Ez a muffin puha, levegős, édes, citromos, mákos és gyümölcsös, emellett viszont nagyon kevés cukorral és zsiradékkal készül, így reggelire is tökéletes – kell ennél több?
A szaftos állagról a zsiradék helyett a növényi joghurt gondoskodik, a tökéletes levegősségről pedig a növényi tejből készített író; ezeket a trükköket bátran alkalmazhatod bármilyen kevert tésztás sütinél, amit kicsit egészségesebbé szeretnél tenni. Gluténmentes liszttel is kipróbáltuk, és úgy is tökéletes.
Hozzávalók
12 muffinhoz
- Két bögre/30 dkg búzaliszt vagy gluténmentes lisztkeverék
- ⅔ bögre natúr növényi joghurt (kb. 165 gramm)
- Fél bögre/10 dkg barna cukor
- 2 evőkanál lenmagpehely
- 30 ml/2 evőkanál olívaolaj
- 2 teáskanál/egy csomag sütőpor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 biocitrom reszelt héja
- ⅔ bögre/160 ml növényi tej
- 1 teáskanál almaecet
- 1 bögre fagyasztott vagy friss kékáfonya + egy evőkanál liszt (GM is lehet)
- 5 dkg darált mák
Elkészítés
- Keverd össze a lenmagpelyhet 5 evőkanál forró vízzel, és tedd félre 15 percre.
- Keverd bele az almaecetet a növényi tejbe és tedd félre. Ez lesz az író.
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, a sütőport pedig keverd össze a liszttel egy kisebb tálban.
- Egy nagyobb tálban keverd össze a joghurtot, cukrot, olajat, az írót, a citromhéjat, a vaníliakivonatot, a mákot, és ha letelt a 15 perc, a lenmagzselét.
- Óvatosan, 2-3 részletben keverd hozzá a lisztet a masszához. Ha túlkevered, tömör muffinokat fogsz kapni, úgyhogy csak párat forgass rajta; nem baj, ha kicsit csomós marad.
- Az áfonyát egy evőkanál liszttel keverd össze, majd óvatosan forgasd bele a tésztába. Ha fagyasztott áfonyát használsz, csak közvetlenül a tésztába keverés előtt vedd ki a fagyasztóból.
- Kanalazd a tésztát muffinformába. Ha nem szeretnél olajat vagy margarint használni a sütőforma kikenéséhez, használj papírkapszlikat vagy szilikon formát.
- Semmiképp ne nyisd ki a sütőt résnyire sem az első 20 percben, különben összeeshetnek a muffinjaid. 20 perc után villával ellenőrizd, kész vannak-e (ha a villa ágaira bármennyi tészta ráragad, akkor még nincsenek készen), és szükség esetén süsd még 5-6 percig.
- Várj 5-6 percet, mielőtt a formából vagy a papírból megpróbálod kivenni a muffinokat.
Domján Flóra környezetgazdálkodás szakon szerzett diplomát 2021 januárjában. A legfontosabb értéknek az empátiát tartja, éppúgy az állatok és az élővilág iránt, mint az emberek felé. Hisz benne, hogy egyre többen rájövünk: a hús ára egy élet elvétele, és az élet szeretetének, az együttérzésnek, a közös társadalmi értékeinknek minden élőre ki kell terjednie. Ezt az üzenetet minél hitelesebben igyekszik képviselni az írásaiban, az aktivizmusban és a mindennapokban is.