Most olvasott cikk
Mégsem engedélyezett a bálnavadászat idén nyáron Izlandon

Mégsem engedélyezett a bálnavadászat idén nyáron Izlandon

Nem egyeztethető össze Izland állatjóléti jogszabályaival a bálnavadászat, így augusztus végéig betiltja azt a kormány. Egy közvélemény-kutatás alapján az izlandiak többsége annak örülne, ha végleg eltörölnék az országban ezt a tevékenységet.

Megtört az izlandi kormány ellenállása, már idén megtiltják a bálnavadászatot, bár egyelőre csak augusztus végéig. A döntést állatjóléti aggodalmakra hivatkozva hozták meg, az állatvédő csoportok és aktivisták legnagyobb örömére. A Humane Society International (HSI) állat- és környezetvédelmi nonprofit szervezet szerint ez a lépés

mérföldkőnek tekinthető a bálnavédelemben.

„A bálnákat már most is rengeteg súlyos veszély fenyegeti: az óceánok szennyezése, az éghajlatváltozás, a halászhálók és a hajókkal való ütközések. Így a kereskedelmi célú bálnavadászat beszüntetése az egyetlen etikus lehetőség” – mondta Ruud Tombrock, a HSI európai régióért felelős ügyvezető igazgatója.

Aggasztó állatjóléti jelentés a háttérben

A most meghozott döntésnek egy közelmúltban nyilvánosságra hozott jelentés ágyazott meg. Ebben megállapította az Izlandi Élelmiszer- és Állategészségügyi Hatóság (Matvælastofnun – MAST) a tavalyi bálnavadászati szezont vizsgálva, hogy a gyakorlat nem felel meg a nemzeti állatjóléti előírásoknak.

A hatóság szerint 2022-ben összesen 148 bálnát vadásztak le az izlandi vizeken, és az esetek negyedében az állatokat egynél többször kellett meglőni, két bálnát négyszer, egynek pedig két órán keresztül tartott a haláltusája. Egy olyan esetet is kiemeltek, amikor egy állat szigonnyal a hátában nyert egérutat ötórás üldözést követően. Az izlandi vizeken tavaly levadászott bálnáknak mindössze 60 százaléka halt meg azonnal.

Mindezek ellenére a hatóság arra a konklúzióra jutott, hogy ha kegyetlen is az eljárás, kifejezett törvénysértés nem történt. A vadászatok ismert módszerekkel, a lehető legjobbnak tartott gyakorlat szerint zajlottak – jelentette ki a MAST igazgatója, Hrönn Ólína Jörundsdóttir.

Ekkor még az izlandi halászati és mezőgazdasági miniszter, Svandís Svavarsdóttir is arról beszélt, idén már lehetetlen megállítani a bálnavadászatot.

Jogalapra lenne szükség a már kiadott licencek visszavonásához. A minisztériumom arról tájékoztatott, hogy ez a jogalap nem létezik

– jelentette ki.

Mégis törvénysértő a gyakorlat

Valamivel több mint egy hónappal később ugyanez a miniszter jelentette be, hogy arra jutottak, a gyakorlat nem egyeztethető össze az izlandi állatjóléti rendelkezésekkel.

Ha a kormány és a licencek nem tudják garantálni a jóléti követelmények teljesülését, akkor ezeknek a tevékenységeknek nincs jövőjük

– mondta ki ezúttal Svandís Svavarsdóttir.

A bálnavadászat teljes és végleges betiltását egy június elején közzétett közvélemény-kutatás szerint a lakosság többsége is támogatja. A megkérdezettek 51 százaléka úgy nyilatkozott, ellenzi a bálnák kivégzését, 29 százalék támogatta csak egyértelműen. Érdekesség, hogy utóbbi csoport javarészt 60 év felettiekből állt össze.

A bálnavadászati szezon egyébként június közepétől szeptember közepéig tart hagyományosan Izlandon. A szakértők szerint azonban nem valószínű, hogy az országban fennmaradt egyetlen bálnavadász cég, a Hvalur kihasználná a felfüggesztés lejárta után fennmaradó fél hónapot.

(Guardian)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.