Most olvasott cikk
Tofus vadas TÉNÉ opcióval

Tofus vadas TÉNÉ opcióval

tofus vadas receptje

Ebben a rendhagyó tofus vadasban a húst tofu, a tejszínt pedig kesudió váltja fel. A mártás ízletessége azonban a régi marad, ugyanis az aromás, sült gyökérzöldségek továbbra is jól érvényesülnek benne.

Ezt a receptet könnyedén teljes értékűvé teheted, ha olajon pirítás helyett szárazon vagy egy kevés vízen, egy tapadásmentes serpenyőben „pirítod” meg a zöldségeket, a tofut pedig airfryerben vagy légkeveréses sütőben készíted el.

Hozzávalók:

3 adaghoz

A vadas szószhoz:

  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 nagyobb vagy két kisebb sárgarépa
  • 1 közepes fehérrépa
  • ½ zellergumó
  • 70 g kesudió egy órára forró vízbe vagy éjszakára hideg vízbe áztatva
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 teáskanál mustár
  • ½ citrom leve
  • 1-2 evőkanál olívaolaj (TÉNÉ opció esetén elhagyható)
  • 3 db babérlevél
  • frissen őrölt fekete bors

A tofuhoz:

  • 2 csomag (360 g) tofu
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 teáskanál dijoni mustár
  • 1,5 evőkanál olívaolaj (TÉNÉ opció esetén elhanyagolható)
  • ¼ teáskanál só
  • frissen őrölt bors

Tálaláshoz:

  • durumtészta, rizs, krumpli vagy zsemlegombóc

Elkészítés:

  1. A páchoz keverd össze a zúzott fokhagymát, a dijoni mustárt, fél evőkanál olívaolajat, a sót és a frissen őrölt borsot. A tofut vágd fel egycentis szeletekre, majd ezeket jól forgasd meg a pácban, és tedd félre.
  2. A szószhoz először aprítsd fel a hagymát, és egy evőkanál olívaolajon, alacsony lángon kezdd el pirítani.
  3. Közben kockázz fel minden zöldséget, és add hozzá őket a hagymához. Ha szükséges, adj még hozzá egy evőkanál olajat. Vedd a lángot közepesre, és kb. 25-30 percig pirítsd a zöldségeket. Kb. félidőben adj a zöldségekhez fél teáskanál sót és egy evőkanál cukrot.
  4.  Miután jól lepirultak a zöldségek, add hozzá a kesudiót, majd öntsd fel 5 dl vízzel és dobj bele 3 babérlevelet. Ha felforrt, vedd le a lángot alacsonyra, és főzd 10-12 percig, vagy amíg a zöldségek megpuhulnak, majd zárd el.
  5. Ezután halászd ki belőle a babérleveleket, és botmixerrel krémesítsd selymesre.
  6. Tedd vissza a serpenyőt a tűzhelyre, és add hozzá a citromlevet, a mustárt és egy jó adag frissen őrölt borsot. Alacsony lángon kevergesd 5-6 percig, majd zárd el. Ha túl sűrűnek érzed, adhatsz hozzá még vizet.
  7. Közben melegíts egy evőkanál olívaolajat egy serpenyőben, és alacsony-közepes lángon pirítsd a bepácolt tofuszeletek mindkét oldalát aranybarnára. Ez oldalanként kb. 3-4 percet fog igénybe venni.
  8. Tálald a tofuszeleteket tetszőleges körettel és a vadas szósszal leöntve.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.