Ebben a rendhagyó tofus vadasban a húst tofu, a tejszínt pedig kesudió váltja fel. A mártás ízletessége azonban a régi marad, ugyanis az aromás, sült gyökérzöldségek továbbra is jól érvényesülnek benne.
Ezt a receptet könnyedén teljes értékűvé teheted, ha olajon pirítás helyett szárazon vagy egy kevés vízen, egy tapadásmentes serpenyőben „pirítod” meg a zöldségeket, a tofut pedig airfryerben vagy légkeveréses sütőben készíted el.
Hozzávalók:
3 adaghoz
A vadas szószhoz:
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 nagyobb vagy két kisebb sárgarépa
- 1 közepes fehérrépa
- ½ zellergumó
- 70 g kesudió egy órára forró vízbe vagy éjszakára hideg vízbe áztatva
- 1 evőkanál cukor
- 2 teáskanál mustár
- ½ citrom leve
- 1-2 evőkanál olívaolaj (TÉNÉ opció esetén elhagyható)
- 3 db babérlevél
- só
- frissen őrölt fekete bors
A tofuhoz:
- 2 csomag (360 g) tofu
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 teáskanál dijoni mustár
- 1,5 evőkanál olívaolaj (TÉNÉ opció esetén elhanyagolható)
- ¼ teáskanál só
- frissen őrölt bors
Tálaláshoz:
- durumtészta, rizs, krumpli vagy zsemlegombóc
Elkészítés:
- A páchoz keverd össze a zúzott fokhagymát, a dijoni mustárt, fél evőkanál olívaolajat, a sót és a frissen őrölt borsot. A tofut vágd fel egycentis szeletekre, majd ezeket jól forgasd meg a pácban, és tedd félre.
- A szószhoz először aprítsd fel a hagymát, és egy evőkanál olívaolajon, alacsony lángon kezdd el pirítani.
- Közben kockázz fel minden zöldséget, és add hozzá őket a hagymához. Ha szükséges, adj még hozzá egy evőkanál olajat. Vedd a lángot közepesre, és kb. 25-30 percig pirítsd a zöldségeket. Kb. félidőben adj a zöldségekhez fél teáskanál sót és egy evőkanál cukrot.
- Miután jól lepirultak a zöldségek, add hozzá a kesudiót, majd öntsd fel 5 dl vízzel és dobj bele 3 babérlevelet. Ha felforrt, vedd le a lángot alacsonyra, és főzd 10-12 percig, vagy amíg a zöldségek megpuhulnak, majd zárd el.
- Ezután halászd ki belőle a babérleveleket, és botmixerrel krémesítsd selymesre.
- Tedd vissza a serpenyőt a tűzhelyre, és add hozzá a citromlevet, a mustárt és egy jó adag frissen őrölt borsot. Alacsony lángon kevergesd 5-6 percig, majd zárd el. Ha túl sűrűnek érzed, adhatsz hozzá még vizet.
- Közben melegíts egy evőkanál olívaolajat egy serpenyőben, és alacsony-közepes lángon pirítsd a bepácolt tofuszeletek mindkét oldalát aranybarnára. Ez oldalanként kb. 3-4 percet fog igénybe venni.
- Tálald a tofuszeleteket tetszőleges körettel és a vadas szósszal leöntve.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.