Most olvasott cikk
Akár öt év börtönt is kaphat az a nő, aki húsz órán keresztül az autóban hagyta kutyáját

Akár öt év börtönt is kaphat az a nő, aki húsz órán keresztül az autóban hagyta kutyáját

A huszonhét éves nő húsz órán keresztül hagyta az állatot az autóban, akinek így esélye sem volt a túlélésre a különösen meleg floridai időjárásban. A pénzbírság mellett börtönbüntetést is kaphat a felelőtlen gazda, aki ellen állatkínzás miatt emeltek vádat a hatóságok.

Sasha Koval, huszonhét éves floridai lakos június 18-án indult el dolgozni. Aznap éjszakai műszakos volt, kutyáját, egy pitbullt pedig a munkaideje alatt a kocsijában hagyta. A rendőrséget június 19-én reggel nyolc órakor riasztották az autóban hagyott kutyus miatt, de akkor már késő volt. Az állat húsz órán keresztül volt a jármű rabja, ami a különösen meleg hollywoodi időjárásban végzetesen felforrósodott.

A One Green Planet cikke szerint ebben az időben a legalacsonyabb hőmérséklet is 23 °C körül volt, a legmagasabb pedig elérte a 33 °C fokot. Az American Kennel Club (AKC) hangsúlyozza, hogy ilyen időjárásban még lehúzott ablakokkal sem lehet a kutyákat az autóban hagyni, mert a helyzet nagyon könnyen végzetessé válhat.

Sasha Koval jelenleg előzetes letartóztatásban várja, hogy a jogi folyamatok elinduljanak. Súlyos állatkínzással vádolják, ami Florida államban harmadrendű bűncselekmény (minél kisebb a szám, annál súlyosabb a bűncselekmény), 10.000 dollár (~3,3 millió forint) pénzbírsággal, vagy legfeljebb öt év szabadságvesztéssel, vagy ezek kombinációjával szankcionálható.

Gyereket, állatot autóban nem hagyunk!

Az AKC mellett számos magyar szervezet is minden évben felhívja a lakosság figyelmét, különösen az egyre nagyobb hőség miatt, hogy még lehúzott ablaknál is komoly veszélyt rejt magában, ha a gyermeket vagy az állatot az autóban hagyjuk, akár csak öt percre is. Ennek ellenére minden évben történnek tragédiák, pedig könnyen megelőzhetők lennének ezek a balesetek.

Fontos tudni, hogy nemcsak a nyári kánikulában, de már egy húszfokos, enyhének mondható tavaszi vagy őszi napon is képes akár 40 °C közelébe melegedni a napon parkoló autó belseje. A hőmérsékletüket nehezen, kizárólag lihegéssel csökkenteni képes kutyák számára, akiknek a testhőmérsékletük eleve magasabb az emberénél, ez végzetes lehet a hőguta miatt.

Mi tehetsz, ha autóban hagyott kutyát találsz?

A kutyabarathelyek.hu weboldal összeállított egy listát azokról a dolgokról, amelyekkel segíthetsz a bajba jutott állaton. Számos módszer van, amit meg lehet próbálni, mielőtt egy nagyobb kőért nyúlnánk, hogy betörjük az ablakot. Előfordulhat viszont, hogy nincs más lehetőség az állat életének megmentésére. Ilyenkor érdemes körültekintően eljárni, hogy minél kisebb kárt okozzunk, és nem árt telefonnal rögzíteni a körülményeket is. Fontos az is, hogy a kutya testhőjének a normalizálását fokozatosan végezzük.

(One Green Planet)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.