Egészség

Vegetáriánusból vegán lett, és most erősebb, mint valaha

Max Hertan vegetáriánusból vegánMax Hertan

Lehetsz fitt egy olyan étrenden, ami összhangban van az elveiddel? A válasz: igen!

A régóta vegetáriánus Max Hertan bebizonyította, hogy milyen előnyösen változott az ereje, miután vegán lett.

A youtuber már 12 éves kora óta vegetáriánus, mert csökkenteni szeretné az állatok szenvedését. De mindig tudta, hogy ennél többre is képes.

“Féltem attól, hogy vegán legyek”

Max azt állítja:

„Mindig is tartottam attól, hogy vegán legyek és elhagyjam az utolsó állati fehérjeforrásomat is, a tojást. Aztán mégis úgy döntöttem, kipróbálom, vegánként vajon tudok-e javítani a testösszetételemen úgy, hogy zsírt veszítek és izmot építek 12 hét alatt.

Az eredmények lenyűgözőek lettek. Eddigi életem legjobb formáját értem el, most lettem a legerősebb, és kitűnően érzem magam.”

A folyamat

Mikor megnézte a The Game Changers című filmet, melyben olyan élsportolók láthatóak, akik növényi étrendet követnek sikerrel, rögtön megváltozott a hozzáállása. Ez megadta neki a lökést, hogy már nem hozhat fel kifogást a növényi étrend ellen. Kíváncsi lett rá, hogyan változik a teste és az edzőtermi teljesítménye, ami egy ideje már stagnált.

Hertan úgy döntött, elég szigorú tervet készít ahhoz, hogy eredményt érjen el, de nem annyira szigorút, hogy ne tudná élvezni a karácsonyt, ami épp beleesett a 12 hetes időtartamba.

A kihívás alatt ötször étkezett naponta, mindegyik tartalmazott fehérjét, zsírt és szénhidrátot. A fehérjék növelésére proteinturmixot vagy csillagfürtből készült pelyhet is fogyasztott. A szénhidrátforrást rizs, puffasztott rizsszelet és édesburgonya jelentette, és előszeretettel választotta az olívaolajat vagy a mogyoróvajat zsírforrásként.

Rágcsálnivalónak bedobott némi spárgát vagy brokkolit a sütőbe pár percre, vagy nyers zöldségeket választott, például uborkát. Elvétve, az élvezet kedvéért energiaitalt vagy cukormentes üdítőt is ivott.

A megdöbbenés

Miután Hertan befejezte a kihívást, melynek fejlődési állomásait hétről hétre fotókkal és videókkal dokumentálta, azt mondta, hogy teljesen elképedt azon, hogy mennyit változott a fizikuma a 12 hét alatt.

Hat kilót fogyott, a testzsír-százaléka 7%-kal csökkent és egy kiló tiszta izomtömeget szedett fel. Hertan szerint a kihívás nem volt túl bonyolult, nem éhezett, nem bizonytalanodott el, igazán élvezte az ételeket, melyeket fogyasztott, sőt, még néhány nem betervezett étkezést is megengedhetett magának.

Bár elismeri, hogy állati termékek fogyasztása mellett is el lehet érni szép eredményeket az edzőteremben, Hertan úgy véli:

„Ha etikai késztetést érzel arra, hogy ne okozz felesleges szenvedést az állatoknak, ha úgy gondolod, ezzel a környezetért is tehetsz, és ha úgy érzed, az egészségednek is jót fog tenni a váltás, akkor arra biztatlak, tegyél egy próbát.”

Ez is érdekelhet ➡  The Game Changers megjelenési dátum, magyar felirat és rövid ismertető
Galgóczi Dóra

Galgóczi Dóra

Író és természetgyógyász
Évek óta követem a vegán életmódot. A könyveimmel egy kis iránytűt szeretnék adni az embereknek, hogyan találják meg az útjukat a világban. A gyógyítással pedig szeretnék testi-lelki egészséget adni, személyre szabott módszerekkel. Hiszek abban, hogy minden élet egyformán értékes, és mindenkiben ott rejlik az együttérzés.

Írd le a véleményed!

Szünet.

A Veganuár 2020 lezárult. 
Térj vissza néhány hét múlva, hogy elsőként regisztrálj
a 2021-es kihívásra.