Vegán gombapaprikás nokedlivel (gluténmentes opció)

Vegán gombapaprikás

Igazi magyar étel a gombapaprikás nokedlivel, ráadásul egyike azon kevés főételünknek, ami hús nélkül készül.

Pontosan ezért mindössze egy-két összetevőt kell benne variálni ahhoz, hogy tökéletesen illeszkedjen a növényi étrendbe.

Hozzávalók

2-3 adaghoz

  • 40 dkg gomba – barna csiperkéből a legfinomabb
  • 1 fej hagyma apróra vágva
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 15 dkg vegán tejföl
  • frissen őrölt (!) bors
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • friss petrezselyem

A nokedlihez:

  • 20 dkg csicseriborsóliszt
  • 10 dkg búzaliszt, gluténmentes étrendhez hajdina- vagy kölesliszt
  • ½-½ evőkanál olíva- és semleges ízű olaj
Gombapaprikás nokedlivel - vegán recept
© Prove.hu

Elkészítés

  1. Egy közepes méretű lábasban tegyél fel 3 liter vizet forrni egy teáskanál sóval.
  2. A hagymát egy evőkanál olívaolajon alacsony lángon kezdd el pirítani.
  3. Közben vágd fel a gombát tetszés szerinti formára – mi a félkarikákat szeretjük a legjobban, de nagyobb darabokban is jó. A szárakat is felhasználhatod.
  4. Ha a hagyma pirul legalább öt perce, add hozzá a gombát és a zúzott fokhagymát, még egy evőkanál olívaolajat, és vedd fel a lángot közepesre. A gombát addig pirítsd, amíg szépen meg nem karamellizálódik. Gombatípustól függ, mennyi vizet fog ereszteni: ha sokat, akkor magas lángon párologtasd el.
  5. Közben készítsd el a nokedlit. Ehhez a kétféle lisztet keverd össze fél evőkanál olívaolajjal, sóval és annyi vízzel, hogy nokedlitészta állagot kapj ─ ha még sosem készítettél, kb. olyannak kell lennie, mint egy sűrű tejbegríznek. Arra ügyelj, hogy a nyers tészta jó sós legyen, különben mire kifő, ízetlen lesz a nokedli.
  6. Ha a víz felforrt, első körben szaggasd bele a tészta felét*, majd ha feljöttek, szűrőkanállal szedd ki őket, és keverj hozzájuk kevés semleges ízű olajat. Ismételd meg ugyanezt a második adaggal. Ha kevesebb olajat szeretnél használni, a nokedliket át is öblítheted helyette.
  7. Ha a gombáról az összes víz elpárolgott és szépen megpirult, adj hozzá sót, jó adag frissen őrölt fekete borsot, és egy evőkanál fűszerpaprikát. Ezután rögtön add hozzá a tejfölt, és pár perc alatt közepes lángon főzd készre. Tálaláskor apróra vágott petrezselyemmel szórd meg.

*Ha nincs nokedliszaggatód, tedd át a tészta felét egy nagyobb, vizes vágódeszkára úgy, hogy a deszka elején hagyj pár centi helyet. Igazítsd a tésztát úgy, hogy két, kb. másfél centi széles sávot kapj, és ezekből egy éles késsel egyesével vágj bele a vízbe kb. egy centi vastag darabokat.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.