A spárga idénye április elejétől június közepéig tart, amit érdemes kihasználni és minél többféleképpen elkészíteni ezt a sokoldalú zöldséget. Az alábbiakban öt isteni és egészséges spárgás recept olvasható.
Ha törekszel arra, hogy szezonális zöldségeket fogyassz, akkor a spárgaszezont igazán nem érdemes kihagyni. Ez a tavaszi zöldség ugyanis csak rövid ideig elérhető, amit mindenképp érdemes kihasználni és minél változatosabb finomságokat készíteni belőle. Van zöld és fehér változata is: előbbi frissebb és zsengébb, míg utóbbi egyszerre édeskés és kesernyés.
A spárgának nemcsak a külseje vonzó, de isteni friss tavaszi ételek is készülhetnek belőle. A spárga elkészítése sokaknak nehézséget okoz, ezért olyan egyszerű recepteket mutatunk, amelyeknek kezdő szakácsként is nyugodtan nekivághatsz.
Spárgakrémleves (nyitóképünkön)
A selymes spárgakrémleves elkészítése egyszerű és gyors, a végeredmény mégis lenyűgöző: egy tápláló és egészséges leves, ami intenzív és egyedi ízélményt nyújt. Tökéletes választás, ha te is szeretnél tavaszi hangulatot csempészni a konyhádba.
Ezzel a friss és könnyed spárgakrémleves-recepttel garantáltan bárkit leveszel a lábáról. Önmagában is isteni, de feldobhatod friss citromlével, vagy laktatóbbá varázsolhatod pirított magvakkal vagy kenyérkockákkal.
Zöldséges lepény
Ezek a zöldséges lepénykék a „lusta vagyok, de senki nem gondolná” konyhaművészet megtestesítői. Körülbelül tíz perc aktív munka van velük, de annyira szépek és finomak, hogy ezt senkinek nem fog eszébe jutni felróni neked, ha ezzel készülsz a vendégeidnek.
Kedved szerint többféle idényzöldséggel is variálhatod: lehet paradicsom, gomba, cukkini, padlizsán, zöld spárga vagy kápia paprika is. Itt nyugodtan szárnyalhat a fantáziád, ugyanis számtalan kombinációban készülhet.
Spárgás quiche
A quiche a francia konyha egyik remeke, ami rengetegféleképpen variálható. Ennek a sós pitének az alapja egy omlós vajas tészta, amit az alábbi receptben spárgával és koktélparadicsommal töltünk meg.
A töltelék alapja hagyományosan a tojás, amit néhány trükkel szerencsére könnyen tudunk helyettesíteni. A csicseriborsóliszt, a tofu és fekete só mind ízben, mind állagban tökéletesen helyettesíti a tojást.
Spárgás rizottó
Az egyik legegyszerűbb és egyben legcsodásabb fogás, amit a tavasz sztárzöldségéből készíthetsz, az nem más, mint a spárgás rizottó. Félreértés ne essék: nem száraz zöldséges rizsről beszélünk. Hanem arról az alaplével ízesített, szószos, rendkívül ízletes fogásról, aminek az olasz konyha egyéb remekeihez hasonlóan a kevés, ámde minőségi összetevőiben rejlik a titka.
Ehhez a könnyed rizsételhez friss zöld spárgát használunk, az alaplé ízletességét pedig citromhéjjal és mentával fokozzuk és tesszük még frissebbé: ettől lesz ez a spárgás rizottó igazi tavaszkeltő fogás.
Spárga „bacon” köntösben
Talán nem újdonság számodra a baconbe tekert spárga koncepciója, azonban itt a bacont ropogós padlizsánszeletekkel váltjuk fel. Hihetetlen, hogy egy kis folyékony füsttel és édesítővel ízesítve a padlizsán tökéletesen imitálja a bacon ízét, így egy sokkal egészségesebb változatban élvezhetjük a megszokott ízeket.
Nemcsak ünnepekkor, hanem bármilyen eseményre tökéletes lehet ez a különleges spárgás recept. Vendégváróként, előételként vagy köretként is fogyaszthatod.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.