Most olvasott cikk
Kilőtték Borsodban a Svájcból érkezett farkast, nyomozás indult az elkövető vadász ellen

Kilőtték Borsodban a Svájcból érkezett farkast, nyomozás indult az elkövető vadász ellen

Kétezer kilométert vándorolt Svájcon és Ausztrián keresztül Magyarországig egy fiatal farkas, itt azonban egy vadász végzett vele. Miután fokozottan védett állatról van szó, nyomozás indult az ügyben.

Kilőtték Hidasnémeti környékén, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében azt a farkast, amely a svájci Graubünden kantonból kiindulva összesen 2000 kilométert tett meg Magyarországig.

Az M237 jelű állat fiatal példány volt, 2021-ben született. Hosszú útját 2022 júniusában kezdte meg, június végén lépte át az olasz határt az Alsó-Rengadine vidékén. Mintegy tíznapos dél-tiroli vándorlás után átlépte az osztrák határt is. Onnan észak, majd északkelet felé haladt tovább. Októberben Innsbruck térségét fedezte fel, majd Tirolon keresztül Bécs felé indult. Egészen a Dunáig ment, majd délkelet felé fordult. A magyar határt február közepén lépte át. Nógrád megyében még készült róla felvétel.

A nagy testű húsevők védelmével foglalkozó Gruppe Wolf Schweiz (GWS) szerint az teljesen természetes, hogy a fiatal farkasok még az ivarérettség elérése, azaz 22 hónapos koruk előtt elhagyják a falkájukat és elkezdenek saját terület után kutatni. Ehhez pedig gyakran hatalmas távolságokat tesznek meg. Eddig azonban csak ritkán sikerült ennyire pontosan dokumentálni az útjukat. Ezt a bizonyos példányt egyébként 2022 tavaszán jelölte meg egy vadőr.

A GWS ráadásul már azt is kisebb csodának tartja, hogy egészen eddig nem pusztult el a farkas. Nem fogott ki rajta egyetlen autópálya és folyó sem, a magyar vadásszal szemben azonban nem tudott védekezni.

Akár börtön is várhat a vadászra

A Nemzeti Nyomozó Iroda a 444.hu kérdésére megerősítette, vizsgálat indult az ügyben. A rendőrség az ügy részleteiről azonban az eljárás jelenlegi szakaszában nem ad további tájékoztatást.

A farkasok Magyarországon 1993 óta számítanak védett, 2001 óta pedig fokozottan védett fajnak, egyáltalán nem vadászhatók. Az állat engedély nélküli elpusztítása, megsebesítése, vagy egyáltalán csak zavarása bűncselekménynek tekinthető, és három év szabadságvesztéssel büntethető.

A farkasokat a XX. század közepére szinte teljesen kiirtották Magyarországon, az 1970-es években aztán ismét láttak néhány példányt az Északi-középhegység egyes területein. „Bár a Kárpátokban elterjedt, a mai Magyarország területéről az intenzív vadászat következtében csaknem teljesen kipusztult, csupán néhány család jelenik meg időnként az északi hegyvidékeken” – írja a WWF.

A civil természetvédelmi szervezet felhívta a figyelmet, hogy a farkas az emberre nem jelent valós veszélyt. A farkas ráadásul az embernél sokkal hatékonyabb vadász, így segít az erdei életközösség egészségének és kiegyensúlyozottságának fenntartásában. Hasznosságát felismerve már több európai országban és az Egyesült Államokban is a kilövése és üldözése helyett inkább a visszatelepítésére törekednek. Ennek ellenére

Magyarországon a farkast még mindig nem kíméli az ember. A többnyire a Felvidékről, esetenként a Balkánról érkező példányai általában illegális elejtés áldozatául esnek. »Sportból« vagy a háziállatok miatti aggodalomtól hajtva kerülnek puskavégre, ami a jelenleg hatályos jogszabályok szerint bűncselekmény.

Ez persze sajnos nem kizárólag Magyarországon van így. Az év elején például az eddigi legnagyobb farkasvadászat kezdődött el Svédországban, a helyi vadászok hivatalos indoklása szerint ugyanis a farkasok létszáma túlságosan magas.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.