Most olvasott cikk
A Vámpírnaplók vegán sztárja is tiltakozott az első nagyüzemi polipfarm megnyitása ellen

A Vámpírnaplók vegán sztárja is tiltakozott az első nagyüzemi polipfarm megnyitása ellen

Számos tüntetést szerveztek világszerte az első tervezett nagyüzemi polipfarm megnyitása ellen, rengeteg aktivista tiltakozott, köztük Paul Welsey színész is. Az első ilyen létesítményt a Kanári-szigeteken akarják létrehozni.

Idén januárban számoltunk be arról a komoly ellenérzéseket és számos bírálatot kiváltó hírről, miszerint a Nueva Pescanova cég komoly anyagi ráfordítást követően megoldotta a nagyüzemi poliptenyésztés kérdését, és ezt az újonnan szerzett tudást rögvest a gazdasági haszonszerzés szolgálatába óhajtja állítani. Terveik szerint 2023-ban már farmokon tenyésztett állatokkal tudják majd kielégíteni a polipok iránti egyre csak növekvő keresletet.

Október 8. a polipok világnapja, ebből az alkalomból a Plant Based Treaty, az In Defense of Animals és az Ocean Born Foundation közös tüntetéseket szervezett a világ számos nagyvárosában – Barcelonában, Buenos Airesben, Tel Avivban, Torontoban, Mumbaiban stb. –, hogy a tenger gyümölcseit felszolgáló éttermek, akváriumok és az országok spanyol nagykövetségei előtt fejezzék ki ellenérzésüket a tervezett polipfarm ellen.

A polipok az egyik legcsodálatosabb teremtmények a Földön. Megdöbbentően intelligens, érző lények, akik magas fokú kognitív viselkedésre képesek. Egy polipfarm megépítésének ötlete, ahol életük végéig kínozzák, majd lemészárolják őket az anyagi haszonszerzés okán, egyszerűen elképesztő és észvesztő. Meg kell akadályoznunk a Nueva Pescanova céget ennek a morális atrocitásnak az elkövetésében

– olvasható Paul Wesley, a Vámpírnaplók vegán sztárjának nyilatkozata az In Defense of Animals sajtóközleményében.

Wesley egyike azon számos tudósnak és hírességnek, akik a tiltakozásokhoz csatlakozva igyekeztek népszerűsíteni a megmozdulásokat.

„Megölni egy olyan érző és intelligens lényt, mint egy polip, hogy aztán megegyük, ez akkora pazarlás, mintha egy reneszánsz korabeli mesterűvel gyújtanánk alá az ebédnek” – nyilatkozta Jennifer Jacquet, a New York-i Egyetem professzora, aki hivatalos tiltakozást nyújtott be a Kanári-szigeteknek a tervezett építkezés ellen.

Milyen aggályokat vet fel a nagyüzemi polipfarm létrehozása?

A Nueva Pescanova egyelőre nem közölt részleteket arra vonatkozóan, hogy milyen módszerrel tervezik megölni az állatokat – erre jelenleg az agyonverést, a polipok agyának érzéstelenítés nélküli felvágását, vagy a fagyasztást alkalmazzák –, de azt tudjuk, hogy éves szinten nagyjából 3000 tonna tenyésztett polippal számolnak. Az octopus vulgaris (ezt tervezik tenyészteni) átlagos súlya nagyjából 9 kg, ebből kikövetkeztethető, hogy évente körülbelül 300.000 állat lemészárlását tervezi a vállalat.

Az Ocean Born Foundation weboldalán 8 pontban szedte össze, miért elhibázott ötlet polipokat tenyészteni:

 • A polipok húsevő étrendje fenntarthatatlan
  Az állatok számára szükséges eleségállatok tenyésztése további nyomást helyezne a vadonélő halpopulációra és tovább növelné az ételhiányt olyan régiókban, mint Dél-Afrika, Délkelet-Ázsia, vagy Dél-Amerika.
 • Nem hatékony tápanyagforrások
  A polipok ételkonverziós rátája 3:1, vagyis 1 kg poliphúshoz 3 kg eleségre van szükség. Ez az EU-irányelveinek is ellent mond, ráadásul tovább növeli az élelmiszeripar így is tetemes kibocsátási értékeit.
 • Semmi sem védi a jogaikat
  A polipokra nem terjednek ki az állatvédelmi törvények, jólétüket semmi sem garantálja és szabályozza, emiatt hatalmas felelőtlenség lenne tenyésztésük és leölésük engedélyezése.
 • A nagyüzemi tenyésztés mindig egészségügyi kockázattal jár
  Azok a körülmények, amelyek lehetővé teszik sok állat költséghatékony tenyésztését, jellemzően ideálisak különböző kórokozók és betegségek megjelenéséhez is, amelyek akár az emberre is veszélyt jelenthetnek.
 • Nagyon sérülékenyek
  Sem külső, sem belső vázszerkezettel nem rendelkeznek, a bőrük könnyen sérül, ezért valószínű, hogy nagyüzemi körülmények között fokozottan ki lennének téve a sérüléseknek, szenvedésnek.
 • Kivételesen intelligens, érző lények
  Tekintettel kíváncsiságukra, a farmokon tenyésztett polipok könnyen unottá válhatnak. A kontrollált, steril környezet pedig megvonná őket a számukra létfontosságú külső ingerektől. Ezek a körülmények olyan mentális állapotokat eredményezhetnek az állatoknál, ahol az agresszió és a kannibalizmus megjelenésének a veszélye is fennáll.
 • Nincs elfogadott tudományos módszer a „humánus” leölésükre
  Eltekintve a ténytől, hogy humánus vágás nem létezik, jelenleg egyetlen módszer sincs, amit ebbe a kategóriába sorolhatnánk a polipok kapcsán.
 • Nem ismerjük a jólétükhöz szükséges feltételeket
  Egy olyan állat nagyüzemi tenyésztéséről van szó, akit még sohasem tartottak ilyen mennyiségben fogságban. Tekintettel a komplex kognitív képességeikre és intelligenciájukra, jó esély van rá, hogy a megfelelő állatjóléti szükségletek biztosítása a polipok számára egy nagyipari farmon egyszerűen nem lehetséges.

A fent olvasható pontok ezek alapján a tudományos dokumentumok alapján kerültek összeállításra.

(Plant Based News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.