellenfele a világranglista 3. helyén álló Danyiil Medvegyev volt – próbára tette. A stadion tetejét az esőtől tartva behúzták, így elég fülledt volt a levegő, ami nem segített a versenyzőknek. A két teniszező ráadásul elég sok 30 ütögetésnél hosszabb labdamenetet játszott, szóval nyugodtan mondhatjuk, hogy a döntő kivételes igénybevételnek tette ki az atlétákat. Djokovic bírta jobban az iramot, három szettben (6:3, 7:6, 6:3) győzedelmeskedett.

Djokovic évek óta a csúcson

Novak Djokovic neve rendre szerepel a világ legeredményesebb, növényi étrenden élő sportolóit felsorakoztató listákon. Habár a szerb atléta nem vallja magát vegánnak – nem szereti a címkézést, ráadásul nem is etikai oldalról közelít a táplálkozás felé –, étrendjéből régóta hiányoznak az állati összetevők. Ezért remek példaként szolgál arra, milyen kiváló eredményeket lehet elérni kizárólag növények segítségével. A The Game Changers című dokumentumfilmben – aminek társproducere volt – ő az egyik prominens szereplő, aki a növényi étrendben rejlő lehetőségekről beszél.

Szerencsére nem Djokovic az egyetlen, aki rájött, hogy az állati termékek elhagyásával is képes a jobb sportteljesítményre. Tavaly a wimbledoni döntőben Nick Kyrgiosszal csapott össze, aki szintén nem eszik állatokat. Kettőjük közt a különbség, hogy Kyrgios vegán, számára ugyanis az állatvédelem az elsődleges szempont, amiatt tért át növényi étrendre.

A sportágon belül egyébként találunk még hatalmas egyéniségeket, akik szintén száműzték az állatokat tányérjukról, mint például Serena és Venus Williams, vagy a már visszavonult Martina Navratilova.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.