Most olvasott cikk
A vegán orvos, aki erőemelő versenyeken hódít – interjú Dr. Makra Milán radiológussal

A vegán orvos, aki erőemelő versenyeken hódít – interjú Dr. Makra Milán radiológussal

A vegán életmód és a sporteredmények nem zárják ki egymást, s erre a növényi étrendet választó, sikeres sportolók számának rohamos emelkedése a legjobb bizonyíték.

A Németországban, radiológusként dolgozó dr. Makra Milán is a példamutató személyek közé tartozik, aki a teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ) követője, miközben erőemelő versenyeken ér el kiváló eredményeket.

Legutóbb a bajor bajnokságon végzett harmadik helyen, a 40+-os férfiak mezőnyében, élete első bajor bajnokságán pedig már hónapok óta vegánként élő sportolóként vehetette át az aranyérmet. Emellett külön büszkeség számunkra, hogy a Prove egészséggel foglalkozó cikkeinek szakmai lektora is.

Az örökifjú vegán példája

Pontosan négy évvel ezelőtti döntését egy váratlan találkozás határozta meg.

„Egy fitneszteremben futottam össze egy akkor már a nyolcvan felé járó kollégámmal, aki hetvenkilenc esztendősen lett aranyérmes a korcsoportjában a német bajnokságon” – mesél a kezdetekről dr. Makra Milán, aki korábban is élete fontos részének tartotta a sportot, ám akkoriban még elsősorban testépítéssel foglalkozott.

“Természetesen ámulatba ejtett fantasztikus erőnléte, amit ő egyértelműen a vegán életmóddal magyarázott. A nyugdíjas kardiológus professzor esete nagyon nagy hatással volt rám, és még aznap délután előálltam a váltás ötletével feleségemnek, aki azóta természetgyógyász-pszichoterapeutaként és étkezési tanácsadóként dolgozik. Tőle hallottam először a növényi étrend előnyeiről is, ám akkoriban még nem foglalkoztatott a kérdés. Az igazi áttöréshez szükségem volt egy személyes példára.”

Milán egyik percről a másikra lett vegán, ebben pedig óriási segítséget kapott feleségétől dr. Gergely Annától, akinek hobbija a főzés, s a közös kaland hatására ma már számtalan ízletes növényi alapú fogást oszt meg követőivel a teljeserteku.hu elnevezésű honlapján.

Az egészség tanulható” címmel pedig hamarosan megjelenik közös könyvük is, amelyben arra hívják majd fel az olvasók figyelmét, hogy életmódunknak sokkal nagyobb hatása van a saját egészségünkre, mint az gondolnánk. Részben a helyes táplálkozás révén, amely számunkra egyértelműen a növényi alapokat jelenti.

dr. Makra Milán a bajor erőemelő versenyen
Fotó: dr. Makra Milán

A fehérjemítosz szertefoszlása

Az én előéletem sem különbözött a sportolói körökben megszokottól, húst hússal ettem, és azt hittem, hogy a fehérjebevitelen múlik minden

– idézi fel a váltás előtti szokásait Makra Milán, aki a testépítő vonalat is ekkor hagyta el az erőemelés kedvéért, amely egy újfajta gondolkodásmódot is követel tőle. A technikára és a valódi erőre tereli a figyelmet az impozáns megjelenés helyett. Felszín helyett tehát sokkal inkább a mélység a lényeg.

“Annához hasonlóan én is holisztikusan közelítem meg az emberi testet, így nem csoda, hogy az abban végbemenő változások a fejünkben is átalakulásokhoz vezetnek. A fehérjemítosszal való leszámolásban az is sokat segített, hogy számos tudományos cikket elolvastam ezzel kapcsolatban, amelyek egyértelműen bizonyítják túlzott fogyasztásuk potenciálisan rákkeltő, valamint a vesét túlterhelő hatását. A növényi étrend ugyanakkor az érrendszeri megbetegedések esetében is kifejezetten előnyös, ezzel kapcsolatban az amerikai kardiológus társaság elnökének a szavai számomra a mérvadóak.”

Kétféle kardiológus létezik, az egyik vegán, a másik pedig nem olvasta a tudományos tényeket.

A döntés maga pillanatok alatt megszületett a váltásról, a gyakorlatban azonban lépésről-lépésre haladt a házaspár, s a mai napig nem várják el 10 és 13 éves fiaiktól, hogy végérvényesen búcsút mondjanak a húsételeknek. Személyes példájuk erejében bíznak, ezért minden egyes étkezésnél nekik is felkínálják a növényi ételeket.

Nem szeretnék, hogy traumaként éljék meg a váltást, s a közös „húsevő” múlt miatt nem is tartanák hitelesnek ezt a viselkedést. Persze, szeretnék, ha ők is egészségesen élnének, ám ehhez a Makra családban a közös sport is hozzátartozik. Együtt járnak ugyanabba az egyesületbe. Az otthoni étkezések során pedig mindig ott a példa előttük.

Minőségi szénhidrátokkal az erőért

„A nagyszülőkkel azonban nem harcolunk, amikor otthon vagyunk, természetesen hagyjuk, hogy a hagyományos ételekkel kényeztessék őket. Egyik féltől sem akarjuk elvenni ezeket a közös pillanatokat. Nem azt hangsúlyozzuk a számukra, hogy mit nem szabad enni, hanem épp ellenkezőleg, mi az, ami ajánlott. Feldolgozott hústermékeket azonban még az ő kedvükért sem vásárolunk, hiszen azok egyértelműen rákkeltő hatásúak. Ha mégis egy virslihez vagy felvágotthoz van kedvük, akkor a növényi helyettesítőket vesszük meg nekik. A magunk számára azonban a TÉNÉ-elvek az irányadóak” – enged bepillantást családi életükbe a radiológus, aki véleményét a nemzetközi szakirodalom alapján formálja. No és persze saját tapasztalatai révén, amelyeket elsősorban az edzőteremből és a versenyekről hozza.

„Ahhoz képest, amikor még én is fehérjével tömtem magamat, most sokkal több az energiám. A korábbi ebédet követő elalvási kényszer sem jelentkezik, hiszen az is a rossz táplálkozási szokások következménye volt. Edzés előtt emelem a szénhidrátbevitelt, ami elsősorban gyümölcsöt jelent. Óriási hiba, ha rossz minőségűt viszünk be belőle, édesség, cukor, csoki, finomított pékáruk formájában, hiszen ezek hirtelen emelik a vércukorszintünket, majd az edzés közepén ugyanilyen váratlanul csökkentik is. A TÉNÉ-vel ez teljesen megszűnt. Az erőemelésben súlycsoportok vannak, ezért néha nekem is kell egy-két kilót veszítenem. Ilyenkor az időszakos böjtöléshez fordulok, nyolcórás étkezéssel szemben tizenhatórás koplalást állítok szembe” – beszél sportolói megfigyeléseiről Makra Milán.

Dr. Makra Milán, radiológus orvos
Fotó: dr. Makra Milán

Az új ízek nyomában

S hogy mi kerül a 2019-es Alsó-Bajor, majd Bajor-bajnok tányérjára? Elsősorban rengeteg zöldség, gyümölcs, valamint jóminőségű szénhidrát, 15 százalék alá szorított növényi zsiradékkal egyetemben. A fehérjét elsősorban hüvelyesek révén viszi be a szervezetébe, s bár tofut is eszik, kedvezőbb élettani hatásai miatt a tempét jobban kedveli.

A reggeleket egy tál zabpehellyel kezdi, amelyhez az egészséges zsírok és a fehérjék miatt két-két evőkanál lenmagot és chiamagot is kever. Napközben gyakran fogyaszt salátát, amelybe bab vagy borsó is kerül, este pedig Anna főz valami ínycsiklandozó növényi vacsorát, amelynek párolt zöldségek, hüvelyesek és gabona az alapja.

„Mi is keressük az ízeket, eleinte nagyon ragaszkodtam a megszokott elnevezésekhez, mint például a pörkölt, mostanra ezeket is elhagytuk. Új ízeket, új ételeket ismertünk meg. S bár mi elsősorban egészségügyi okokból tértünk át a növényi táplálkozásra, ma már rá sem tudok nézni a húsra. Egyszerűen hullát látok a tányéromon. Ez persze egy hosszú, több éves folyamat eredménye, de ez így természetes.

Sportolóként ugyanakkor nagy kihívás volt számomra a váltás, hiszen az étrendkiegészítő iparág a tejsavófehérjére épül. Ma már nem számolgatom a fehérjét, és még növényi alapú fehérjeport sem használok. Egyszerűen nincs annyi előnye, hátránya viszont még így is marad. Amikor izmot akarunk építeni, akkor is elsősorban több kalóriát kell bevinnünk, körülbelül tíz-tizenöt százalékkal többet. Ezen a téren nálam tápértékük miatt a hüvelyesek és a gyümölcsök váltak be” – mutatja be az étkezési szokásaikat az erőemelő bajnok.

Makra Milán korábban kórházban dolgozott, ahol értágítást is végzett. A meszesedés problematikája emiatt különösen érdekli, s megdöbbentő dolgokat tapasztalt. Az orvostudomány ma még normális folyamatnak tekinti a betegség megjelenését az idő előrehaladtával. A szokásos tanácsok pedig az aktívabb életforma, a dohányzás elhagyása, az ideális testsúly beállítása, s ezek nyomán a vérnyomáscsökkentés.

A Németországban dolgozó orvos szerint azonban a növényi étrenddel ez a folyamat nemcsak, hogy megállítható, de akár vissza is fordítható. A helyes étkezési szokások kialakításával tehát a legtöbb időskori betegséggel eredményesen vehetnénk fel a harcot. A demencia, a sztrók, a szívinfarktus, a magas vérnyomás, valamint egyes vesebetegségek egyaránt az erek kóros elváltozásaival hozható kapcsolatba.

A növényi étrend mindezek fényében egy csodálatos gyógymód, amely mindannyiunk számára rendelkezésre áll. Tényleg olyan sokat jelent a hús, hogy még a saját nyilvánvaló érdekünkben sem tudunk lemondani róla?

– teszi fel a költőinek szánt kérdést Makra Milán, aki a jövőben is saját jó példájával kíván elől járni, orvosként és sportolóként egyaránt.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.