Most olvasott cikk
6 házias recept növényi alapon: így dobd fel a Veganuárt

6 házias recept növényi alapon: így dobd fel a Veganuárt

füstös bableves - vegán, házias recept

Január közepe van, ami azt jelenti, elérkeztünk a Veganuár kihívás félidejéhez. Ha már nincs ötleted, mit főzz, segítünk: íme pár házias recept, melyek azok körében is sikeresek lesznek, akik a megszokott, magyaros ízvilágot kedvelik.

A magyar konyhában rengeteg olyan házias recept és étel létezik, ami „véletlenül” vegán. Gondoljunk csak a krumplis vagy a káposztás tésztára, a lecsóra vagy a paprikás krumplira. Ezek mellett számtalan olyan fogásunk van, ami könnyedén elkészíthető egy-két hozzávaló kicserélésével növényi alapú hozzávalókból; csak egy kis kreativitás szükséges hozzá, valamint az, hogy tudjuk, melyik állati eredetű összetevőt milyen növényi hozzávalóval érdemes helyettesíteni.

Ha annyira még nem vagy rutinos a vegán konyhában, de meg szeretnéd tanulni például azt, hogyan helyettesítheted egy hagyományos süteményreceptben a tojást vagy a habarásban a tejfölt, akkor ez a cikkünk a segítségedre lehet.

Az itt felsorakoztatott házias receptek mind olyanok, amik vagy alapvetően nem tartalmaznak állati eredetű összetevőket, vagy egy-egy hozzávalót növényi eredetűre cserélünk bennük – méghozzá úgy, hogy a megszokott ízélményből egy kicsit sem adunk lejjebb.

Füstös babgulyás csipetkével

Való igaz, hogy a legjobb gulyás bográcsban készül. Viszont az is, hogy télen is nagyon jól tud esni ez a melegítő étel, amikor a bográcsozásnak nincs szezonja. Ilyenkor néhány konyhai fortéllyal és trükkel szinte teljesen utánozható az autentikus, nyílt tűzön készült gulyás, ráadásul hús nélkül. Aki nem hiszi, hogy ez lehetséges, járjon utána, és készítse el ezt a vegán babgulyást – garantáltan nem fogja megbánni.

Gombapaprikás nokedlivel

Vegán gombapaprikás
Fotó: Prove

A házias receptek egyik legnépszerűbbike kétségkívül a gombapaprikás: egyszerű, gyors, laktató és egészséges fogás, amit szinte lehetetlen elrontani, és alapvetően sem feltétlenül kell az elkészítéséhez állat eredetű hozzávaló. Ezt a vegán gombapaprikást növényi tejfölös habarással tesszük még fenségesebbé, a mellé kínált tojásmentes nokedlihez pedig két receptet adunk: az egyik búzalisztből, a másik gluténmentesen készül.

Vegán rakott krumpli

rakott krumpli
Fotó: Prove

A rakott krumpli négy fő összetevője a krumpli, a tojás, a kolbász és a tejföl. Ezek közül az elsőn kívül mind állati eredetű. Hogyan lehet tehát az eredetihez megszólalásig hasonlító (sőt, egyes vélemények szerint annál sokkal jobb) vegán rakott krumplit készíteni? A titok a megfelelő növényi hozzávalókban, az ízesítésben és egy különleges összetevőben rejlik.

Székelykáposzta füstölt tofuval vagy gombával

Vegán székelykáposzta - Prove.hu
Fotó: Shutterstock

Gyakran lehet hallani, mennyivel jobb lenne a vegán kihívást január helyett nyáron tartani, hiszen ilyenkor több a friss zöldség és gyümölcs. A Veganuár azonban pont azt bizonyítja, vegánnak lenni egész évben könnyű – csak meg kell tanulni, minek mikor van szezonja. Ez a székelykáposzta például olyan házias recept, ami januárban is tökéletesen elkészíthető idényzöldségekből: csak hagyma, fokhagyma, káposzta, és opcionálisan barna csiperkegomba kell hozzá.

Vadas mártás tofuval

tofus vadas receptje
Fotó: Getty Images

A vadas mártás rendkívül ízletes összhatását nem a hús, hanem a lassú tűzön sült, aromás zöldségek adják. Épp ezért nagyon könnyen elkészíthető tisztán növényi alapokon is úgy, hogy az eredmény ugyanolyan isteni lesz. Ebben a vegán vadas mártásban a krémességért a kesudió felel, hús helyett pedig fokhagymás pácba forgatott tofuszeleteket használunk.

Vegán túrógombóc kölesből

Vegán túrógombóc recept-min
Fotó: Prove

Természetesen az édesség sem maradhat le a listáról. Sok olyan desszertünk van, ami alapvetően vegán: például a szilvás gombóc, a diós vagy a mákos tészta. Mi azonban most azt szerettük volna megmutatni, hogy még a lehetetlennek tűnő receptek is „vegánosíthatók”: ez a vegán túrógombóc ugyanis kölesből készül, mégis megszólalásig hasonlít a hagyományos változatra.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.