Most olvasott cikk
Így menekült meg Wonka, a különös csőrrel született csirke

Így menekült meg Wonka, a különös csőrrel született csirke

Wonka, a különös csőrű csirke

Wonka keresztezett csőrrel született, önálló táplálkozásra képtelenül. Ez önmagában halálos ítélet lett volna a csirke számára, ám ő megúszta. Szerencséjére ugyanis rátalált Jade Cooper, aki nemcsak megmentette, hanem kisebb hírességgé is avatta a madarat.

Egyre több rajongót hódít meg a Facebookon Wonka, a csirke. Az állat keresztezett csőrrel született, ami azt jelenti, hogy a csőre alsó és felső része nem zárul össze úgy, mint fajtársainak. Ez a rendellenesség elvágja attól a lehetőségtől, hogy önállóan étkezzen.

Wonka eredetileg olyan jövő elé nézett volna, mint az állatiparban használt többi csirke is. Lehetett volna belőle tojótyúk, vagy éppen csak a húsáért tartott, úgynevezett brojlercsirke. A szabadtartású farmon dolgozók először észre sem vették, hogy ő más, mint a többi csirke, és segítségre szorul.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BBC South (@bbcsouthnews)

Egy Jade Cooper nevű hölgy azonban kiszúrta a problémát, ahogy azt is, hogy Wonka állapotát ekkor már közel sem lehetett megfelelőnek titulálni. Magához vette a madarat, akit szerinte abban az időszakban már

mindössze napok választhattak el a haláltól.

Ez 2020-ban történt, az azóta eltelt három év alatt azonban Wonka megerősödött. A súlya megduplázódott: a kezdeti 750 grammról 1,5 kilogrammra hízott. Ehhez természetesen kellett az is, hogy Jade naponta kétszer kézzel etesse.

Csirkerajongó vált belőle

Wonka egyénisége arra inspirálta Jade-et, hogy Facebook-csoportot hozzon létre, ahol a csirke nevében ír posztokat. Azonban nem elégedett meg ennyivel.

2022 januárjában megalapította a Chicken Rescue UK nevű nonprofit szervezetet. Ennek célja a csirkementés. Az állatiparból kimenekített madarakat aztán igyekeznek örökbe is adni.

A csirkék kedves, szórakoztató teremtmények, bámulatos személyiséggel. Ha egyszer már elkészült az ól és a kifutó, meglepően olcsó a tartásuk

írja a szervezet a hivatalos honlapján.

Jade jelenleg Wonka mellett gondoz

  • egy agykárosodást szenvedett,
  • két vak, valamint
  • egy lábfej nélküli és
  • egy lábujj nélküli csirkét is.

„Kevéssé ismert tény, hogy a csirkék, amelyek a reggelire, sütésre és főzésre szánt tojásokat tojják, 72 hetes korukban kereskedelmi szempontból már nem hasznosak. Eben a korban ugyanis a tojástermelésük természetes módon lassulni kezd, a gazdák pedig fiatalabb csirkékkel helyettesítik őket” – magyarázza a Chicken Rescue UK. „Ezeket a 72 hetes csirkéket vágóhídra küldik, hogy számos termékhez, többek között emberi és kedvtelésből tartott állatok ételéhez használják fel őket. Mindezt annak ellenére, hogy ezek a madarak akár 5-10 évig is élhetnének.”

Arról, hogy a tojásiparral kapcsolatban milyen problémák merülnek fel, miként zsákmányolja ki az állatokat, számos cikkünkben beszámoltunk már. Sokan azt gondolják, hogy a kegyetlenségek kiküszöbölésére a szabadtartású csirkék tojása a válasz. Sajnos azonban ez nem így van. A fiúcsibéket ugyanis mindenképp megölik születésük után, akár szabadtartásúak, akár nem, hiszen nem hoznak profitot a tenyésztőnek.

(BBC)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.