Néha az amerikaiak nagyon jól tudják kombinálni a jó dolgokat: ilyen például a rántotta és a tortilla keresztgyermeke, a rántottás tortilla wrap.
Ez tojás helyett tofuból készült változat annyira laktató, gyorsan elkészíthető, és sokáig friss és finom marad, hogy elcsomagolt ebédnek is tökéletes választás.
Hozzávalók
1 tortillához
- 1 tortilla lap
- 90 gramm/fél csomag natúr vagy füstölt tofu
- 1 evőkanál olívaolaj
- ½ fej apróra vágott hagyma
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 közepes paradicsom felkockázva
- 1 bögre/30 gramm friss spenót
- fél teáskanál füstölt paprika
- frissen őrölt fekete bors
- egy csipet kurkuma
- 1 evőkanál sörélesztőpehely
- só, vagy opcionálisan fekete só*
Elkészítés
- A fűszereket (a fekete són kívül), a sörélesztőpelyhet és a fokhagymát keverd el ½ evőkanál olívaolajban.
- A tofut villával vagy az ujjaiddal morzsold kedved szerinti nagyságú darabokra, majd jól keverd össze a fűszeres olajjal és tedd félre.
- A hagymát pirítsd ½ evőkanál olívaolajon alacsony lángon 5-6 percig. Add hozzá a felkockázott paradicsomot és a fokhagymát, vedd fel a lángot közepesre, és kevergesd tovább 2-3 percig. Add hozzá a tofut és a spenótot, és főzd további 2-3 percig.
- Ha használsz, a legvégén add hozzá a fekete sót, majd zárd el.
- Oszlasd el a rántottát a tortilla közepén, hajtsd rá a keverékre a lap alját és a tetejét, és úgy, hogy nem engeded el a behajtott részeket, a felőled lévő oldalt hajtsd át a másik oldalra, és tűrd be a rántotta alá. Eheted így is, vagy száraz serpenyőben alacsony lángon aranybarnára piríthatod a wrap mindkét oldalát.
*A fekete só kéntartalma miatt tojásos ízt kölcsönöz az ételeknek, szóval ha az autentikus tojásíz hiányzik, használd ezt sima só helyett vagy mellett, viszont csak a vége felé tedd hozzá, mert hőre enyhébb lesz az íze.
Variációk: kockázhatsz és piríthatsz bele kápia paprikát, tehetsz bele zöldborsót, gombát, vagy kiadósabbá teheted felkockázott, serpenyőben pirított krumplival is. A tekercsbe téve pakolhatsz a tetejére avokádószeleteket vagy friss salátát is.
Domján Flóra környezetgazdálkodás szakon szerzett diplomát 2021 januárjában. A legfontosabb értéknek az empátiát tartja, éppúgy az állatok és az élővilág iránt, mint az emberek felé. Hisz benne, hogy egyre többen rájövünk: a hús ára egy élet elvétele, és az élet szeretetének, az együttérzésnek, a közös társadalmi értékeinknek minden élőre ki kell terjednie. Ezt az üzenetet minél hitelesebben igyekszik képviselni az írásaiban, az aktivizmusban és a mindennapokban is.