Itt a spárga szezonja, így ha te is szeretnél tavaszi hangulatot csempészni a konyhádba, nincs is jobb választás, mint ez a friss és könnyedén selymes spárgakrémleves.
A spárgakrémleves elkészítése egyszerű és gyors, a végeredmény mégis lenyűgöző: egy tápláló és egészséges leves, ami intenzív és egyedi ízélményt nyújt. Tökéletes választás lehet a tavaszi időszakban, ráadásul ezzel a recepttel garantáltan bárkit leveszel a lábáról.
Hozzávalók:
- 300 g zöld spárga
- 1 fej vöröshagyma aprítva
- 3 gerezd fokhagyma zúzva
- 3 evőkanál sűrű kókusztej/kókuszkrém
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál sörélesztőpehely (opcionális, de nagyon ajánlott)
- 500 ml zöldségalaplé
- só ízlés szerint
- pár tekerés frissen őrölt bors
Elkészítés:
- Vágd le a spárgák bebarnult, fás, nem friss végeit, de semmiképpen ne dobd ki, ugyanis tökéletesen felhasználhatod például egy zöldségalaplé készítéséhez.
Tipp: úgy is megszabadulhatsz a fás résztől, hogy meghajlítod a spárgát a vége körül fogva, és azon a ponton fog eltörni, ahol a friss része kezdődik.
- A spárga friss részét vágd nagyobb (kb. négy centiméteres) darabokra.
- Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, és alacsony-közepes lángon kezd el rajta pirítani a hagymát. Öt perc múlva add hozzá a fokhagymát, majd további egy perc múlva a spárgát. Sózd, borsozd és pirítsd még 5-7 percig.
- Ezután add hozzá a zöldségalaplevet, forrald fel, majd vedd a lángot alacsonyra és főzd 10-12 percig lefedve, amíg a spárga megpuhul.
- Ha már megpuhult a spárga, add hozzá a kókuszkrémet, vagy ha konzerves kókusztejet használsz, akkor annak csak a sűrű részéből adj a leveshez.
- Zárd el, add hozzá a sörélesztőpelyhet, és botmixerrel krémesítsd homogén állagúra.
- A végén adj hozzá egy evőkanál friss citromlevet, és tálald pirított magvakkal vagy krutonnal.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.