Most olvasott cikk
Krízishelyzetbe került egy szudáni állatmenhely az országban tomboló polgárháború miatt

Krízishelyzetbe került egy szudáni állatmenhely az országban tomboló polgárháború miatt

Fegyveresek törtek be már két alkalommal a Sudan Animal Rescue állatmenhely területére, hogy állatokat lőjenek le a húsukért. De légicsapás is érte már az intézményt, ami a harcok miatt komoly ellátási gondokkal küzd. Nemcsak a menhelyi állatok, de a dolgozók is folyamatos életveszélynek vannak kitéve.

Április 15-én polgárháború robbant ki Szudánban. A harcok több mint három hónapja folynak, a tűzszüneti kezdeményezések rendre kudarcba fulladnak, az országot pedig humanitárius katasztrófa fenyegeti.

A hírforrások szerint több mint 900.000 embernek kellett a harcok miatt elhagynia otthonát és 600-nál is több halálos áldozatot követeltek az eddigi összecsapások. Az ilyen körülményeket viszont nemcsak a háború sújtotta ország lakossága, de az állatok is hasonló mértékben megsínylik.

„A Kartúmban lévő állatmenhely egy háború kellős közepén fekszik. […] Ez hatalmas kockázatot jelent, emellett pedig igen költséges folyamat ellátmányt vásárolni a menhelynek, és fogytán a pénzünk, amiből a személyzetet is fizetjük. Három hónapja dolgozunk mindenféle bevétel nélkül […], minden megtakarításunkat elköltöttük már. Ezen felül még áramkimaradásokkal is küzdünk, van, hogy két hétig nincs áram, ilyenkor pedig nem működnek az elektromos kerítések és a vízellátás. […] Kérjük, aki tudja, segítse a menhelyet ezekben a vészterhes időkben” – olvasható a Sudan Animal Rescue Facebook-oldalán a felhívás, valamint megtalálható az a Go Fund Me link, amin keresztül támogatni lehet az intézményt.

Állandó veszélynek van kitéve az állatmenhely

A Middle East Eye (MEE) cikke szerint az RSF milícia – ők akarják megbuktatni a jelenlegi katonai rezsimet – fegyveres tagjai már két alkalommal is behatoltak az intézménybe, ahol több állatot is lelőttek. Legutóbb két gazellával és egy tevével végeztek, ezt megelőzően pedig két szarvast raboltak el a katonák.

A megrázó fegyveres behatolások mellett a hadsereg légicsapásaitól is sérülést szenvedett az intézmény, amelyek következtében károk keletkeztek az energiaellátásban is. E nélkül az elektromos kerítések sem üzemelnek, ami a húsznál is több oroszlánnal rendelkező menhely esetében különösen nagy gondot jelenthet, fennáll ugyanis a veszélye, hogy a nagymacskák kiszöknek. A szükséges áramellátást biztosító napelemek pedig nem elég erősek, hogy megfelelően üzemeltessék a szivattyúkat, így tiszta ivóvíz sem jut az állatoknak.

A hússzállítmány heti rendszerességgel érkezik a menhelyre, a teherautóknak pedig számos katonai ellenőrzőponton kell áthaladniuk, mielőtt elérik az állatkertet. A háborút megelőzően a menhely saját kocsijával járt az ellátmányért, de a polgárháború kirobbanását követően az RSF azt is elkobozta.

Több mint két hónapja próbálok segítséget kérni nemzetközi vadvédelmi szervezetektől, hogy biztonságos helyre vagy a szomszédos országokba tudjuk szállítani az állatokat. Eddig sajnos nem tudtuk kimenekíteni őket a központból. Ez a helyzet veszélyt jelent az állatok és az ott dolgozók számára is, különösen, mióta a fegyveresek elkezdték megtámadni az állatokat

– mondta Hamid a Middle East Eye nevű lapnak, melynek munkatársai megkeresték az RSF milíciát a támadásokkal kapcsolatban, de ők nem reagáltak.

(Middle East Eye)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.