Most olvasott cikk
Lőttek a vadászversenyeknek New York államban

Lőttek a vadászversenyeknek New York államban

New York állam betiltotta a vadászversenyeket

New York állam kormányzója rábólintott arra a törvényre, amely alapján illegálissá válik bármilyen vadászverseny rendezése és szponzorálása, de az ezeken való részvétel is. Nem ez az első amerikai állam, ahol ilyen jellegű szigorítást vezetnek be.

Nagy lépést tett New York állam a hatékonyabb vadvédelem felé, Kathy Hochul kormányzó ugyanis aláírt egy új törvényt. Az új szabályozás alapján illegálissá válnak az államban az állatok tömeges leölésével járó versenyek – adta hírül a One Green Planet.

A törvény, amelyet korábban az állami törvényhozás mindkét házának jóvá kellett hagyni, hogy a kormányzó elé kerülhessen, igyekszik már jó előre kiküszöbölni minél több kiskaput. Törvénytelenné teszi

bármely olyan verseny, vetélkedő, bajnokság vagy derbi szervezését, szponzorálását, lebonyolítását, támogatását vagy az abban való részvételt, ahol a cél vadon élő állatok elejtése.

„Ez a jogszabály egy erős védelmet nyújt államunk értékes, vadon élő állatfajai számára, miközben megvédi halászati és vadászati hagyományainkat is” – mondta Kathy Hochul.

A vadászat hagyományát féltők ellenzik a tilalmat

Amint az a kormányzó nyilatkozatából is kiderül, a tilalom nem teljes körű. Nem terjed ki például a fehérfarkú szarvasokra, a pulykákra, a medvékre, de a horgászatra sem. Ettől függetlenül a Protect the Adirondacks nonprofit szervezet, amely aktívan kampányolt a New York-i szigorításért, elégedett.

A törvény segít megakadályozni, hogy sok állatot – gyakran prérifarkasokat, varjakat, mókusokat és nyulakat – ejtsenek el a nyereményeket és szórakozást ígérő versenyeken, nem pedig a vadállomány célzott kezelése érdekében

– írja a vadvédelmi céllal létrehozott szervezet közleményében.

Arról egyébként, hogy a vadgazdálkodás keretében valójában szükség van-e vadászatra, ebben a cikkünkben írtunk.

Az új törvényt ellenző New York-i képviselők közül mindenesetre többen is azt emlegették, hogy minden vadászverseny szerves részét képzi a helyi kultúrának. Az Almond Rod & Gun Club vadászszövetség tagja és korábbi elnöke, Jerry Kernan pedig arról beszélt, hogy szerinte nem minden vadászverseny problémás, az ő klubjáé például a legkevésbé sem. „Ez inkább csak kisebb összejövetel vadászoknak, akik ki akarnak menni, és szórakozással tölteni a napot, és esetleg hazavinni egy kis húst az asztalra. Senki sem azért lövi az állatokat, hogy díjat nyerjen” – magyarázta.

Nem úttörő New York a vadászversenyek betiltásával

A jogszabály elfogadásával New York kilenc másik amerikai állam példáját követi. Oregon például szeptemberben fogadta el a maga törvényét ebben az ügyben.

A pénzdíjas vadászversenyek tilalmát országos szinten is megpróbálták bevezetni az Egyesült Államokban. 2022-ben került a kongresszus elé az ezzel kapcsolatos javaslat, amely végül nem kapott megfelelő támogatást.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.