Jöjjön most az egyik legkedveltebb tésztaétel vegán változata, sok-sok zöldséggel felturbózva. Íme a vöröslencsés bolognai ragu receptje. 

A tésztaételeket általában mindenki kedveli. Nem nehéz összedobni őket, laktatóak és a vegán étkezésbe is jól beilleszthetőek. A bolognai spagetti vöröslencsés változata pedig az egyik legkedveltebb fogások közé sorolható.

Hozzávalók:

  • 1 bögre vöröslencse beáztatva
  • 250 g spagetti (lehet gluténmentes vagy teljes kiőrlésű is)
  • 1 konzervdoboz hámozott paradicsom
  • 1 fej közepes hagyma felaprítva
  • 2 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 2-3 szál sárgarépa apróra vágva
  • 2 zellerszár apróra vágva
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom
  • 3 db babérlevél
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál oregánó
  • só, bors

Elkészítés:

  1. A hagymát alacsony lángon, kevés olívaolajon 8-10 perc alatt megdinszteljük, majd hozzáadjuk a felaprított sárgarépát, a zellert és a szárított bazsalikomot.
  2. A zöldségeket kb. 5 percig közepes lángon pirítjuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is és tovább pirítjuk a keveréket még 5-6 percig.
  3. Aztán jöhet a többi zöldség mellé a lencse is. Azért érdemes vöröset használni, mert azt nem kell feltétlenül beáztatni felhasználás előtt. Végül a raguhoz hozzáöntjük a paradicsomkonzervet is, ha szükséges, kevés vízzel még felengedhetjük a szószt.
  4. Fűszerezzük babérlevéllel, oregánóval, sóval és borssal.
  5. Fedő alatt főzzük mintegy 20-30 percig, amíg a lencse megpuhul.
  6. Közben kifőzzük a tésztát sós vízben, majd a lencsés bolognaival tálaljuk. A víz főzővizéből adhatunk a szószhoz kicsit hígításképpen. Ha szószosabbra szeretnénk, egy-két evőkanál sűrített paradicsomot és vizet, vagy pár löttyintésnyi passzírozott paradicsomot is tehetünk még hozzá.