Vegán fokhagymakrémleves

Ez az egyszerű fokhagymakrémleves jó barátunk lehet, ha egy gyors és könnyed levesre vágyunk. A fokhagymakrémleves egy igazán megunhatatlan klasszikus, ami tökéletesen felmelegít a hidegebb időkben.

A leves krémességét a növényi tejszín biztosítja, ezen kívül pedig csak olyan összetevőket tartalmaz, amik – jobb esetben – fellelhetőek bármelyik háztartásban.

Hozzávalók:

  • 2 fej vöröshagyma apró kockára vágva
  • 1 fej fokhagyma zúzva vagy kisebb darabokra vágva
  • 200 ml rizs- vagy zabtejszín
  • 2 evőkanál zabliszt (vagy finomliszt)
  • 1-2 evőkanál olívaolaj
  • 8 dl zöldségalaplé vagy víz
  • pár tekerés frissen őrölt bors
  • 1 teáskanál só
  • friss petrezselyem aprítva (opcionális a tálaláshoz)

Elkészítés:

  1. Egy edényben hevítsd fel az olajat, majd vedd a lángot közepesen alacsonyra, és kezdd el rajta pirítani a vöröshagymát.
  2. Kb. 8 perc után jöhet hozzá a fokhagyma, majd további 2 perc pirítás után szórj rá két evőkanál zablisztet. Folyamatosan kevergetéssel hagyd, hogy halvány színt kapjon, majd öntsd fel a zöldségalaplével, és sózd, borsozd.
  3. Ha felforrt, vedd le a tűzről, botmixerrel krémesítsd el, majd add hozzá a növényi tejszínt. Tedd vissza a tűzre, forrald össze, majd kóstold, és ha szükséges, tegyél még bele ízlés szerint sót, borsot.
  4. Tálald pirítossal vagy krutonnal és friss petrezselyemmel.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.