Most olvasott cikk
Egy óceánjáró utasai kénytelenek voltak végignézni több tucat bálna lemészárlását

Egy óceánjáró utasai kénytelenek voltak végignézni több tucat bálna lemészárlását

A barbár szokásnak nemcsak a hajó utasai, de az ORCA, egy tengeri emlősök tanulmányozásával és védelmével foglalkozó szervezet tagjai is szemtanúi voltak. Ők azért kaptak rendszeresen meghívást az óceánjáró hajóra, hogy ismeretterjesztő előadásokat tartsanak a vendégeknek.

A tengeri emlősök védelmével foglalkozó szervezet weboldalán számolt be a Feröer-szigeteken történt horrorisztikus eseményekről. A turisták közül sokan direkt azért szálltak fel a hajóra, hogy a bálnákat és delfineket természetes életkörülményeik között tudják megfigyelni, az ORCA vezetője meg is jegyezte, hogy olyan, mintha a feröeriek pont a turistákat heccelték volna az egésszel.

Az idei hatodik bálnavadászat alkalmával 78 gömbölyűfejű-delfint mészároltak le a főváros, Tórshavn kikötőjében július 9-én. Az állatok között volt 9 borjú is, akik szakértők szerint nem voltak idősebbek egy hónapnál. Egy több tucat hajóból és jet-skiből álló flotta terelte az állatokat a part felé, ahol körülbelül 150 ember várta, hogy kampókkal és dárdákkal végezzen a bálnákkal.

Képtelen vagyok elhinni, hogy a feröeri hatóságok engedélyezték ezt a vadászatot. Folyton az érintetlen természeti adottságaikat és csodálatos vadvilágukat hirdetik, miközben kampókkal és lándzsákkal mészárolják a delfineket és a bálnákat. Mintha büszkék lennének rá

– mondta Sally Hamilton, az ORCA vezetője.

A hajózási cég (Ambassador Cruise Line) feje is megszólalt az ügy kapcsán, aki visszataszítónak találja a gyakorlatot, amely egykor elengedhetetlen volt a helyi közösség fenntartása érdekében, de most már csak gazdasági érdekeket szolgál és teljesen eljárt felette az idő.

„A továbbiakban is arra buzdítjuk a vendégeinket és a legénység tagjait is, hogy ne vásároljanak és ne egyenek delfin- vagy bálnahúst, ne támogassák anyagilag a profitszerzésre irányuló bálna- és delfinvadászatot” – mondta Christian Verhounig, az Ambassador Cruise Line ügyvezetője.

A whaling.fo bálnavadászatról szóló kormányzati információs oldalon ennek ellenére azt írják, hogy a vadászat nem kereskedelmi célú, a lemészárolt állatok húsát a vadászatban résztvevők között osztják el, bár tény, hogy előfordul, hogy a szupermarketekben és a kikötőkben is lehet bálnahúst vásárolni.

Nem csak a vadászat jelent veszélyt a delfinekre, bálnákra

A fenti hírhez nem kapcsolódik szorosan, itt ugyanis nem az emberi kegyetlenség, vagy félreértelmezett hagyományőrzés játszik központi szerepet, de nem kevésbé szomorú eset, hogy Skóciában több mint 50 gömbölyűfejű-delfin sodródott partra július 15-én, szombaton reggel.

A Lewis szigetnél partra sodródott rajhoz reggel 7 órakor riasztották az illetékeseket, akik az 55 állatból csak 15-öt találtak életben, de állatjóléti okokra hivatkozva – az emlősök régóta voltak már a parton, valamint az erős hullámzás is veszélyforrást jelentett – a szakértők úgy döntöttek, a még életben maradt állatokat elaltatják.

Azt, hogy miért sodródtak partra az állatok, egyelőre nem tudni, de valószínűleg egy nőstényt követtek. Az állatok között olyan erős a szociális kötődés, hogy ha az egyik partra sodródik, sokszor a többiek is követik. A gömbölyűfejű-delfiknekre (angolul pilot whale, vagyis bálna, bár a faj a delfinfélék családjába tartozik) a legjellemzőbb, hogy partra vetődnek.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.