Most olvasott cikk
Húsz éve vegán az a sportoló, aki megnyerte a Duatlon Európa-bajnokságot

Húsz éve vegán az a sportoló, aki megnyerte a Duatlon Európa-bajnokságot

Lisa Gawthorne vegán sportoló a Duatlon-bajnokságon

Lisa Gawthorne már tavaly is dobogós helyezést ért el a romániai világbajnokságon, de idén a legszebben csillogó érmet sikerült elhoznia a velencei Európa-bajnokságról.

A duatlon olyan atlétikai sportág, mely több sportnemet is magában foglal. Egy verseny a triatlonhoz hasonlóan három szakaszra oszlik, ám a duatlonból hiányzik az úszás. A versenyeknek egy futó, egy kerékpáros, illetve még egy futó szakasza van.

Az Egyesült Királyság színeiben versenyző, 1981-es születésű profi sportoló 4,7 km futás, 23 km biciklizés és végül 2,5 km futás után nyerte meg korosztályában az aranyérmet.

Lisa mindezt egy „go vegan” feliratú sportmezben vitte véghez.

Amikor átfutottam a célvonalon és meghallottam, hogy az én nevemet mondják a kategória győzteseként, elképesztően jó érzés volt. Nagyon elérzékenyültem. Nagyon keményen dolgoztam, és úgy érzem, minden perc megérte, hiszen európai bajnokká koronáztak.

Még inkább különleges, mert idén ünneplem a 20. vegán évfordulómat. Az állatokért vagyok vegán, de nagyon sok egészségügyi és teljesítménybeli előnye is van a növényi étrendnek, amelyek egyértelműen nagy szerepet játszottak az atlétikai pályafutásomban. Nagyon gyorsan regenerálódom, jól alszom és az emésztésem is hibátlan, ami nagyon fontos a sportban, mert egészségesnek kell lennünk, hogy keményen tudjunk edzeni” – olvasható a vegán bajnok nyilatkozata a The Vegan Society oldalán.

Hatéves kora óta nem eszik húst

A sportoló mögött két évtizedes vegán múlt áll, de még mielőtt teljesen magáévá tette volna ezt az életfilozófiát, már jó ideje vegetáriánusként élt. Egészen pontosan hatéves korától kezdve nem eszik húst, ekkor vált vegetáriánussá. Saját bevallása szerint mindig is nagy állatbarát volt, és sohasem tetszett neki az elképzelés, hogy élelem, öltözék, vagy bármilyen más szempontok alapján állatokat kelljen használnia.

A profi atléta nemcsak élvezi a veganizmus nyújtotta előnyöket a sportban, de könyvében – Gone in 60 seconds – meg is osztja azokat az érdeklődőkkel. Sőt, 29 évesen megalapította Bravura Foods céget is, szóval nyugodtan mondhatjuk, hogy a vegán mozgalom minden tekintetben aktív tagja, és kiváló példakép mindenki számára, aki továbbra is kételkedik a növényi étrend előnyeiben.

A sportoló szívesen terjeszti a veganizmus pozitív üzenetét, és csapattársait is igyekszik a helyes út felé terelni.

„Nagyon lelkesen támogatom a mozgalmat és szívesen terjesztem a pozitív üzenetet azok számára, akik érdeklődnek. Az évek alatt sok csapattársam váltott a növényi étkezésre és mindannyian azt mondták, hogy nagy hatással voltam rájuk. Ez nekem nagyon sokat jelent” – mondja Lisa.

Vegán sportolók a csúcson

Pár héttel ezelőtt számoltunk be arról, hogy Damian Hall nyerte a legkegyetlenebb brit ultramaratont. A 400 kilométernél is hosszabb távon a versenyzőknek 13.000 méter szintkülönbséget kell megtenniük, amihez elképesztő állóképességre, valamint mentális erőre van szükség. Amit, ahogy azt az említett példa is mutatja, el lehet érni kizárólag növényi táplálkozással.

De nem kell külföldre menni a nagyszerű vegán sportsikerekért. Planéta Szimonetta, a DVSC SCHAEFFLER kézilabdázója is kizárólag növényi étrendet követve ért el nagyszerű eredményeket. Az ő tapasztalatait a vele készített interjúban olvashatják az érdeklődők.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.