Most olvasott cikk
Spárgás quiche: sós pite tavaszi kiadásban

Spárgás quiche: sós pite tavaszi kiadásban

Quiche cseresznyeparadicsommal és zöld spárgával egy rusztikus faasztalon, felülnézetben

A quiche a francia konyha egyik remeke: ebbe a sós pitébe szinte végtelen variációban kerülhet töltelék, akár az évszaknak megfelelően is. A tavaszi szezonra való tekintettel most a spárgás quiche receptjével érkeztünk.

A quiche alapja egy egyszerű vajas, omlós tészta, amit növényi vajjal készítünk el az alábbi receptben. Az igazán omlós, tökéletes pite titka a vaj hőmérsékletében rejlik: fontos, hogy a tészta összeállításához hűtőhideg vajat használj, és hogy sütés előtt jól hűtsd le.

A tésztán felül a hagyományos változatokban csak elvétve találunk zöldségeket, legtöbbször ugyanis három összetevő dominál a quiche-ben: tojás, szalonna és tejföl. Természetesen azóta rengeteg variációja született, és hatalmas népszerűségnek örvendenek a különböző zöldséges piték a különböző internetes receptgyűjteményekben.

A vajjal ellentétben a tojás helyettesítése már keményebb dió a quiche esetében, de szerencsére néhány bevált trükköt bevetve ezt az összetevőt is növényi alapúra tudjuk cserélni. Ahogyan ennél a spanyol omlettnél is tettük, a quiche elkészítéséhez is csicseriborsólisztet, tofut és fekete sót fogunk igénybe venni a tojás ízének és állagának helyettesítésére.

Quiche-variációk

Mint említettük, ennek a sós pitének számtalan változata létezik. Bátran kísérletezhetsz különböző kombinációkkal, vagy egyszerűen felhasználhatod hozzá a már régóta a konyhapulton fonnyadozó zöldségeket is.

Ha kreativitás híján vagy, itt van néhány tipp:

  • Spenótos-gombás quiche: ezzel a kombóval nehéz mellélőni, ráadásul az év bármely szakaszában könnyedén hozzáférhető alapanyagokat igényel. Adhatsz hozzá fokhagymát is, ami még intenzívebb és karakteresebb ízvilágot ad a pitének.
  • Póréhagymás-paradicsomos quiche: talán nem véletlen, hogy a póréhagyma olyan népszerű a francia konyhában; ebbe a pitébe is tökéletesen illik, főleg a paradicsom édes savasságával kiegészítve. Ha gazdagabbá szeretnéd tenni, ebbe is kerülhet még egy kevés gomba.
  • Cukkinis-zöldborsós quiche: a quiche tipikusan olyan étel, amit minden évszakban el lehet készíteni az éppen termő idényzöldségekből. Május-júniustól pedig itt van a zöldborsó és a cukkini szezonja, ami remek párost alkot.

Hozzávalók

A tésztához

  • 200 g finomliszt
  • 120 g hideg vegán vaj
  • fél teáskanál só
  • 4-6 evőkanál (60 ml) jeges víz

A töltelékhez

  • 250 g zöldspárga
  • 250 g koktélparadicsom
  • 180 g (egy csomag) natúr tofu
  • 90 g (fél csomag) füstölt tofu
  • 50 g csicseriborsóliszt
  • 2 evőkanál sörélesztőpehely (opcionális)
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • 1/4 teáskanál szódabikarbóna
  • 200 ml növényi tej
  • 1/2 teáskanál teáskanál só
  • 1 teáskanál fekete só
  • pár tekerés frissen őrölt bors
  • 1/3 teáskanál kurkuma (opcionális, a színe kedvéért)
  • 1 evőkanál olívaolaj

A spárgás quiche elkészítése

  1. A lisztet mérd ki egy nagyobb tálba, és keverj hozzá fél teáskanál sót. A hűtőhideg vegán vajat kockázd fel, és gyors mozdulatokkal, hogy ne olvadjon meg a kezed hőjétől, morzsold a liszthez. Végül adj hozzá négy evőkanál jeges vizet, majd – szintén gyors mozdulatokkal – gyúrd össze. Ha nem áll össze a tészta, adj még hozzá 1-2 evőkanállal. Ha még nem készítettél vajas tésztát, itt részletesen leírjuk, hogyan kell szakszerűen morzsolni vagy késes aprítóban elkészíteni.
  2. Csomagold az elkészült tésztát frissen tartó fóliába vagy fedd le légmentesen egy tálban, és tedd a hűtőbe legalább fél órára.
  3. Miközben a tészta pihen, egy tálban keverj össze 50 gramm csicseriborsólisztet, egy evőkanál kukoricakeményítőt, egy teáskanál fekete sót, jó pár tekerés frissen őrölt borsot és 1/3 teáskanál kurkumát.
  4. Turmixolj össze 180 gramm natúr tofut, 90 gramm füstölt tofut és 200 ml növényi tejet, majd habverővel keverd az így kapott masszát a száraz mixhez. Fedd le légmentesen, és tedd hűtőbe legalább húsz percre.
  5. Közben készítsd elő a zöldségeket. Vágd le a spárgák fás, nem friss végeit, de semmiképpen ne dobd ki, ugyanis tökéletesen felhasználhatod később például zöldségalaplé készítéséhez. A koktélparadicsomokat tisztítsd meg és vágd félbe.
  6. Egy serpenyőben hevíts egy evőkanál olívaolajat, és közepes lángon kezdd el rajta pirítani a spárgát. Sózd, borsozd és pirítsd 5-7 percig, amíg enyhén aranybarnára nem pirul.
  7. A sütőt melegítsd elő 180 ℃-ra.
  8. Ha letelt a fél óra, a tésztát nyújtsd ki egy tetszőleges sütőformába kb. 5-8 mm vastagon, tegyél a tészta tetejére egy sütőpapírt, és szórj bele tetszőleges száraz hüvelyest vagy gabonát – ez csak lesúlyozza a tésztát, de ettől még a későbbiekben elkészítheted és felhasználhatod majd a megszokott módon. Süsd 180 ℃-on 15 percig.
  9. A negyedóra leteltével vedd ki a tésztát a sütőből, öntsd rá a tofus masszát, majd jöhet rá a pirított spárga és a félbevágott koktélparadicsomok.
  10. Süsd további 40-45 percig, amíg aranybarna lesz a pitetészta és barna foltok jelennek meg a quiche közepén.
  11. Felvágás előtt hagyd legalább 20-30 percig hűlni.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.