A Dreamfarm startup a többi növényi sajtnál egészségesebb, tápanyagban gazdagabb termékeket ígér leendő vásárlóinak. Kétévnyi kutatás és fejlesztés után merészkednek ki a piacra a vegán mozzarella sajtkészítményükkel.
Emilia-Romagna tartomány a napokban leginkább a heves esőzésekkel és áradásokkal került a figyelem középpontjába, a természeti katasztrófa már több halálos áldozatot is követelt, ezreket kellett evakuálni a térségből.
De ezt a térséget elsősorban az imolai versenypálya mellett a régió sajtkészítményei miatt szokták emlegetni világszerte. Különösen Parma városa híres erről és a Parmigiano Reggiano készítményéről, azaz a parmezánról. Éves szinten mintegy 160 ezer tonna készül ebből a sajttípusból ebben a tartományban.
Most azonban megvan az esély arra, hogy Parma hagyományos hírnevét megfejelje némi fenntarthatósággal és friss, etikusabb megközelítéssel. A parmai székhelyű Dreamfarm nevű startup ugyanis két év kutatás és fejlesztés után piacra dobja növényi alapú sajtalternatíváit.
Két terméket kínálnak majd a vásárlóknak: mozzarella sajtot és krémsajtot. Mindkettő alapja mandulapaszta.
A cég több célt is megfogalmazott a termékek fejlesztése előtt. Szerették volna, hogy az általuk kínált sajtok
- kevés összetevőből álljanak,
- kiváló tulajdonságokkal rendelkezzenek tápanyagok terén
- és környezetbarát csomagolásban kerüljenek a boltok polcaira.
Két év tesztelés után elégedetten dobjuk piacra első két termékünket. Nem volt könnyű vállalkozás egészséges növényi alapú verzióban megalkotni ezt a két ikonikus olasz terméket úgy, hogy közben az állag is a megszokott maradjon
– mondta Mattia Sandei, a Dreamfarm társalapítója.
Fenntarthatóbb alap
A manapság forgalmazott növényi sajtok többsége kókuszolajból készül, és a gyártók célja elsősorban az, hogy minél jobban utánozzák az állati eredetű termékek ízét. Ez azonban legtöbbször a tápanyagtartalom rovására megy.
A piac tele van kókuszolajból és módosított keményítőből álló termékekkel, mi azonban úgy döntöttünk, hogy a mandula lesz a kiindulási pontunk, amely természetesen hozzáférhető a mediterrán térségben
– mesélte a másik társalapító, Maddalena Zononi.
Ezzel pedig elérték, hogy telített zsírból jóval kevesebbet tartalmazzanak a Dreamfarm termékei, mint általában a többi sajtalternatívák.
A Dreamfarm vezérigazgatója, Giovanni Menozzi leszögezte, tudják, hogy sokszor a növényi étrendet követők szemére vetik, hogy a mandulatermesztéshez sokkal több vízre van szükség, mint a hagyományos tej előállításához. Ugyanakkor az olasz startup nem Kaliforniából importált áruból dolgozik, ahol intenzív termesztés folyik, hanem mediterrán térségből származó, elsősorban esővízzel termelt mandulát használnak.
Hol lesz elérhető a vegán mozzarella?
A Dreamfarm sajtalternatívái első körben csak az olasz boltok polcain lesznek fellelhetők. Hosszú távon azonban a cégvezetők azt a célt is kitűzték már maguk elé, hogy az európai vásárlókhoz is eljuttassák termékeiket.
Jelenleg még folynak a tárgyalások nagyobb üzletláncokkal, és csak ezt követően kezdhetnek Olaszországon túlra nyúlni.

Csernik-Varga Adrienn korábban sport-, jelenleg gazdasági újságíróként dolgozik. Kamaszkora óta az volt az álma, hogy újságíróvá váljon, és ezt az álmot felnőttként is csak rövid időre engedte el, majd gyorsan visszatalált hozzá. Fontosnak tartja, hogy tudatos választásaival az öltözködés, étkezés, takarítás, vásárlás és az élet minden területén példát mutasson a kislányának, valamint mindazoknak, akik a környezetében és az olvasói között nyitottak a zöld megoldásokra. Amik igazán feldobják egy napját: egy jól sikerült interjú, az őszi és tavaszi napsütés, egy jó könyv és az, ha a kis családja repetázik egy-egy vegán fogásból.