Most olvasott cikk
Állatvédelem: tavaly nőtt a tigrispopuláció

Állatvédelem: tavaly nőtt a tigrispopuláció

Thaiföldön tavaly nőtt a tigrisek száma.

Növekedett a tigrispopuláció Thaiföldön, a rejtett kamerák ráadásul ritka helyen rögzítettek anyaállatot a kölykeivel, ahol már tíz éve nem volt erre példa. Egy vezető kutató azonban hangsúlyozta, ez még közel sem az út vége, sok még a teendőjük a tigrisvédelem terén.

Több tigrist észleltek tavaly a Thaiföld legnagyobb természetvédelmi területén elhelyezett kamerák segítségével, mint egy évvel korábban – adta hírül a The Guardian. A Thungyai-Huai Kha Kha Khaeng vadvédelmi területen a 2023 áprilisában befejeződött megfigyelés során összesen 120 tigrist mutattak a rejtett kamerák. 2022-ben ez a szám még mindössze száz volt. A különbség azonban leginkább a 2007-es eredményhez képest jelentős: akkor csak 46 tigrist észleltek a kamerák.

Somphot Duangchantrasiri, a Khao Nang Ram vadvilági kutatóállomásának vezetője szerint ez a növekedés már ígéretes jelnek tekinthető. Hozzátette azonban, hogy még közel sem értek a missziójuk végére.

Ez azt mutatja, hogy jó irányba haladunk, ezzel együtt éberek maradunk, és továbbra is figyelemmel követjük a helyzetet. Ha felhagynánk az eddigi tevékenységünkkel, akkor ez a szám ismét csökkenhetne

– mondta.

Hogy mi is ez a tevékenység? Az orvvadászat megállítása érdekében intenzíven járőröznek a természetvédelmi területen. Emellett erőfeszítéseket tettek annak érdekében is, hogy a tigrispopuláció zsákmányállatai – például a számbárszarvasok – kellő számban álljanak a ragadozók rendelkezésére.

Máshol is árgus szemekkel figyelik a tigrispopulációt

A teljes thaiföldi tigrispopulációt 2022-ben 148 és 189 közé becsülték. Az állatok többsége a Thungyai-Huai Kha Kha Khaeng vadvédelmi területeken él, ahogy az a kamerákkal megfigyelt egyedek számából is sejthető. Vannak azonban arra utaló jelek, hogy a tigrisállomány az ország egyéb részein is helyreállhat.

Decemberben kerültek nyilvánosságra a Salak Phra vadrezervátum kamerái által rögzített képek. Ezek pedig egy kifejezetten ritka jelenséget mutatnak: egy anyaállatot a kölykeivel. A Panthera Thailand civil szervezet szerint tízévnyi megfigyelés során ez az első olyan alkalom, hogy a területen született kölyköket láttak.

Hasonlóképpen sikeresnek tekinthető az Indiában 1973-ban indított kormányzati kampány: a tigrispopuláció elkezdett helyreállni. Indiában egykor 40 ezer tigris élt, számuk azonban kritikus mértékben visszaesett: 1972-ben már mindössze 1800 példányt regisztráltak. 2006-ban pedig rekordalacsony szintre süllyedt a példányszám: 1411 állat élt ekkor az ázsiai országban. 2022-ben viszont becslések szerint már 3167 egyed élt Indiában.

A WWF szerint a vadon élő tigrisek globális populációja az 1900-as évek elején elérhette a 100 ezret. A számuk ezt követően azonban zuhanásszerűen csökkent az orvvadászat és az élőhelyek pusztulása miatt. India és Thaiföld mellett Nepál és Oroszország is sikereket ért el a tigrisszám emelése terén. Vietnámban, Laoszban és Kambodzsában azonban még mindig a kihalás veszélye fenyegeti ezt az állatot.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.