Igazi magyar étel a gombapaprikás nokedlivel, ráadásul egyike azon kevés főételünknek, ami hús nélkül készül.
Pontosan ezért mindössze egy-két összetevőt kell benne variálni ahhoz, hogy tökéletesen illeszkedjen a növényi étrendbe.
Hozzávalók
2-3 adaghoz
- 40 dkg gomba – barna csiperkéből a legfinomabb
- 1 fej hagyma apróra vágva
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 15 dkg vegán tejföl
- frissen őrölt (!) bors
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- friss petrezselyem
- só
A nokedlihez:
- 20 dkg csicseriborsóliszt
- 10 dkg búzaliszt, gluténmentes étrendhez hajdina- vagy kölesliszt
- ½-½ evőkanál olíva- és semleges ízű olaj
- só
Elkészítés
- Egy közepes méretű lábasban tegyél fel 3 liter vizet forrni egy teáskanál sóval.
- A hagymát egy evőkanál olívaolajon alacsony lángon kezdd el pirítani.
- Közben vágd fel a gombát tetszés szerinti formára – mi a félkarikákat szeretjük a legjobban, de nagyobb darabokban is jó. A szárakat is felhasználhatod.
- Ha a hagyma pirul legalább öt perce, add hozzá a gombát és a zúzott fokhagymát, még egy evőkanál olívaolajat, és vedd fel a lángot közepesre. A gombát addig pirítsd, amíg szépen meg nem karamellizálódik. Gombatípustól függ, mennyi vizet fog ereszteni: ha sokat, akkor magas lángon párologtasd el.
- Közben készítsd el a nokedlit. Ehhez a kétféle lisztet keverd össze fél evőkanál olívaolajjal, sóval és annyi vízzel, hogy nokedlitészta állagot kapj ─ ha még sosem készítettél, kb. olyannak kell lennie, mint egy sűrű tejbegríznek. Arra ügyelj, hogy a nyers tészta jó sós legyen, különben mire kifő, ízetlen lesz a nokedli.
- Ha a víz felforrt, első körben szaggasd bele a tészta felét*, majd ha feljöttek, szűrőkanállal szedd ki őket, és keverj hozzájuk kevés semleges ízű olajat. Ismételd meg ugyanezt a második adaggal. Ha kevesebb olajat szeretnél használni, a nokedliket át is öblítheted helyette.
- Ha a gombáról az összes víz elpárolgott és szépen megpirult, adj hozzá sót, jó adag frissen őrölt fekete borsot, és egy evőkanál fűszerpaprikát. Ezután rögtön add hozzá a tejfölt, és pár perc alatt közepes lángon főzd készre. Tálaláskor apróra vágott petrezselyemmel szórd meg.
*Ha nincs nokedliszaggatód, tedd át a tészta felét egy nagyobb, vizes vágódeszkára úgy, hogy a deszka elején hagyj pár centi helyet. Igazítsd a tésztát úgy, hogy két, kb. másfél centi széles sávot kapj, és ezekből egy éles késsel egyesével vágj bele a vízbe kb. egy centi vastag darabokat.
Domján Flóra környezetgazdálkodás szakon szerzett diplomát 2021 januárjában. A legfontosabb értéknek az empátiát tartja, éppúgy az állatok és az élővilág iránt, mint az emberek felé. Hisz benne, hogy egyre többen rájövünk: a hús ára egy élet elvétele, és az élet szeretetének, az együttérzésnek, a közös társadalmi értékeinknek minden élőre ki kell terjednie. Ezt az üzenetet minél hitelesebben igyekszik képviselni az írásaiban, az aktivizmusban és a mindennapokban is.