Minden receptnek el lehet készíteni a vegán változatát, így van ez a túrógombóccal is. A vegán túrógombóc kölessel és növényi joghurttal készül.

Milyen lehet egy túrógombóc túró nélkül? Nagyon finom és az elkészítése sem igényel különösebb konyhaművészeti tudást. Mutatjuk is, hogy mi minden szükséges hozzá, és hogyan is készül.

Hozzávalók:

  • 1 csésze köles (éjszakára beáztatva)
  • 3-4 csésze növényi tej
  • 3-4 evőkanál cukor vagy 2 kanál agávészirup
  • 1 csipet só
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 5 csapott evőkanál búzadara
  • mazsola (opcionális)
  • 1 evőkanál kókuszolaj (opcionális)
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1 teáskanál fahéj
  • zsemlemorzsa, porcukor
  • 2-3 evőkanál növényi joghurt (natúr vagy vaníliás) vagy vegaföl (opcionális)

Elkészítés:

  1. Az előzőleg beáztatott kölest leöblítjük, lecsepegtetjük és feltesszük főni a növényi tejjel, sóval, cukorral és vaníliával (itt jön bele a mazsola is, ha használunk) együtt.
  2. Időnként megkeverve, lassú tűzön, fedő alatt addig főzzük, amíg a köles puha lesz, teljesen szétfő.
  3. Levesszük a tűzről, és ha használunk, belekeverjük a 2-3 evőkanál növényi joghurtot vagy tejfölt. Nem szükséges, de “túrószerűbb” lesz tőle a végeredmény.
  4. Hozzáadjuk a búzadarát és lefedve pihenni hagyjuk még 10 percig.
  5. Közben serpenyőben kókuszolajon kissé megpirítjuk a zsemlemorzsát, hozzáadjuk a fahéjat, esetleg egy kis cukrot.
  6. A kölesmasszáról levesszük a fedőt és hagyjuk langyosra hűlni, majd hozzáadjuk a citrom reszelt héját és a levét is. Vizes kézzel apró gombócokat formázunk belőle, majd megforgatjuk őket a fahéjas morzsában.
  7. Porcukorral, vegán tejföllel tálaljuk, de gyümölcsszósszal is nagyon finom.