Ez az isteni koreai szójaszószos BBQ-szósz pillanatok alatt elkészíthető és rengeteg módon felhasználható. Pácolhatsz vele, mázként vagy öntetként is használhatod, de mártogatós is lehet belőle.
A koreai BBQ-szósz abban tér el az eredeti, hagyományos változattól, hogy Worcestershire-szósz helyett szójaszósz, ketchup helyett pedig gochujang, vagyis fermentált koreai vörös chilipaszta kerül bele. Ezenfelül – a fűszerezést tekintve – füstös helyett gyömbéres-fokhagymás ízvilágot kap, a sűrűségét pedig a kukoricakeményítőnek köszönheti. Ezeknek az összetevőknek köszönheti jellegzetesen kelet-ázsiai, csípős ízvilágát ez a különleges BBQ-szósz.
Az eredeti BBQ-szószhoz hasonlóan ezt a szójaszószos verziót is sokszínűen lehet felhasználni. Tökéletesen passzol például szejtán pácolásához, amit felcsíkozva megsüthetsz, vagy a mázat kicserélve elkészítheted ezt a mennyei laskasültet. Szószként is felhasználható, például kipróbálhatod vele ezt a pirított tésztát vagy használhatod édes-savanyú szósz helyett ezekhez a karfiolfalatokhoz. De egyszerű mártogatósként is fogyaszthatod például sült zöldségek mellé.
Ha más kelet-ázsiai receptek is érdekelnek, kattints ide, és fedezd fel őket.
Hozzávalók
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 cm-es gyömbér
- 1 evőkanál szezámolaj*
- 1 evőkanál kukoricakeményítő
- 100 ml víz
- 80 ml szójaszósz
- 3 evőkanál nádcukor vagy agávé-/datolya-/juharszirup
- 2 evőkanál gochujang*
- 1 evőkanál rizsecet*
*A csillagozott összetevők bármelyikét helyettesítheted, ha nem férsz hozzá vagy éppen nem lelhető fel a háztartásodban. A BBQ-szószhoz szezámolaj helyett használhatsz egyéb olajat, gochujang helyett például Srirachát vagy egyéb csípős szószt, rizsecet helyett pedig 10%-os ételecetet.
Elkészítés
- A megpucolt gyömbért reszeld le, a fokhagymát pedig zúzd össze.
- Egy evőkanál kukoricakeményítőt oldj fel 100 ml vízben, majd tedd félre.
- Egy edényben hevítsd fel a szezámolajat, és add hozzá a zúzott fokhagymát és a reszelt gyömbért. Közepes lángon pirítsd 1-2 percig.
- Add hozzá a vízben feloldott kukoricakeményítőt, de előtte alaposan keverd át, mert le tud ülni az aljára a keményítő.
- Jöhet hozzá a többi összetevő is: a szójaszósz, a nádcukor vagy a szirup, a gochujang és a rizsecet.
- Folyamatosan kevergetve forrald fel, hagyd néhány percig gyöngyözni, majd zárd el.
- Az elkészült BBQ-szószt fogyaszd rögtön vagy töltsd megtisztított befőttesüvegbe.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.