Most olvasott cikk
Állatkínzással vádolják az Amerikát lóháton átszelő cowboyt

Állatkínzással vádolják az Amerikát lóháton átszelő cowboyt

Cyril Bertheau száz nap alatt szeretne lóháton eljutni az Egyesült Államokon belül Austintól Seattle-ig. Sokan kritizálták azonban őt azzal vádolva, hogy a lova egészségét figyelmen kívül hagyja, és az egész kihívás csak róla szól.

Nagy visszhangot keltett az Egyesült Államokban Cyril Bertheau terve. A texasi férfi azt találta ki, hogy lóháton szeli át az USA-t, és 100 nap alatt szeretné megtenni az Austin és Seattle közötti 2300 mérföldes (több mint 3701 kilométeres) távot.

Míg a médiumok többsége kalandos kihívásként, a természet- és állatközeli ember – mi több: macsó – nagyszerű vállalásaként tekintett Cyril Bertheau tervére, számos állatvédő és állatjogi aktivista emelt szót a férfi lova, Shiok érdekében. Megkérdőjelezték a lovas felkészültségét és az állat jólétével kapcsolatban is akadnak bőven aggályaik.

Felügyelik, de kik és hogyan?

A Long Riders’ Guild alapítója, CuChullaine O’Reilly például azért vonta felelősségre a lovast, amiért nem kellő felkészülés után vágott bele a meglehetősen megerőltető útba. Kijelentette, megítélése szerint Cyril Bertheau valójában azt sem tudja, mekkora kihívásba vágta a fejszéjét.

A férfi azzal reagált a vádakra, hogy távolról egy egész csapat támogatja az utazását és figyelemmel kíséri Shiok és az ő szükségleteit. Azzal kapcsolatban azonban nem osztott meg részleteket a nyilvánossággal, hogy

  • milyen összetételű ez a bizonyos csapat,
  • pontosan milyen módszerekkel monitorozzák a ló igényeit és egészségügyi állapotát,
  • ahogy a saját lovas tapasztalatait, rátermettségét sem bizonyította.

Így persze nem is csoda, hogy nem sikerült elhallgattatni az őt kritizálókat. Többen is jelezték, hogy azt gyanítják, nem biztosított Shiok megfelelő etetése, és egészségügyi állapotát sem ellenőrzik megfelelően.
Cyril Bertheau biztosította arról követőit, hogy Shiok remek egészségnek örvend, ezt igazoló állatorvosi véleményt azonban nem tett közzé.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Cyril Bertheau (@2raw2ride) által megosztott bejegyzés

Már kezdetektől sérült a ló?

Tovább gyengíti állítását egy texasi farmer megnyilvánulása, akinél a lovas és gazdája megszállt útjuk elején. Ő arról számolt be, hogy Cyril Bertheau nem gondoskodik megfelelően a lóról, aki már ekkor is sérült volt, ráadásul szemmel láthatóan nem kedvelte lovasát.

A Horse and Rider Living munkatársával, Barbara Godwinnal megosztott képeken szintén az látszik, hogy Shiok lába duzzadt, sérült.

A vállalkozással szemben számos etikai kérdést is felsorakoztattak. Aviva Vincent állatorvosi szociális munkás például azt vetette fel, hogy a nem egy ember akaratának alávethető gép, és etikátlan, hogy az állat nem választhat, részt szeretne-e venni a kihívásban.

CuChullaine O’Reilly úgy fogalmazott,

az arrogancia és az ego nem hatalmazhatna fel senkit arra, hogy kihasználjon egy lovat.

Márpedig azt pletykálják, hogy a texasi „cowboy” értékesítheti az útjáról készült felvételt, végül pedig magát Shiokot is eladhatja. Ezek pedig azt a narratívát erősítik, miszerint ez a kaland számára inkább pénzszerzési lehetőség, semmint az állat jólétének szem előtt tartásával zajló kihívás.

Részsiker gyanítható

Bár Cyril Bertheau nem verte nagy dobra, de úgy tűnik, részben legalább sikerült már eredeti tervétől eltántorítani őt az állatvédőknek és a közösségi oldalán rendszeresen kritikus kommenteket íróknak. A férfi Instagram-profiljában ugyanis már azt írja, két lóval van jelenleg úton Austin és Seattle között.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Cyril Bertheau (@2raw2ride) által megosztott bejegyzés

Mindenesetre a két lóval sem lett sokkal népszerűbb. Az egyik kommentelő például azt üzente neki:

Szégyenletes viselkedés. Sétáld le magad a távot, a lovakat pedig hagyd ki belőle!

(One Greeen Planet)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.