Most olvasott cikk
Tízezer állatvédő tüntetett Milánóban az olasz menhelyen kivégzett disznók miatt

Tízezer állatvédő tüntetett Milánóban az olasz menhelyen kivégzett disznók miatt

Több európai ország aktivistái is tüntettek Milánóban egy olasz menhelyen a közelmúltban – állami utasításra – kivégzett tíz disznó miatt.

A Rete dei Santuari di animali liberi in Italia (Olaszországi Szabad Állatmenhelyek Hálózata) szervezet becslése szerint tízezer tüntető vonult fel a napokban Milánóban.

A megjelentek az ellen tiltakoztak, ami a közelmúltban Pavia tartományban, azon belül is a Zinasco városában található, Progetto Cuori Liberi (Szabad Szívek-projekt) névre keresztelt olasz menhelyen történt. Szeptemberben a hatóságok az állatvédők tiltakozása ellenére kivégeztek tíz disznót.

A szervezők beszámolója alapján az eseményen nem kizárólag olaszok jelentek meg. Érkeztek ugyanis állatvédők Franciaországból, Németországból, Belgiumból, Svájcból és Angliából is.

Az olasz szervezet azt szeretné elérni, hogy az élelmezési rendszer részét nem képező állatokat a törvény is másképp kezelje. Ragaszkodnak ahhoz, hogy a jövőben egyetlen menhelyen élő állatnak se kelljen virológiai kockázatok miatt meghalnia.

Addig fogunk harcolni, amíg el nem érjük, hogy más protokoll vonatkozzon a menhelyek állataira. A Progetto Cuori Liberi disznóinak lemészárlása pedig ezt követően egy rémálom marad csupán. De csak így lehetnek a menhelyek újra a béke helyszínei

– írta közleményében a szervezet.

Semmibe vették az olasz menhely érveit

A hatóságok már előre jelezték a menhely vezetőinek, hogy az afrikai sertéspestis miatt elkerülhetetlen tíz disznó megölése a náluk élő állatok közül. A Progetto Cuori Liberi megkongatta a vészharangot az állatvédők körében, és számos szervezet rögtön a segítségükre is sietett.

Az Organizzazione Internazionale Protezione Animali (OIPA), a Lega Antivivisezione és az Animal Equality Italia állatvédő csoportok kérvényezték a hatóságoknál a döntés felülbírálását. Az olasz menhely munkatársai jelezték, hogy a kérdéses disznók tökéletesen elszigetelten élnek, nem érintkeznek olyan állatokkal, amelyek egyszer az élelmiszerláncba kerülhetnek. Azt is leszögezték, hogy némelyek ebből a tíz malacból az afrikai sertéspestis tünetmentes hordozói, mások azonban tökéletesen egészségesek. Hangsúlyozták, a sertéspestis terjedése szempontjából ezek a disznók nem jelentenének veszélyt sem az emberekre, sem a menhelyen kívüli állatokra nézve.

Találkozót kértek, hogy megvitathassák az illetékesekkel, milyen más megoldások jöhetnek szóba. A hatóságok azonban nem voltak nyitottak semmiféle alternatív megoldásra vagy éppen kommunikációra. A helyszínen tartózkodó aktivisták sorfalát áttörve férkőztek oda a disznókhoz, akikkel aztán az eredeti terveknek megfelelően végeztek.

(ANSA)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.