Most olvasott cikk
Közel 70 krokodil szabadult ki egy kínai farmról a heves esőzések miatt

Közel 70 krokodil szabadult ki egy kínai farmról a heves esőzések miatt

A krokodilokat bőrükért és húsukért tenyésztették, amiket a hagyományos kínai orvoslásban használnak. Egyelőre nincsenek pontos információk a megszökött, vagy azóta újra befogott állatok számáról, a hatóságok pedig azt tanácsolták a helyi lakosoknak, hogy inkább maradjanak otthonaikban, mert az elszabadult hüllők komoly veszélyt jelenthetnek.

Ritka fenyegetéssel kell szembenézniük a dél-kínai Kuangtung tartományban fekvő Maoming város lakóinak, a településen található krokodiltenyésztő farmról ugyanis körülbelül hetven állat szökött meg a múlt heti heves esőzéseknek köszönhetően. A tájfun olyan sok csapadékot hozott, hogy a telepen lévő tó túlcsordult, az állatok pedig elmenekülhettek. A számok alapján elég sok krokodil élt is ezzel a ritka lehetőséggel. A farmon egyébként az egzotikus bőrükért, valamint a húsukért tartják az állatokat, amit a hagyományos kínai orvoslásban szoktak felhasználni.

„A krokodilok még mindig a vízben vannak és számos kormányzati ügyosztály igyekszik elfogni az állatokat” – jelentette az állami kézben lévő China National Radio (CNR) a mezőgazdasági hivatalra hivatkozva. „A jelenlegi helyzetet még vizsgálják, ahogy a krokodilok számát is” – hangzott a nem túl sokat mondó nyilatkozat. Az AFP hírügynökségnek egy helyi katasztrófavédelmi szakember is úgy nyilatkozott, igyekeznek megoldani a helyzetet, de pontosabb információkról nem szólt a fáma.

A Beijing News állami hírcsatorna közölt egy videót, amin a katasztrófavédelem piros egyenruhás emberei láthatóak, amint mentőcsónakokban kutatják az elárasztott területeket. De előkerültek olyan fotók is, melyeken piros ragasztószalaggal körbetekert szájú, többméteres krokodilok fekszenek az út közepén. A jelentések szerint eddig nyolc állatot sikerült befogni, illetve néhány állatot lelőttek, vagy árammal végeztek velük.

A CNR szerint a hatalmas esőzéssel sújtott terület ad otthont az ország legnagyobb krokodiltenyésztő bázisának, valamint található itt egy krokodilos témájú park is.

A krokodilok is a bőripar áldozatai

A legkedveltebb egzotikus hozzávalók – különösen az egzotikus bőrök – kapcsán talán a kígyóbőr mellett a krokodilbőr a legismertebb luxusalapanyag. Ezek az évmilliók óta itt élő hüllők – akik számos kutatás alapján képesek olyan érzelmek megélésére, mint a félelem, szorongás, fájdalom, szenvedés és frusztráció – a bőripar számos más kárvallottjával egyetemben különösen kegyetlen bánásmódban részesülnek, mielőtt végül egy puccos luxusmárka kirakatában végzik táskaként, övként, esetleg cipőként. A divatipar borzalmait leleplező cikksorozatunk második része foglalkozik behatóbban a bőripar kegyetlenségeivel.

(The Guardian)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.