Hozzávalók:
- 1 bögre barna lencse beáztatva
- 500 g spagetti (lehet gluténmentes is)
- 250 g gomba felaprítva
- 2 konzervdoboz hámozott paradicsom
- 2 fej közepes hagyma felaprítva
- 2-3 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 2-3 db sárgarépa apróra vágva
- 2 szál zellerszár apróra vágva
- 1 teáskanál szárított rozmaring
- 3 db babérlevél
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál oregánó
- só, bors
Elkészítés:
- A hagymát alacsony lángon, olívaolajon 8-10 perc alatt megdinszteljük, majd hozzáadjuk a sárgarépát, a zellert és a rozmaringot.
- Kb. 5 percig közepes lángon pirítjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát és takarékon pirítjuk tovább 2-3 percig.
- Hozzáadjuk a barnalencsét és a gombát, ráöntjük a paradicsomkonzerveket és további kb. 200 ml vizet.
- Fűszerezzük babérlevéllel, oregánóval, sóval és borssal.
- Fedő alatt főzzük 20-30 percig, amíg a lencse megpuhul.
- Közben kifőzzük a tésztát sós vízben, majd a lencsés bolognaival tálaljuk. A víz főzővizéből adhatunk a szószhoz kicsit hígításképpen. Ha szószosabbra szeretnénk, egy-két evőkanál sűrített paradicsomot és vizet, vagy pár löttyintésnyi passzírozott paradicsomot is tehetünk bele.