Most olvasott cikk
66 éves vegán futó nyerte a kétnapos ultramaratont

66 éves vegán futó nyerte a kétnapos ultramaratont

Trishul Cherns közelebb jár már a 70-hez, mint a 60-hoz, de fiatal atlétákat megszégyenítő állóképességgel rendelkezik. A futó úgy véli, sikereinek egyik titka a növényi étrend, ami saját bevallása szerint segít a testének elviselni azokat a kemény megpróbáltatásokat, amiket ezek az ultrahosszú távok jelentenek.

Trishul Cherns nem ma kezdte a futást, de még mindig töretlen lelkesedéssel áll a rajtvonalhoz. A 66 éves maratonfutó négy évtizeden átívelő pályafutása során 74.000 kilométert futott (csak a versenytávokat számolva), melyek közt volt 1600 kilométer hosszúságú verseny is. Nevéhez 110 kanadai ultrafutó rekord kapcsolódik, és 2021-ben fejezte be a 300. versenyét. De egyelőre eszébe sem jut abbahagyni.

A sportoló legfrissebb dobogós helyezését – első hely a Notchview Ultra futóversenyen a 48 órás kategóriában – egy júniusi harmadik hely előzte meg Connecticutban, azelőtt pedig májusban szerzett ezüstérmet Augustában, New Jersey államban.

A futó szerint nem a korod számít

„A kor nem akadály. Még most is 30 évesnek érzem magam. Olyanoknál teljesítek jobban, akik nálam 20-30-40 évvel fiatalabbak. Szóval azt hiszem, az üzenet talán az lehetne, hogy ne add fel, és csináld tovább, amit csinálsz” – mondta az idős atléta, aki szerint a legutóbbi eredményei a személyes elégtétel mellett egyértelműen bebizonyítják, milyen erő és lehetőség lakozik az idősebb korosztályban is.

Akárcsak az áprilisban győzedelmeskedő Lisa Gawthorne – de említhetnénk Damian Hallt is, aki márciusban nyerte meg a legkegyetlenebb brit ultramaratont –, Trishul is a növényi alapú étkezésnek tulajdonítja ezeket az elképesztő sikereket.

A sikereim az étrendemnek is köszönhetőek. Vegán vagyok, így igyekszem megelőzni a gyulladások kialakulását a szervezetemben, ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy jól bírjam a hosszú távok futását

nyilatkozta Trishul a Canadian Running magazinnak.

Az egészséges és környezettudatos étkezés mellett Cherns rendszeresen meditál. Emellett a spiritualitás is nagyon fontos számára, e kettőnek tulajdonítja azt a lelki és érzelmi stabilitást, ami hozzájárul a sikereihez. Végezetül pedig elengedhetetlen szerinte, hogy csak előre tekintsen az ember és mindig legyenek kitűzött céljai.

„Több mint 300 ultramaratont lefutottam már, de a következő öt évben el szeretném érni az 500 befejezett versenyt. Össze tudok hozni 1.000 ultramaratont a hátralevő életemben? Az nagyszerű lenne. A csillagokat céloztam meg. Nincs akadálya, hogy te is megcélozd őket, teljesen mindegy, mennyi idős vagy” – állítja Trishul.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.