Most olvasott cikk
Medvét lőttek ki az olasz hatóságok: a magyarázat egészen szürreális

Medvét lőttek ki az olasz hatóságok: a magyarázat egészen szürreális

Tüntetések pattantak ki az Olaszországban kilőtt medve miatt. Az Enpa állatvédő szervezet boncolási kérvényt nyújtott be, mert attól tartanak, indokolatlan kegyetlenséggel, kábítás nélkül végeztek az állattal.

Ismét háborognak az olasz állatvédők. Tavaly a Progetto Cuori Liberi (Szabad szívek projekt) nevű menhelyen – hatósági utasításra – kivégzett tíz disznó miatt gyászoltak és tüntettek az olasz állatbarátok. Idén pedig egy Trentinóban kilőtt medve miatt forronganak az aktivisták.

Az M90-es kódjelű állatot Trentino-Alto Adige régió kormányzójának, Maurizio Fugattinak az utasítására végezték ki az erdészek – számolt be a The Guardian. A hivatalos indoklás szerint azért kellett meghalnia, mert „veszélyt jelentett a közbiztonságra”.

Nem támadott meg senkit, de állítólag három alkalommal szándékosan követett embereket, legutóbb egy kiránduló párt, akik egy hegyi ösvényen sétáltak egy Ortisé nevű falucska felett, a Val di Sole régióban. A tartományi hatóságok szerint összesen 12 alkalommal látták lakott területeken, lakóházak közvetlen közelében. A látogatásait követően a nyakára erősített nyomkövető nyakörv segítségével tudták azonosítani az állatot, amelyről megállapították:

„túlságosan magabiztos”.

A hatóságok szerint a kormányzói döntést megelőzte az olasz Ispra környezetvédelmi intézet jóváhagyása is. Sajtóinformációk szerint az intézet úgy fogalmazott, „az M90-es medvét a lehető leghamarabb el kell távolítani”.

A kilőtt medve miatt tüntettek az állatjogi aktivisták

A kormányzói határozat után nem sokat teketóriáztak az erdészek. Gyorsan felkutatták Val di Sole egy erdős területén az állatot, majd kilőtték. Az állatvédők éppen ezt a gyorsaságot nehezményezték – magán a döntésen és tetten kívül – a leginkább. Szerintük olyan hirtelen történt az egész, hogy még csak lehetőségük sem volt arra, hogy haladékot kérjenek és a döntés megváltoztatása mellett érveljenek.

Az M90-es egy fiatal medve volt, a bűne mindössze annyi, hogy néhányszor látták lakott területek közelében. A tartomány nagyragadozók megfigyelésével foglalkozó honlapja szerint az M90-es csupán egy mezőgazdasági kerítésben és egy szerveshulladék-tárolóban tett kárt Val di Sole-ban

utalt az OIPA állatvédő szervezet arra, hogy a kilőtt medve egyetlen embert sem támadott meg.

Felmerült azonban egy másik aggály is az üggyel kapcsolatban. Az Enpa állatvédő szervezet kérelmet nyújtott be a trentói ügyészséghez, hogy boncolják fel az M90-es medvét. Arra gyanakodnak ugyanis, hogy kábítás nélkül és táguló lövedékkel lőtték. „A táguló lövedékek úgy vannak kialakítva, hogy jelentős sérüléseket okozzanak a belső szervekben, szakadásokkal és vérzéssel. Ha a medvét nem kábították el, valószínűsítjük, hogy M90 szükségtelenül elhúzódó, súlyos szenvedéssel járó halált szenvedett” – magyarázta a szervezet.

Hozzátették, indokolatlan és igazolhatatlan cselekedetnek tartják az állat megölését. Ha azonban sejtéseiket igazolja a boncolás, a kilövés már nem pusztán etikai szempontból, hanem jogilag is elítélhető bűncselekménynek minősül.

Ahogy a Progetto Cuori Liberi leölt disznói, úgy a kilőtt medve is alaposan felbőszítette az állatjogi aktivistákat. Véleményüket pedig tüntetés formájában is jelezték a hatóságoknak.

Néhány nappal az M90-es megölését követően mintegy ezer fő tüntetett Trentóban, Fugatti kormányzó és a döntése ellen.

A felbátorodott medvék egyébként Japánban is komoly fejtörést okoznak a hatóságoknak. Elsősorban a klímaváltozás miatt előállt táplálékhiány az oka, hogy az ázsiai szigetországban egyre több medvetámadás történik. Az incidensek javarészt elnéptelenedő településekhez köthetők, az áldozatok többsége pedig idős ember. Országos szintű megoldás egyelőre nem született a problémára.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.