Most olvasott cikk
Elpusztult Mogyi, a világ legöregebb tyúkja

Elpusztult Mogyi, a világ legöregebb tyúkja

Meghalt Mogyi a világ legöregebb csirkéje, 21 éves volt

A különösen hosszú kort megélt szárnyas tavaly januárban a Guinness-rekordok Könyvébe is bekerült, mint a legöregebb élő csirke. A tollas matuzsálem életéről gazdája, Marsi Darwin egy könyvet is kiadott, amiben a legszebb pillanataikat örökítette meg. Mogyi tavaly halloweenkor elvesztette lányát, ami gazdája szerint különösen megviselte. A huszonegy esztendős tyúk karácsony reggelén szenderült örök nyugalomra.

Nem telt felhőtlenül a tavalyi karácsony Marsi Darwinnak, Mogyi gazdájának, aki hosszas blogbejegyzésben számolt be arról, hogy a világ legöregebb csirkéje, Mogyi karácsony reggelén örök álomra szenderült. A kivételesen hosszú életkort megélt szárnyas tavaly januárjában lett hivatalosan is a világ legöregebb élő csirkéje, ekkor bizonyíthatóan legalább 20 éves és 272 napos volt. Marsi elmondása szerint abban a pillanatban, ahogy kihámozta Mogyit a tojásból, egyből kialakult köztük a kötődés.

Nagyon jól tudom, hogy záporoznak ránk a rossz hírek, és sokan közeli családtagokat vesztettek el az ünnepek alatt, sajog a szívem értük is. De számomra Mogyi közeli családtagnak számított, és mélységesen gyászolom az elvesztését. Az életünk összefonódott 21 és fél évvel ezelőtt, amikor kihámoztam a tojásból. Tudom, hogy elképesztően hosszú élet adatott meg neki, mégis darabokra tört a szívem

– írja a szívhez szóló bejegyzést Mogyi gazdája.

Amint a szépkorú csirke történetét felkapta az internet, Marsi és Mogyi élete teljesen megváltozott. Interjúk és televíziós szereplések sora következett. Mindenki szeretett volna találkozni az idős baromfival. Még Sue Shink szenátor is meglátogatta az idős csirkét, akitől egy bekeretezett oklevelet is kapott a kormányzó aláírásával.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Brandsynario (@brandsynario)

A későbbiekben viszont – Mogyi egészségére való tekintettel – vissza kellett mondani a találkozókat és felkéréseket. Marsi elmeséli, hogy egy indiai forgatócsoport dokumentumfilmet szeretett volna forgatni Mogyiról, de ezt is kénytelen volt visszautasítani.

Az idős madár tavaly halloweenkor elvesztette 15 éves lányát, aki szintén elég szép kort élt meg. Decemberben pedig Benny, a kakas pusztult el, akivel egész életében szoros kapcsolatban állt. A gazdi elmondása szerint ez a két tragédia nagyon megviselte Mogyit, és bár sikerült egy kicsit felvidítani a lakhelye ünnepi hangulatú kidekorálásával, látta rajta, hogy egyre gyengébb, később pedig már enni sem volt hajlandó. Marsi Mogyival töltötte a szentestét, gondosan betakargatta, miközben a tyúk a mellkasán pihent. A szépkorú tollas karácsony reggelén távozott el végleg, álmában érte a végzet.

A legtöbb baromfinak nem adatik olyan élet, mint a legöregebb csirkének

Mogyi élettörténete kivételes. Nemcsak a tyúkokra egyáltalán nem jellemző életkora miatt, hanem azért is, mert „haszonállat” létére boldog, gondoskodással teli élet jutott neki osztályrészül. Ilyen szerencsében pedig csak nagyon kevés baromfi részesül. A legtöbbjük ugyanis egész életében egy ketrecben nyomorog, vagy fekélyektől, fertőzésektől, mozgásszervi megbetegedésektől szenved, mielőtt levágják.

A téma értelemszerűen nem olyasmi, amit a nagyipari állattartók szívesen a fogyasztók elé tárnak. A Netflix kínálatában nemrég megjelent Csibefutam: A csirkefalatok hajnala című animációs film viszont éppen a nagyüzemi telepek borzalmairól szól. Habár az alkotás nem a veganizmus népszerűsítését tűzte ki célul, minden bizonnyal sokakat elgondolkodtat majd a mese morális üzenete.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.