Most olvasott cikk
A növényi étrend a menstruációval járó fájdalmakat is enyhítheti

A növényi étrend a menstruációval járó fájdalmakat is enyhítheti

menstruációval járó fájdalom

A kutatási adatok azt mutatják, hogy a növényi étrend segíthet enyhíteni a menstruációval járó fájdalmakat.

Ha a menstruáció okozta panaszok hatékony enyhítéséről van szó, legtöbben a jól ismert fájdalomcsillapítókat és görcsoldókat hívják segítségül. Egy új kutatás viszont úgy találta, hogy a megfelelő növényi étrenddel nagymértékben lehet csökkenteni a menstruáció alatt tapasztalt fájdalmakat. Az eredményekről az október 12-én, Atlantában tartott North American Menopause Society (NAMS) értekezleten számoltak be a kutatók.

A vörös húsok, tejtermékek, só, olaj, cukor, feldolgozott élelmiszerek csökkentésével vagy teljes bojkottjával kikerülnek a mindennapi étkezéseinkből azok az alapanyagok, amelyek a leginkább hozzájárulnak a testünkben lévő gyulladások kialakulásához, ez pedig rettentően sokat segíthet a menstruációs panaszok csökkentésében vagy megszüntetésében.

A Serah Sannoh (Rutgers University) vezette kutatócsapat húsz, különböző módokon lefolytatott tanulmányt vizsgált meg kifejezetten azzal a céllal, hogy azonosítsa az étkezés és a menstruációs panaszok közötti összefüggéseket.

Eredményeik alapján az omega-6 zsírsavakban gazdag étrendek a gyulladások fokozása mellett növelik a fájdalmat, míg az omega-3 zsírsavakban bővelkedő étrend – ilyenek a hüvelyesek vagy magvak – csökkentik a testben lévő gyulladásokat és ezzel együtt a menstruációs panaszokat is enyhíthetik.

„Mivel a menstruációs fájdalom az egyik vezető oka az iskolából vagy munkából való hiányzásnak, fontos, hogy találjunk valamilyen módot arra, hogy csökkenthessük. Az étrend megváltoztatása egy viszonylag egyszerű megoldás, ami jelentős megkönnyebbülést eredményezhet” – mondta Stephanie Faubion, a NAMS orvosi igazgatója.

A kutatás vezetőjét saját tapasztalata motiválta

Serah Sannoh számára nem idegenek a ciklussal járó fizikai fájdalmak. Elmondása alapján középiskolában és egyetemista évei alatt komoly gyötrelmeket élt át minden hónapban, ezért is tartotta fontosnak, hogy tudományos bizonyítékot találjon arra, hogy egy olyan egyszerű és a sokak által megoldható lépés, mint a növényi étrendre váltás, megkönnyebbülést nyújthat a hozzá hasonló helyzetben lévő nőknek.

„Az étrend menstruációs fájdalmakra gyakorolt hatásának kutatása azzal indult, hogy gyógyírt találjak azokra a kínokra, melyeket én is átéltem. Meg akartam érteni a tudományos hátterét az összefüggéseknek. A gyulladást előidéző vagy csökkentő ételek megismerése – amelyek közvetett módon fokozzák vagy enyhítik a fájdalmakat – rávilágított, hogy az étrend egyike azon fontos egészségügyi kimeneteleket befolyásoló tényezőknek, amit sokszor nem vesznek figyelembe” – nyilatkozta Serah.

Nem csak nőknek ajánlott

Általánosságban elmondható, hogy számos igen komoly következményekkel járó betegség ellen lehet bevetni a növények erejét. Nem olyan régen megtudtuk, hogy hatásos lehet a prosztatarák elleni harcban és az emésztőrendszer szerveit támadó betegségek ellen is alkalmazható. Továbbá megvédhet a COVID-19 súlyosabb szövődményeitől is, és nemes egyszerűséggel meghosszabbítja az életünket, ha az állati hozzávalók lekerülnek a tányérunkról – a többszörösen feldolgozott élelmiszerekkel és üres kalóriákkal egyetemben.

(The Beet)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.