A chana csicseriborsót jelent, a masala pedig a fűszeres mártásra utal. Ez az indiai curry-s étel hagymával, csicseriborsóval, paradicsommal és hagyományos indiai fűszerekkel készül.
Hozzávalók (6 adaghoz):
- 2 konzerv (480 g) csicseriborsó
- 2 konzerv (800 g) kockázott paradicsom
- 1 nagyobb fej vöröshagyma kockázva
- 6 gerezd fokhagyma zúzva
- 1 ujjnyi friss gyömbér reszelve
- 2 evőkanál olaj
- 2 teáskanál mustármag
- 1,5 teáskanál köménymag
- 2 babérlevél
- 2 teáskanál őrölt koriander
- 1 teáskanál őrölt kurkuma
- 1/2 teáskanál őrölt chili
- 1 evőkanál garam masala
- 1/2 teáskanál fekete bors
- 1½ teáskanál só
- 120 ml víz, szükség szerint több vagy kevesebb
- 1 evőkanál friss citromlé
Elkészítés:
- Egy felforrósított serpenyőbe tedd bele a mustármagot és a köménymagot, közepes lángon pirítsd 1-2 percig, amíg el nem kezd illatozni.
- Add hozzá az olajat, majd a kockára vágott hagymát és pirítsd időnként megkeverve még öt percig, amíg a hagyma megpuhul.
- Jöhet hozzá a zúzott fokhagyma és a lereszelt gyömbér, majd 1-2 perc múlva húzd le a tűzről és add hozzá a babérlevelet, a koriandert, a kurkumát, az őrölt chilit, a garam masalat és a borsot. Keverd fél percen keresztül, majd rakd vissza a lángra és add hozzá a csicseriborsót.
- Pár perc után jöhet a kockázott paradicsom, a só és a víz. Forrald fel, majd vedd a lángot alacsonyra és főzd még 20 percig, időnként megkeverve, amíg el nem párolog alóla a víz és be nem sűrűsödik.
- Kóstold meg és szükség szerint még sózd, vagy víz hozzáadásával állítsd be az állagát. Keverd bele a citromlevet, és tálald rizzsel vagy naan kenyérrel.

Domján Csenge
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.