A zöld curry nem véletlenül Thaiföld egyik legnépszerűbb étele: elképesztően aromás, isteni, melegítő, zöldségekkel teli fogás, ami ráadásul gyorsabban elkészül, mint egy ilyen ételről gondolnánk. Egy-két összetevő kicserélésével pedig teljesen növényi alapú lesz – mutatjuk, hogyan.
A thai konyhában a „curry” kifejezést használják mind magára az ételre, mind a fűszeres pasztára, ami annak alapanyagául szolgál. Három fő típusa a piros, a sárga és a zöld curry, amik között eredetileg csak az ahhoz felhasznált chilipaprika színében volt különbség.
Az idő múlásával azonban az egyes változatok új összetevőkkel egészültek ki: a receptünkben használt zöld curry például ma már nem csak a chilipaprikának, hanem a koriandernek, a bazsalikomnak és a makrut lime levélnek is köszönheti a színét.
A thai curryk másik jellegzetessége, hogy majdnem mindig kókusztej hozzáadásával készülnek. A curry szülőhazájában, Indiában szinte soha nem adnak ezekhez a ragukhoz kókusztejet; általában paradicsomos alappal készülnek, ami intenzívebb ízvilágú ételt eredményez, mint amilyen például ez a chana masala is.
Megjegyzések a hozzávalókhoz
Zöld currypaszta: mivel a hozzávalókat külön-külön Magyarországon egyelőre sajnos nehézkes beszerezni, ezért mi most kész currypasztát használunk. Ezt megtalálod a legtöbb nagyobb szupermarket nemzetközi részlegén, illetve ázsiai boltokban is.
Alaposan olvasd el az összetevőket, ugyanis néhány márka garnélarákpasztát tartalmaz. Ha mégis vállalkoznál a házi elkészítésre, rengeteg vegánbarát zöld currypasztareceptet találsz online. A zöld curry egyébként a legkevésbé csípős a három fajta közül, de ha az enyhe csípősséget sem bírod, akkor ez nem a te ételed.
Tofu: ha nem kedveled a „tofuízt”, akkor több mód is van rá, hogy kicsit lágyíts rajta, mielőtt a curryhez adod. Az összetépkedett tofudarabokat előfőzheted 2-3 percig sós vízben (mintha tésztát főznél), vagy piríthatod serpenyőben egy evőkanál olívaolajon, közepesen alacsony lángon három-négy percig, az utolsó fél percben egy evőkanál világos (light) szójaszósszal meglocsolva. Ha nincs bajod a tofu ízével, használd simán, pirítás nélkül, ahogyan a receptben szerepel.
Zöldségek: a zöld currybe gyakran tesznek bambuszrügyet, (hüvelyes) cukorborsót és zsenge padlizsánt. Ezeken kívül illik még bele a brokkoli, zöldbab, paprika, répa és cukkini is.
Hozzávalók
4 adaghoz
- 2 evőkanál (30 gramm) zöld currypaszta (ld. „Megjegyzések”)
- 2 csomag (360 gramm) natúr tofu (+ 1-1 evőkanál olívaolaj és világos szójaszósz, ld. „Megjegyzések”)
- 3 kövér gerezd zúzott fokhagyma
- 1 teáskanál reszelt gyömbér
- 15 gramm (3/4 csésze) friss bazsalikom
- 1 konzerv (400 ml) zsíros kókusztej
- 1 evőkanál barna nádcukor
- 1 evőkanál szójaszósz
- 500 gramm zöldség, 2-3 féle (ld. „Megjegyzések”)
- 2 evőkanál lime-lé
- rizs (lehetőleg jázmin) a tálaláshoz
Elkészítés
1. A zöldségeket vágd nagyjából hasonló méretűre – ne túl apró, kb. 2-3 cm-es darabokra. A tofut tépkedd rusztikus, közepes méretű (kb. 2 cm-es) darabokra.
2. A kókusztejet alaposan keverd össze, ugyanis a konzervben szétválhatnak a rétegek. Kb. az egynegyedét tedd egy nagy, magas falú serpenyőbe (amiben az egész curry elfér majd), és alacsony lángon kevergesd kb. öt percig. Ekkorra részben el fog válni az olaj a kókusztejtől – ha mégsem, akkor adj hozzá kb. fél evőkanál kókuszolajat vagy olívaolajat.
3. Adj a serpenyő tartalmához két evőkanál (30 gramm) currypasztát, három gerezd zúzott fokhagymát és egy teáskanál reszelt gyömbért. Sűrűn kevergetve, közepes lángon pirítsd két percig. Ha nagyon le akar ragadni, adj hozzá még egy-két evőkanál kókusztejet és vedd kicsit lejjebb a lángot.
4. Add hozzá a többi kókusztejet, egy-egy evőkanál barna nádcukrot, szójaszószt és 250 ml vizet, és vedd a lángot magasra.
5. Ha felforrt, vedd a lángot közepesen alacsonyra, és add hozzá azokat a zöldségeket, amiknek több idő kell. Ha pl. padlizsánt, répát, zöldbabot használsz, akkor ezeket most add hozzá. A brokkolit, cukkinit, cukorborsót, paprikát, bambuszrügyet viszont a következő lépésben add hozzá.
6. Félig fedő alatt, a gőzt oldalt kiengedve, továbbra is közepesen alacsony lángon főzd öt percig, majd óvatosan forgasd bele a többi zöldséget és a tofut is. Főzd félig fedő alatt további tíz percig. A zöld curry inkább levesebb, mint sűrűbb, de ha kicsit sűrűbbre szeretnéd, az utolsó három-négy percben vedd le róla a fedőt. Kóstold, és ha kell, adj még hozzá kevés szójaszószt vagy nádcukrot.
7. Tíz perc elteltével zárd el (a zöldségeknek nem kell teljesen puhának lennie, jó, ha marad egy kis „tartásuk”), és keverj hozzá háromnegyed csésze friss bazsalikomot és két evőkanál lime-levet. Lehetőleg várj 15-20 percet, mielőtt felszolgálod, hogy az ízek jobban összeérjenek. Tálald jázminrizzsel.
Domján Flóra környezetgazdálkodás szakon szerzett diplomát 2021 januárjában. A legfontosabb értéknek az empátiát tartja, éppúgy az állatok és az élővilág iránt, mint az emberek felé. Hisz benne, hogy egyre többen rájövünk: a hús ára egy élet elvétele, és az élet szeretetének, az együttérzésnek, a közös társadalmi értékeinknek minden élőre ki kell terjednie. Ezt az üzenetet minél hitelesebben igyekszik képviselni az írásaiban, az aktivizmusban és a mindennapokban is.