Most olvasott cikk
Kutyáját kényszerítette fajtalankodásra egy amerikai professzor

Kutyáját kényszerítette fajtalankodásra egy amerikai professzor

Az elismert professzor tettét a környéken felszerelt vadfigyelő kamerák rögzítették, azonosítani pedig a hátizsákja alapján sikerült. A professzor ellen többek között állatkínzásért emelt vádat a helyi természetvédelmi hivatal.

Themis Matsoukas elismert oktató, többszörös díjnyertes tanár, vegyészmérnök, a Penn State University egykori professzora – a vádak óta felmentették állásából –, de minden bizonnyal sokak emlékezetében csak úgy fog megmaradni, mint az a pennsylvaniai professzor, aki a kutyájával fajtalankodott a Rothrock állami erdőben. Matsoukas 1991 óta dolgozott az egyetemen.

A hatvannégy éves akadémikust még április 13-án rögzítette egy vadfigyelő kamera, amint border collie fajtájú kutyáját  fajtalankodásra kényszeríti. Lebukásához a hátizsákja nyújtott segítséget, amit egészen 2014-ig visszamenőleg megtaláltak a vadkamerák felvételein, miközben Matsoukas deréktől lefelé – leszámítva a zoknit és a bakancsot – teljesen meztelen volt.

A kamera felvételei alapján a fajtalankodást saját maga is megpróbálta rögzíteni tabletjével, de arról nem szól hír, hogy a hatóságok megtalálták-e a felvételt az eszközön.

A vádemelés – amelyet a Department of Conservation and Natural Resources állami hivatal nyújtott be – azután történt, hogy június 9-én a hivatal dolgozói házkutatási paranccsal jelentek meg a professzor lakásán, aki nagy valószínűséggel tisztában volt azzal, miért jelentek meg nála a hatóságok.

A fajtalankodás is állatkínzás

A professzor az elmondások alapján a házkutatás közben végig ideges, izgatott állapotban volt. A nyomozást végzőknek azt hajtogatta, hogy neki vége, ezzel befellegzett, és olyat is mondott a parkőröknek, hogy inkább lőjék le. Tettére magyarázatként annyit mondott, hogy így ereszti ki a gőzt.

A házkutatás során minden olyan tárgyat megtaláltak, ami a felvételek alapján azonosíthatta a professzort. Előkerült az a bizonyos hátizsák, a felvételen is látható símaszk és az áldozat is, vagyis a border collie fajtájú kutya, akinek az egészségügyi, illetve lelki állapotáról egyetlen forrás sem tesz említést.

„Helytelen lenne az ügy ezen szakaszában kommentálnom azt” – mondta Matsoukas védője, Matthew McClenahen.

A professzort a közszeméremsértés, kihágás, valamint rendzavarás mellett állatkínzással is vádolják. Az előzetes bírósági meghallgatásra július 19-én kerül sor Huntingdon megyében.

(One Green Planet)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.