Most olvasott cikk
Egy új technológia több tucat bálnát menthet meg a hajókkal való összeütközéstől

Egy új technológia több tucat bálnát menthet meg a hajókkal való összeütközéstől

Egy új technológia megmentheti a bálnákat a haláltól

Dél-Kalifornia tengereiben egy új módszerrel védik a bálnákat, nehogy összeütközzenek a hajókkal.

A Whale Safe információt szolgáltat a tengerészeknek a hajó útvonalába kerülő bálnákról. A technológia egy közel valós idejű térképen alapul, mely megmutatja a bálnák tartózkodási helyét, és annak valószínűségét, hogy a hajóval találkoznak-e.

A világ legforgalmasabb kikötőhálózata Dél-Kalifornia vizeiben található. Ugyanitt van a lakóhelye sok hosszúszárnyú bálnának, fehér bálnának és delfinnek is.

2018-ban és 2019-ben ezen a területen történt a legtöbb bálnahalál. A hivatalos adatok 21 esetről írnak, de a kutatók szerint a valóság sokkal aggasztóbb. Ez azért van így, mert a nagy, fehér holttestek gyakran lesüllyednek a tenger aljára és észre sem veszik őket.

A bálnák nagyarányú halálozásának megelőzésére összefogott a Kaliforniai Egyetem, A Washingtoni Egyetem, a Benioff Ocean Intézet, a Woods Hole Óceanográfiai Intézet és a Nemzeti Óceán‑ és Légkörkutatási Hivatal, hogy kidolgozzanak egy új, pontos érzékelőrendszert.

A technológia része egy víz alatti mikrofon, melyből meghallani a Santa Barbara csatornán közlekedő bálnák hangját. Miután beazonosították, melyik állattól származnak a hangok, az adatokat megkapja egy műhold, továbbítja azt a hajóra, valamint egy telefonos applikáción is látszódik a bálnák észlelt tartózkodási helye.

Összegezve a kék bálnákról szóló tanulmányokat és az óceanográfiai adatokat, modellezni lehet a bálnák várható előfordulási helyét is.

Új technológia több tucat bálnát menthet meg a haláltól
Kép: Whale Safe

„Úgy tekintek a bálnákra, mint óriás gyerekekre”

Nem ez az első alkalom, hogy a csatornában érzékelőrendszerekkel figyelik a bálnákat. Tizenhárom évvel ezelőtt, 2007-ben 10 csomóval csökkentették a hajók sebességi határát. Minél lassabban megy egy hajó, annál valószínűbben ki tudja kerülni a bálnákat, hogy ne legyen baleset.

Doug McCauley, a Benioff Ocean Intézet igazgatója szerint ez olyan, mint amikor az iskolát körülvevő területen csökkentik az autók maximális sebességét.

Így nyilatkozott a Smithsonian magazinnak:

„Úgy tekintek a bálnákra, mint óriás gyerekekre. Ha el vannak foglalva a táplálkozással és a szociális kapcsolataikkal, akkor nem tudnak vigyázni arra, hogy kikerüljék a hajókat.”

A Whale Safe is megfigyeli, a hajók mennyire tartják be a sebességkorlátokat és a teljesítményeik alapján sorolja be őket.

McCauley hozzátette:

„Ha arra kérjük az autósokat, hogy lassítsanak le az iskola közelében, akkor ugyanez a sebességkorlátozás vonatkozhat a bálnák védelmére is.”

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.