Most olvasott cikk
A legfinomabb áfonyás-mákos muffin (vegán, gluténmentes opció)

A legfinomabb áfonyás-mákos muffin (vegán, gluténmentes opció)

Áfonyás-mákos muffin

Ez a muffin puha, levegős, édes, citromos, mákos és gyümölcsös, emellett viszont nagyon kevés cukorral és zsiradékkal készül, így reggelire is tökéletes – kell ennél több?

A szaftos állagról a zsiradék helyett a növényi joghurt gondoskodik, a tökéletes levegősségről pedig a növényi tejből készített író; ezeket a trükköket bátran alkalmazhatod bármilyen kevert tésztás sütinél, amit kicsit egészségesebbé szeretnél tenni. Gluténmentes liszttel is kipróbáltuk, és úgy is tökéletes.

Hozzávalók

12 muffinhoz

  • Két bögre/30 dkg búzaliszt vagy gluténmentes lisztkeverék
  • ⅔ bögre natúr növényi joghurt (kb. 165 gramm)
  • Fél bögre/10 dkg barna cukor
  • 2 evőkanál lenmagpehely
  • 30 ml/2 evőkanál olívaolaj
  • 2 teáskanál/egy csomag sütőpor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 biocitrom reszelt héja
  • ⅔ bögre/160 ml növényi tej
  • 1 teáskanál almaecet
  • 1 bögre fagyasztott vagy friss kékáfonya + egy evőkanál liszt (GM is lehet)
  • 5 dkg darált mák
Áfonyás muffin vegán
© Prove.hu

Elkészítés

  1. Keverd össze a lenmagpelyhet 5 evőkanál forró vízzel, és tedd félre 15 percre.
  2. Keverd bele az almaecetet a növényi tejbe és tedd félre. Ez lesz az író.
  3. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, a sütőport pedig keverd össze a liszttel egy kisebb tálban.
  4. Egy nagyobb tálban keverd össze a joghurtot, cukrot, olajat, az írót, a citromhéjat, a vaníliakivonatot, a mákot, és ha letelt a 15 perc, a lenmagzselét.
  5. Óvatosan, 2-3 részletben keverd hozzá a lisztet a masszához. Ha túlkevered, tömör muffinokat fogsz kapni, úgyhogy csak párat forgass rajta; nem baj, ha kicsit csomós marad.
  6. Az áfonyát egy evőkanál liszttel keverd össze, majd óvatosan forgasd bele a tésztába. Ha fagyasztott áfonyát használsz, csak közvetlenül a tésztába keverés előtt vedd ki a fagyasztóból.
  7. Kanalazd a tésztát muffinformába. Ha nem szeretnél olajat vagy margarint használni a sütőforma kikenéséhez, használj papírkapszlikat vagy szilikon formát.
  8. Semmiképp ne nyisd ki a sütőt résnyire sem az első 20 percben, különben összeeshetnek a muffinjaid. 20 perc után villával ellenőrizd, kész vannak-e (ha a villa ágaira bármennyi tészta ráragad, akkor még nincsenek készen), és szükség esetén süsd még 5-6 percig.
  9. Várj 5-6 percet, mielőtt a formából vagy a papírból megpróbálod kivenni a muffinokat.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.