Most olvasott cikk
Már a holland egyetemistákat is vegán menüre csábítanák

Már a holland egyetemistákat is vegán menüre csábítanák

Hollandiában is munkához láttak a Plant-Based Universities aktivistái több egyetemen is. Arról szeretnék meggyőzni az érintett intézmények hallgatóit, hogy a később esedékes szavazáson voksoljanak a tisztán vegán menüre. Ha sikerül meggyőzni a többséget, az egyetemi menzákon kizárólag növényi eredetű étel lesz majd elérhető.

Hollandiában is elindult a Plant-Based Universities (PBU – Növényi alapú egyetemek) kampánya – számolt be a Plant Based News. Többek között

  • az amszterdami,
  • az utrechti és
  • a wageningeni egyetemek

hallgatói kezdték meg az intézményekben a növényi alapú étkeztetés népszerűsítését. A cél az, hogy ezeknek az egyetemeknek a menzáján a jövőben kizárólag vegán menü legyen elérhető.

A kezdeményezés mellett több egészségügyi szakértő is kiállt. Több mint 1200 akadémikus, egészségügyi szakember, politikus és közéleti személyiség írta alá azt a nyílt levelet, amelyben arra bátorítják az egyetemek diákjait, hogy támogassák a kampányt.

Az étkezési szokásoknak jelentősen meg kell változniuk ahhoz, hogy a személyes, a társadalmi és a bolygó egészségével kapcsolatos kihívásokat mielőbb kezelni tudjuk. Az egyetemeknek élen kellene járniuk az étrendi átállásban, bemutatva a tápláló és fenntartható növényi alapú élelmiszerek nyújtotta lehetőségeket

– mondta Pieter van ‘t Veer professzor, a Wageningeni Egyetem táplálkozással, közegészségüggyel és fenntarthatósággal foglalkozó tanszékének vezetője.

Nem mindenhol aratott osztatlan sikert a vegán menü

Az, hogy a PBU-kampány elérte Hollandiát, még nem jelenti azt automatikusan, hogy be is vezetik a növényi alapú újítást az érintett intézményekben. Arra is van ugyanis példa, hogy a hallgatók végül leszavazzák a kezdeményezést, és nemet mondanak a tisztán vegán menüre. Ez történt például az Edinburgh-i Egyetemen is tavaly tavasszal. Az edinburgh-i hallgatók közül 812-en adtak le szavazatot, ezeknek azonban csak a 19 százaléka szólt a növényi alapú menü mellett.

Az edinburgh-i kampány kudarca egyébként javarészt annak tudható be, hogy a PBU aktivistái erős ellenszélben dolgoztak. A Countryside Alliance (Vidéki Szövetség) nevű, brit gazdálkodói érdekeket képviselő szervezet ugyanis arra buzdította a hallgatókat, hogy inkább támogassák a fenntartható módon gazdálkodókat, és szavazzanak a választás szabadságára a vegán menü helyett.

Sikereket is elkönyvelhetett ugyanakkor a PBU. Az Egyesült Királyságban már nyolc, Ausztriában pedig egy egyetemi diákszövetségben fogadtak el indítványokat az egyetemi étkeztetés növényi alapúvá tételére.

A gazdák márpedig Hollandiában is hangosak

Különösen érzékeny időszakban kezdi meg hollandiai kampányát a PBU. Szerte Európában háborognak a gazdák – részben éppen az állattenyésztést érintő tervezett vagy már be is vezetett szigorítások miatt. Az Animal Rebellion szervezet, amely elindította a kampányt azért, hogy vegán menüt kínáljon minél több egyetem, a párbeszéd fontosságát hangsúlyozta. Az állatvédő mozgalom szerint együtt kell működni a gazdákkal, és meg kell hallgatni őket annak érdekében, hogy a növényi alapú élelmezési rendszerre való átállás igazságos legyen.

A közelmúltban Európa-szerte, így Hollandiában is lezajlott mezőgazdasági tiltakozások után elengedhetetlenül fontos, hogy közösen leüljünk beszélgetni. Egy igazságos és méltányos társadalmat kell megteremteni – az élelmiszer-termelő gazdáktól kezdve egészen a fogyasztókig

– mondta Nathan McGovern, a Plant-Based Universities társalapítója.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.