Akiket érdekel az egészséges táplálkozás, biztosan találkoztak már a teljes értékű növényi étrend kifejezéssel. De mit is takar ez pontosan, miért ez a jelenleg egyik legegészségesebbnek tartott étrend, és hogyan érdemes belekezdeni?

Ha el vagy veszve az egészséggel kapcsolatos weboldalak útvesztőjében, olvass tovább. A teljes értékű növényi étrend (röviden: TÉNÉ) minden oldalát részletesen bemutatjuk, az egészségre gyakorolt hatásától kezdve a bevásárlólistáig. Szabó Flóra írása.

Mit jelent a teljes értékű növényi étrend?

A teljes értékű növényi étrendnek nincs pontos definíciója és szigorú szabályrendszere, mint például az Atkins- vagy ketogén diétának. Itt inkább az irányelvek hangsúlyosak, amelyek mentén egészségtudatos életmódot alakíthatunk ki.

A TÉNÉ alapjait képező irányelvek a következők:

  • Ahogy a neve is elárulja, a TÉNÉ a teljes értékű ételekre helyezi a hangsúlyt. Ez azt jelenti, hogy az ételeket a lehető legtermészetesebb, minél kevésbé feldolgozott formájukban fogyasztjuk el. Például olívaolaj helyett olívabogyót, fehérjepor helyett hüvelyeseket és gabonaféléket, fehér kenyér helyett teljes kiőrlésűt válasszunk.
  • A finomított élelmiszerek, mint például a fent említett fehér liszt, a fehér cukor, a hozzáadott olaj mind kerülendők.
  • Az étrendben kizárólag növényi alapú ételek szerepelnek, így a hús, tojás, tejtermék, hal, zselatin, méz és egyéb, állati eredetű alapanyagok használata kizárt.

Mielőtt belekezdünk a következő részbe, ahol a TÉNÉ egészségre gyakorolt hatásait elemezzük, egy dolgot fontos megemlíteni. Sokan minden életmódváltást krisztusi útra lépéshez hasonlítható pálfordulásként értelmeznek, és így is állnak hozzá.

A TÉNÉ, mint korábban említettük, egy irányelv-rendszer, és nem jelenti azt, hogy soha többé nem ehetsz egy falat kenyeret sem, amiben finomított liszt van, vagy hogy mostantól csak öntet nélkül kérheted majd a kedvenc salátád.

Ez az étrend nem azért zárja ki a finomított, erősen feldolgozott ételeket, mert azok mérgezőek. Inkább azért, mert a tested számára kevésbé hasznosíthatóak és nehezebben emészthetőek.

Nem kell, hogy lelkiismeret-furdalásod legyen, ha néha megkívánsz és rendelsz egy veganézes szejtánburgert. A lényeg, hogy az étkezéseid túlnyomó részét a teljes értékű ételek töltsék ki. A tested ezért mindenképp hálás lesz, akkor is, ha néha-néha elcsábulsz.

A növényi étrend a legjobb a szívnek

A teljes értékű növényi étrend előnyei

A TÉNÉ egészségre gyakorolt pozitív hatásait számtalan tudományos kutatás bizonyítja – a következő részben ezekről fogunk beszélni.

Elhízás

Az elhízás a modern, mozgásszegény életmód és egészségtelen étkezés miatt kialakult globális betegség. Európában Magyarország a negyedik legmagasabb elhízási rátával rendelkező ország, 26.4 százalékkal.

Egy 12 különálló tanulmányt összefoglaló jelentés szerint a teljes értékű növényi étrend megoldást nyújthat erre a problémára. A tanulmányok összesen több, mint 1100 túlsúlyos ember bevonásával készültek, akikhez különböző étrendeket rendeltek.

Az eredmények jelentős különbségeket mutattak. A növényi étrendre utasított résztvevők átlagosan két kilogrammal többet fogytak 18 hét alatt, mint azok, akiket nem vegetáriánus diétára fogtak. (A diétával és mozgással elérhető súlyvesztést általában maximum heti fél kilogrammban határozzák meg, így 2 kilogram egy egész hónapnyi különbséget jelent.)

Szív- és érrendszeri betegségek

Egy 2017-es, több, mint 200 ezer ember bevonásával készült tanulmány az egészségtelen és egészséges növényi alapú étrend szívre gyakorolt hatását elemezte.

Az egészséges növényi étrendet követők nagyrészt a TÉNÉ alapelveit követték, a nem egészséges növényi étrendet követőknek pedig sok cukros üdítő, finomított szénhidrát és olajban sült étel jellemezte a mindennapjaikat.

A tanulmány eredményei kimutatták, hogy az egészségtelenebb növényi étrendet követőknél valamivel magasabb volt a szívkoszorúér-betegség kockázata, az egészséges növényi étrendet követők között pedig jelentősen alacsonyabb.

Ez a tanulmány csak egy a sok közül, amely rámutat a szívbetegség esélyének csökkentése és a növényi étrend közötti összefüggésre, csak úgy, mint egy 2019-es jelentés.

Kognitív hanyatlás

Néhány tanulmány összefüggést mutat az idősödéssel sokszor együtt járó kognitív hanyatlás, feledékenység, Alzheimer és demencia lassulása vagy megakadályozása, és a nagy mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztása között.

A finomított szénhidrátok és olajos ételek rendkívül kalóriadúsak, így az ezeket az ételeket előtérbe helyező étrendekben majdnem mindig háttérbe szorul a zöldség és a gyümölcs.

A TÉNÉ egyik alapja a rengeteg friss gyümölcs és zöldség, így ezt az étkezést követve a kognitív egészségünket is megőrizhetjük idősebb korban.

Cukorbetegség

A cukorbetegség a világ leggyakoribb anyagcsere-betegsége. 1-es típusú formája autoimmun betegség, amelyben az inzulin hiányzik a szervezetből, 2-es típusú formája azonban legtöbbször megakadályozható, de akár előrehaladott állapotából is visszafordítható.

Egy több, mint 200 ezer ember bevonásával készült tanulmány szerint az egészséges, leginkább teljes értékű ételekre fókuszáló étrend követése jelentősen csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.

Ízületi gyulladás

Az ízületi gyulladásos betegségek legtöbbször szintén idősebb korban jönnek elő, de fiatalok körében is előfordulnak. Sokszor erős fájdalommal, valamint a fogóképesség és a lábak terhelhetőségének csökkenésével járnak.

Egy tanulmány szerint az alacsony zsírtartalmú növényi étrend mindössze négy hét alatt csökkentette a reumás ízületi gyulladástól szenvedők panaszait.

Egy másik tanulmány pedig arra jutott, hogy a csontízületi gyulladás tünetei mindössze két hét alatt enyhíthetők a teljes értékű növényi étrendre való áttéréssel.

Vegán étrend előnyei az állatokra

Nem csak neked jó, hanem a bolygónak és az állatoknak is

Számtalan egészségügyi előnyén kívül a növényi étrend a bolygónak és az állatoknak is kedvez.

A növényi étrendet követőknek több tanulmány szerint is alacsonyabb az egyéni szénlábnyoma, valamint kevesebb a víz- és földhasználata, mint a húst, tejtermékeket és tojást is fogyasztóknak.

Emellett a korábbi életstílusodtól függően évi 60 – 300 állat életét is megmentheted, ha vegán étrenden élsz.

Mit egyél és mit kerülj a teljes értékű növényi étrenden?

Az életmódváltás sokaknak stresszel jár, mert nem tudják, hol kezdjék, mit fogyasszanak a zsíros reggeli vagy mikróban készült vacsora helyett, ami évek alatt mindennapi rutinná vált.

Ebben a részben felsoroljuk, milyen ételcsoportok közül válogass a bevásárlólistád elkészítésekor, és miket jobb leginkább elkerülnöd.

Kosárba vele:

Zöldségek: leveles zöldségek és káposztafélék (pl. brokkoli, spenót, római saláta, karfiol, kelbimbó, kínai kel), hagymafélék (pl. vöröshagyma, mogyoróhagyma, újhagyma, fokhagyma), gyökérzöldségek (pl. répa, fehérrépa, cékla, retek, krumpli, karalábé, édesburgonya), tökfélék (pl. cukkini, patisszon/csillagtök, uborka, pézsmatök), egyéb zöldségek (pl. spárga, padlizsán, paradicsom, paprika, gomba, avokádó).

Gyümölcsök: bogyós gyümölcsök (pl. eper, szeder, kékáfonya, vörösáfonya, málna, kivi), citrusfélék (pl. narancs, grapefruit, vérnarancs, citrom, pomelo, almatermésűek és csonthéjasok (pl. alma, körte, cseresznye, meggy, barackfélék, szilva, mangó, kókusz), egyéb gyümölcsök (szőlő, dinnyefélék, banán, ananász, gránátalma, füge).

Hüvelyesek, pl. vörösbab, vesebab, feketebab, zöldbab, ceruzabab, csicseriborsó, zöldborsó, sárgaborsó, vöröslencse, főzeléklencse.

Teljes kiőrlésű gabonafélék és álgabonák, pl. barnarizs, árpagyöngy/gersli, bulgur, rozs, zab, vadrizs, hajdina, quinoa, köles, amaránt, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér és tészta.

Magvak és diófélék, pl. napraforgómag, tökmag, dió, lenmag, chiamag, mák, brazil dió/paradió, mandula, kesudió, földimogyoró, törökmogyoró. Akár “magvaj” formában is, pl. tahini, mogyoróvaj vagy mandulavaj (ha szeretnél erre is odafigyelni, válassz olyat, ami nem tartalmaz hozzáadott olajat, csak krémesített magvakat és esetleg sót).

Egyebek: bár ezek egy része valamelyest feldolgozott, mégis belefér a legtöbb értelmezés szerint a teljes értékű növényi étrendbe, mert nagyrészük nem tartalmaz hozzáadott olajat és cukrot, és egészséges forrást biztosít a makro- és mikrotápanyagok pótlására.

Nyugodtan tegyél a kosaradba tofut, dehidratált szójaszeletet/granulált szóját, tempeh-t, (cukrozatlan) növényi tejet, sörélesztőhelyhet. A hidegen sajtolt olajokról (pl. olívaolaj, mandulaolaj, avokádóolaj) megoszlanak a vélemények, de ha úgy döntesz, fogyasztod őket, akkor mértékkel tedd.

Inkább kerüld:

  • Zsíros készételek, gyorsételek, pl. olajban sült krumpli, chips, rántott zöldségek.
  • Hozzáadott cukor és édesítőszerek, pl. üdítők, gyümölcslevek, gumicukor, sütemények, cukros gabonapelyhek. Amikor csak tudsz, édesíts inkább datolyával, banánnal, steviával, esetleg kókuszvirágcukorral vagy juharsziruppal.
  • Finomított gabonafélék, pl. fehér rizs, fehér lisztből készült kenyér és tészta.
  • Feldolgozott készételek, pl. vegán hús- és sajtutánzatok, fagyasztott pizza (tipp: ezek jó részét elkészítheted otthon, teljes értékű módon, ezekre rengeteg receptet találsz az interneten)

Zöldségek és gyümölcsök

Hogy biztosan bevigyél minden szükséges tápanyagot…

Sokan aggódnak, hogy növényi étrendet követve tápanyaghiányuk alakulhat ki. Ez azonban igaz minden étrendre: fontos, hogy tudjuk, milyen tápanyag miben található meg, és ehhez (ne aggódj, minimális!) tervezés szükséges.

Ebben a részben felsoroljuk, mely tápanyagok pótlására figyelj oda, és hogy milyen növényi forrásokban találod meg ezeket.

Vitaminok és ásványi anyagok:

  • C-vitamin, E-vitamin, A-vitamin, K-vitamin, B-vitaminok (B12-t ld. alább): a teljes értékű növényi étrendben alapélelmiszerek a zöldségek, gyümölcsök, diófélék és hüvelyesek, amelyeket minden nap változatosan fogyasztva bőven pótolni tudjuk a szervezetünk számára szükséges vitaminokat, különösebb számolgatás és odafigyelés nélkül. Arra figyelj, hogy nyersen és főve is fogyaszd őket minden nap, mert néhányuk hő hatására bomlik.
  • A B12-vitamint metilkobalamin-tartalmú vitamintabletta formájában pótold. Mivel a szervezet tárolja, kúraszerű szedése ajánlott.

Elfogadott tévhit, hogy a B12 egyetlen forrása az élelmüket földesen, vitaminnal együtt elfogyasztó állatok húsa. Azonban a húsevők 40%-a is B12-hiányban szenved, mert a mai termőföldek semennyit, vagy elenyésző mennyiségben tartalmazzák.

A táplálkozástudomány fejlődésével remélhetőleg hamarosan kiiktatható lesz ez a probléma: a kerti zsályában felfedezett B12 ehhez ígéretes kezdet.

  • D-vitamin: napsütés által is kerül a szervezetbe, de a naposabb országokban is gyakran szenvednek D-vitamin-hiánytól, így mindenkinek ajánlott időnként tesztelnie, és alacsony szint esetében táplálékkiegészítőként szednie. Étrendbeli forrásai lehetnek a vitaminokkal dúsított növényi tejek és joghurtok, illetve a portobelló gomba.
  • Kalcium, magnézium, vas, cink, szelén: a zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, gabonafélék, tofu, olajos magvak, lenmag, chiamag és mák remek ásványianyag- és nyomelem-források, tehát fogyaszd őket változatosan minden nap. Egyedül a szelén igényel pontos odafigyelést, aminek pótlására naponta fogyassz 1-2 szem paradiót/brazil diót.

További tápanyagok:

  • Fehérje: kiváló növényi fehérjeforrás az összes babféle, kesudió, tökmag, edamame, quinoa, hüvelyesek, mint például főzeléklencse, hajdina, csicseriborsó és zöldborsó, a jackfruit és az amaránt, de lényegében minden növényi ételben megtalálható a fehérje. Az átlagember napi fehérjeszükséglete 0.8-1g/tskg.
  • Rostok: remek rostforrás a legtöbb zöldség, gyümölcs és dióféle.
  • Esszenciális zsírsavak: egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavforrások az avokádó, diófélék, olívabogyó, lenmag, dió és chiamag.

Vegán étrend - konyhai előkészületek

Kétségek a teljes értékű növényi étrend kapcsán

A teljes értékű növényi étrend drasztikusan eltér a hagyományos magyar étkezéstől, így érthető, ha kétségek merülnek fel benned. Ebben a részben igyekszünk választ adni a növényi étrenddel kapcsolatban leggyakrabban előforduló kérdésekre.

Mi van, ha megkívánok valami hagyományos/állati eredetű ételt?

A növényi alapú étrend kizárja az állati eredetű élelmiszereket, de ez nem jelenti azt, hogy nem pótolhatod az ízélményt hasonló textúrájú és fűszerezésű, egészségesebb növényi alternatívákkal.

Ebben segítségedre lehetnek a hüvelyesekből, magvakból készült fasírtok, a tofu (pl. tofurántotta, tofubacon), a szójaszelet, szójakocka vagy szójagranulátum (pl. brassói, bolognai spagetti, bécsi szelet). Olajban sütés helyett, amit csak lehet, inkább párolj, süss sütőben vagy forrólevegős airfryerben.

Nem túl drága a növényi étrend?

A vegán készételek, gourmet pástétomok, sajtpótlók, fagylaltok drágák. A gabonafélék, hüvelyesek, zöldségek és gyümölcsök, napi egy-egy marék dióféle nem azok. A TÉNÉ alapjait az utóbbi ételcsoportok adják; a feldolgozott, drága élelmiszereket nem, vagy kis mértékben ajánlott fogyasztani.

Így semmiképpen sem drágább, mint a hagyományos étrend. Sőt, a hús- és tejtermékek ára súlyukat nézve a gabonafélék, zöldségek és gyümölcsök árát jóval megelőzi, így a növényi étrend még olcsóbb is.

Nem érzem jól magam növényi étrenden. Miért?

Sokan az első egy-két hétben fáradtnak érzik magukat, esetleg emésztési gondjaik vannak. Fontos megérteni, hogy a hagyományos étrendről a TÉNÉ-re való átállás nagy lépés, megváltoztatod az emésztő- és felépítő folyamatokhoz szükséges energia forrásait, és időre van szüksége a szervezetednek, hogy ezt megszokja.

Az emésztéssel ugyanez a helyzet: kell idő, hogy a szervezeted megszokja a magasabb rostmennyiséget, illetve a nagyobb mennyiségű hüvelyest, gabonafélét, gyümölcsöt. Kombináld a puffadást okozó ételeket kurkumával, gyömbérrel és fahéjjal.

Ha aggódsz, hogy nem viszel be eleget valamiből, használj néhány hétig telefonos alkalmazást, amivel mérheted a tápanyag-beviteled. Ez nem szükséges hosszú távon, de arra jó lehet, hogy kicsit tanulj az ételek tápanyag-tartalmáról. Később már rutinszerűen fogod összeválogatni a napi menüdet.

Flóra

Flóra

Publicista
Amikor gyerekként megértettem, hogy a hús ára egy élet elvétele, nem tudtam elképzelni, miért esszük egy emberként mégis; hogy az élet szeretete, az együttérzés, a közös társadalmi értékeink miért nem terjednek ki arra a néhány állatfajra, akik nap mint nap az asztalunkra kerülnek. Így lettem vegetáriánus, néhány évvel később pedig vegán. A téma azóta is foglalkoztat - ami leginkább leköt, az a veganizmus, a feminizmus és a környezetvédelem közös szociológiai háttere.

2 hozzászólás

  1. Köszönöm a cikket!

    Nagyon hasznos és jó összefoglaló még a témában jártasabbaknak is.

  2. Igazán tetszett az írás szemléletmódja, hangvétele. Ugyanakkor egy kis pontosítás: a hajdina nem hüvelyes termésű növény! 😉

Írd le a véleményed!

Mindjárt kész vagy!

Ide fogjuk küldeni a napi útmutatókat, ezért kérlek pontos adatokat adj meg.