Ázsiai tofus-zöldséges pirított tészta

tofus zöldséges ázsiai jellegű pirított tészta

A pirított tészta minden bizonnyal azon vegán ételek egyike, amit ázsiai gyorsétteremben mindenki evett már. Az otthon elkészített változat azonban sokszor a közelébe sem ér ezeknek.

Most megmutatjuk, hogyan tudsz ugyanolyan finom pirított zöldséges tésztát készíteni, mint az éttermi változat. Bioboltokban, ázsiai boltokban, szupermarketek nemzetközi részlegén az összes különlegesebb hozzávalót könnyedén beszerezheted.

Hozzávalók

3 személyre

  • 250 gramm ázsiai tészta (soba vagy udon – semmiképp ne rizs- vagy üvegtészta legyen, és ne vékony fajta levestészta; ha nem találsz vastagabb ázsiai tésztát, inkább spagettiből készítsd)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 3 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál rizs-, agávé- vagy juharszirup
  • 1 evőkanál rizs- vagy fehérborecet
  • 2 evőkanál szezámolaj
  • 1 csomag natúr vagy füstölt tofu (180 gramm)
  • 1 fej lila hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél teáskanál friss reszelt gyömbér
  • három evőkanál durvára vágott sós földimogyoró
  • opcionális: 1 teáskanál chilipehely (ízlés szerint több vagy kevesebb)
  • opcionális: 1 evőkanál Sriracha szósz, gochujang vagy más csípős paszta
  • kedved szerinti két-háromféle zöldség (nyersen mérve összesen kb. 25-30 dkg legyen): lehet sárgarépa, káposzta, cukkini, kápia paprika, brokkoli, cukorborsó, barna csiperkegomba

A tofus-zöldséges pirított tészta elkészítése

  1. A tésztának tegyél fel vizet forrni. Ha felforrt, egy evőkanál sót tegyél bele, és főzd a tésztát 1-2 perccel kevesebb ideig, mint amit a csomagolás ír. Ha kész, szűrd le és hideg vízzel öblítsd át, és néha keverd meg, amíg nem használod fel.
  2. Vágd kb. egy cm-es kockákra a tofut, és egy nagy serpenyőben (legjobb a wok, de a sima mélyített falú serpenyő is jó) egy evőkanál olívaolajon kezdd el közepes lángon pirítani. Ha füstölt tofut használsz, ahhoz elég, ha kb. 10 perc után hozzáadsz egy pici löttyintésnyi szójaszószt, és el is zárhatod, ha mindet magába szívta. Ha natúr tofut használsz, arra először 4-5 perc után löttyints szójaszószt, majd még egyszer ugyanennyi idő múlva egy adagot, és ha magába szívta, zárd el. Szedd ki a serpenyőből a tofut, és tedd félre (a serpenyőt nem kell elmosni, ezen fogjuk pirítani a zöldségeket).
  3. Vágd össze a zöldségeket, kezdve a lila hagymával: a legjobb, ha vastagabb, fél-1 cm-es félkarikákra vágod, a hosszúkás zöldségeket pedig csíkokra. Ha gombát használsz, azt vágd kb. ½ cm-es félszeletekre, a brokkolit pedig szedd kisebb rózsákra.
  4. Egy evőkanál olívaolajon kezdd el pirítani a hagymát közepesen alacsony lángon, majd 2-3 perc múlva adj hozzá egy csipet sót.
  5. Ha a hagyma már legalább 6-7 perce pirul, add hozzá a zöldségeket is és még egy evőkanál olívaolajat. Ha gombát használsz, akkor azt add hozzá először, vedd a lángot közepesen magasra, tegyél hozzá egy csipet sót, és akkor add hozzá a többi zöldséget, amikor a legtöbb víz elpárolgott róla.
  6. Ha a többi zöldség is a hagymához került, közepesen magas lángon pirítsd őket 5-6 percig, majd vedd le közepesen alacsonyra, és adj hozzá két gerezd préselt fokhagymát, fél teáskanál reszelt gyömbért, és ha használsz, egy teáskanál chilipelyhet.
  7. Ha a gyömbér, a fokhagyma és a chili már 2-3 perce a serpenyőben van, vedd a lángot közepesre, és zuttyants a zöldségekre egy evőkanál szójaszószt, és ha használsz, akkor Sriracha szószt, gochujangot vagy más csípős pasztát.
  8. Egy-két perc kevergetés után dobd a zöldségekhez a kifőtt tésztát. Ha nincs egészen óriási wokod, akkor érdemes inkább a fele zöldséget kiszedni, és csak a tészta felét megpirítani először. Sokkal finomabb a végeredmény ugyanis, ha egyenletesen megpirul mindenhol, nem pedig összefő. És itt már tényleg csak pár perc munka van vele, úgyhogy az igazán tökéletes ízélmény kedvéért nem érdemes ezen időt spórolni!
  9. Vedd a lángot közepesen magasra, és időnként megkevergetve (ne égjen le, de azért ne is kevergesd folyamatosan, különben nem lesz ideje megpirulni a tésztának) tegyél hozzá még két evőkanál szójaszószt és egy evőkanál rizs-, agávé- vagy juharszirupot. 4-5 perc alatt szépen pirítsd össze. Kulcsfontosságú a jó pirított tésztához a roppanós zöldség, tehát a magyar zöldségfőzési szokásokat félretéve add meg erre az esélyt neki, és ne pirítsd túl sokáig.
  10. Locsolj a tésztára két evőkanál szezámolajat, egy evőkanál rizs- vagy fehérborecetet, forgasd össze, majd zárd el a tűzhelyet. A tofut óvatosan hozzákeverheted akár most, de tálaláskor a tetejére is szórhatod. A kész adagokra szórj durvára vágott földimogyorót.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.