Most olvasott cikk
Ez az olasz startup vegán „mozzarella sajtot” készít mandulából

Ez az olasz startup vegán „mozzarella sajtot” készít mandulából

A Dreamfarm startup a többi növényi sajtnál egészségesebb, tápanyagban gazdagabb termékeket ígér leendő vásárlóinak. Kétévnyi kutatás és fejlesztés után merészkednek ki a piacra a vegán mozzarella sajtkészítményükkel.

Emilia-Romagna tartomány a napokban leginkább a heves esőzésekkel és áradásokkal került a figyelem középpontjába, a természeti katasztrófa már több halálos áldozatot is követelt, ezreket kellett evakuálni a térségből.

De ezt a térséget elsősorban az imolai versenypálya mellett a régió sajtkészítményei miatt szokták emlegetni világszerte. Különösen Parma városa híres erről és a Parmigiano Reggiano készítményéről, azaz a parmezánról. Éves szinten mintegy 160 ezer tonna készül ebből a sajttípusból ebben a tartományban.

Most azonban megvan az esély arra, hogy Parma hagyományos hírnevét megfejelje némi fenntarthatósággal és friss, etikusabb megközelítéssel. A parmai székhelyű Dreamfarm nevű startup ugyanis két év kutatás és fejlesztés után piacra dobja növényi alapú sajtalternatíváit.

Két terméket kínálnak majd a vásárlóknak: mozzarella sajtot és krémsajtot. Mindkettő alapja mandulapaszta.

A cég több célt is megfogalmazott a termékek fejlesztése előtt. Szerették volna, hogy az általuk kínált sajtok

  • kevés összetevőből álljanak,
  • kiváló tulajdonságokkal rendelkezzenek tápanyagok terén
  • és környezetbarát csomagolásban kerüljenek a boltok polcaira.

Két év tesztelés után elégedetten dobjuk piacra első két termékünket. Nem volt könnyű vállalkozás egészséges növényi alapú verzióban megalkotni ezt a két ikonikus olasz terméket úgy, hogy közben az állag is a megszokott maradjon

– mondta Mattia Sandei, a Dreamfarm társalapítója.

Fenntarthatóbb alap

A manapság forgalmazott növényi sajtok többsége kókuszolajból készül, és a gyártók célja elsősorban az, hogy minél jobban utánozzák az állati eredetű termékek ízét. Ez azonban legtöbbször a tápanyagtartalom rovására megy.

A piac tele van kókuszolajból és módosított keményítőből álló termékekkel, mi azonban úgy döntöttünk, hogy a mandula lesz a kiindulási pontunk, amely természetesen hozzáférhető a mediterrán térségben

– mesélte a másik társalapító, Maddalena Zononi.

Ezzel pedig elérték, hogy telített zsírból jóval kevesebbet tartalmazzanak a Dreamfarm termékei, mint általában a többi sajtalternatívák.

A Dreamfarm vezérigazgatója, Giovanni Menozzi leszögezte, tudják, hogy sokszor a növényi étrendet követők szemére vetik, hogy a mandulatermesztéshez sokkal több vízre van szükség, mint a hagyományos tej előállításához. Ugyanakkor az olasz startup nem Kaliforniából importált áruból dolgozik, ahol intenzív termesztés folyik, hanem mediterrán térségből származó, elsősorban esővízzel termelt mandulát használnak.

Hol lesz elérhető a vegán mozzarella?

A Dreamfarm sajtalternatívái első körben csak az olasz boltok polcain lesznek fellelhetők. Hosszú távon azonban a cégvezetők azt a célt is kitűzték már maguk elé, hogy az európai vásárlókhoz is eljuttassák termékeiket.

Jelenleg még folynak a tárgyalások nagyobb üzletláncokkal, és csak ezt követően kezdhetnek Olaszországon túlra nyúlni.

(Food Navigator)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.