Most olvasott cikk
India belehúzott a tigrisek védelmébe, gyarapszik a példányszám

India belehúzott a tigrisek védelmébe, gyarapszik a példányszám

Biztatóan emelkedik a tigrisek példányszáma Indiában, vadvédelmi gyakorlatuk részleteit több ázsiai országgal is megoszthatják.

Sikeres az – éppen ötvenéves, 1973-ban indított kormányzati – tigrisvédő kampány Indiában, tavaly a példányszám elérte a 3167-et. A WWF, a világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete szerint ez a globális tigrispopuláció mintegy 70 százaléka, becsléseik szerint globális szinten 4500 tigrisszámmal lehet számolni.

Indiában egykor 40 ezer tigris élt, számuk azonban kritikus mértékben visszaesett: 1972-ben már mindössze 1800 példányt regisztráltak. 2006-ban pedig rekord alacsony szintre süllyedt a példányszám: 1411 állat élt ekkor az ázsiai országban.

Több ezer éves a tigrisekkel összefonódó történelmünk. A tigrist sok törzsben a testvérünknek tekintik. Az emberiség csak akkor tekinthet szebb jövő elé, ha a környezetünket megvédjük, és a biológiai sokféleségünk tovább bővül

– mondta Narendra Modi indiai miniszterelnök, aki az évforduló alkalmából két tigrisrezervátumot is meglátogatott.

Ismét csak az ember tehet róla

A tigrispopuláció az 1940-es években elsősorban amiatt kezdett rohamosan csökkenni, hogy erőteljes mezőgazdasági terjeszkedés kezdődött meg, rengeteg erdőt kiirtottak és az infrastruktúra feldarabolta a tigrisek élőhelyeit.

Ezek most Kenyában is aktuális problémák, ahol az avokádótermesztés ugrásszerű növekedése miatt halnak meg a farmerekkel összetűzésbe kerülő elefántok. Az állatok ősi vonulási útvonalait szakítják meg ugyanis az ültetvények köré húzott kerítések.

Az indiai tigrisek esetében pedig különösen pusztító az emberi terjeszkedés, mivel – az elefántoktól eltérően – magányos állatok, nagy területekre van szükségük a kóborláshoz és a vadászathoz. A WWF szerint a tigrisek ma már mindössze 7 százalékán élnek annak a területnek, amelyet korábban elfoglaltak.

A mezőgazdasági és infrastrukturális okok mellett – különösen az 1980-as években – az orvvadászat is felgyorsította a tigrisszám apadását. Vadászták őket sportból, státuszszimbólum gyanánt, de fogyasztási céllal is: csontjaik és egyéb testrészeik hagyományos kínai gyógyszerek alapanyagai.

Korrepetálásra készül Delhi

India hivatalosan 1972-ben megtiltotta a tigrisvadászatot, ám a rendelet érvényesítése nehézkes – még 2005-ben is okozott komoly problémákat az illegális tigrisvadászat. Ekkor azonban megalakult egy országos tigrisvédelmi hatóság, amelynek az irányításával drónokkal, kamerákkal és egyéb megfigyelőrendszerekkel felszerelkezve kezdtek igencsak aktívan tenni azért, hogy szavatolják az állatok biztonságát.

Ez olyannyira jól sikerült, hogy az elmúlt években India több olyan országgal is megállapodott arról, hogy megosztja velük a populációgyarapítási gyakorlatát, az ezzel kapcsolatos információkat. Ennek birtokában pedig rákapcsolhat a tigrisvédelemre Thaiföld, Kambodzsa, Malajzia, Banglades és Bhután is.

(CNN)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.