Ez az egyszerű fokhagymakrémleves jó barátunk lehet, ha egy gyors és könnyed levesre vágyunk. A fokhagymakrémleves egy igazán megunhatatlan klasszikus, ami tökéletesen felmelegít a hidegebb időkben.
A leves krémességét a növényi tejszín biztosítja, ezen kívül pedig csak olyan összetevőket tartalmaz, amik – jobb esetben – fellelhetőek bármelyik háztartásban.
Hozzávalók:
- 2 fej vöröshagyma apró kockára vágva
- 1 fej fokhagyma zúzva vagy kisebb darabokra vágva
- 200 ml rizs- vagy zabtejszín
- 2 evőkanál zabliszt (vagy finomliszt)
- 1-2 evőkanál olívaolaj
- 8 dl zöldségalaplé vagy víz
- pár tekerés frissen őrölt bors
- 1 teáskanál só
- friss petrezselyem aprítva (opcionális a tálaláshoz)
Elkészítés:
- Egy edényben hevítsd fel az olajat, majd vedd a lángot közepesen alacsonyra, és kezdd el rajta pirítani a vöröshagymát.
- Kb. 8 perc után jöhet hozzá a fokhagyma, majd további 2 perc pirítás után szórj rá két evőkanál zablisztet. Folyamatosan kevergetéssel hagyd, hogy halvány színt kapjon, majd öntsd fel a zöldségalaplével, és sózd, borsozd.
- Ha felforrt, vedd le a tűzről, botmixerrel krémesítsd el, majd add hozzá a növényi tejszínt. Tedd vissza a tűzre, forrald össze, majd kóstold, és ha szükséges, tegyél még bele ízlés szerint sót, borsot.
- Tálald pirítossal vagy krutonnal és friss petrezselyemmel.
Domján Csenge
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.