Hozzávalók:
- 1 csésze köles (éjszakára beáztatva)
- 3-4 csésze növényi tej
- 6 kanál cukor vagy 4 kanál agavészirup (ízlés szerint több, kevesebb)
- nagy csipet só
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 6 csapott evőkanál búzadara (gríz)
- mazsola (opcionális)
- 2 evőkanál kókuszolaj (opcionális)
- 1 teáskanál vanília aroma
- 1 teáskanál fahéj
- zsemlemorzsa, porcukor
- 2-3 evőkanál növényi joghurt (ízesítetlen vagy vaníliás) vagy tejföl (opcionális)
Elkészítés:
- Az előzőleg beáztatott kölest leöblítjük, lecsepegtetjük és feltesszük főni a növényi tejjel, sóval, cukorral és vaníliával (itt jön bele a mazsola is, ha használunk).
- Időnként megkeverve, lassú tűzön, fedő alatt addig főzzük, amíg a köles puha lesz (szétfőtt állagú).
- Levesszük a tűzről, és ha használunk, belekeverjük a 2-3 evőkanál növényi joghurtot vagy tejfölt. Nem szükséges, de túrószerűbb lesz tőle a végeredmény.
- Hozzáadjuk a búzadarát, és lefedve pihenni hagyjuk még 10 percig.
- Közben serpenyőben kókuszolajon kissé megpirítjuk a zsemlemorzsát, hozzáadjuk a fahéjat, esetleg egy kis cukrot.
- A kölesmasszáról levesszük a fedőt és hagyjuk langyosra hűlni, majd hozzáadjuk a citrom reszelt héját és a levét, összekeverjük, gombócokat formázunk, majd megforgatjuk a fahéjas morzsában.
- Porcukorral, vegán tejföllel tálaljuk, de gyümölcsszósszal is nagyon finom.