A tárkonyos zöldségleves egy olyan laktató étel, amit könnyedén és gyorsan elkészíthetsz egyszerű alapanyagokból, önmagában fogyasztva vagy egy többfogásos menü részeként is kiváló.
Bár leggyakrabban karfiollal szokták készíteni, ennek a tárkonyos zöldséglevesnek az alapja a karalábé. Emellett répát és burgonyát teszünk bele, de természetesen kerülhet bele fehérrépa, zeller vagy zöldborsó is. A csipetkétől pedig annyira laktató, hogy önálló fogásként is megállja a helyét.
Ha mégis menüsorban fogyasztod, a tárkonyos zöldségleves mellé tökéletesen passzolhat ez a szilvás gombóc vagy ez a kókuszos darázsfészek is.
Hozzávalók
- 1 fej hagyma aprítva
- 2 gerezd fokhagyma zúzva
- 1 közepes karalábé felkockázva
- 2 közepes répa félkarikára vágva
- 2 közepes krumpli felkockázva
- 2 evőkanál liszt
- 100 g vegán tejföl
- 2 evőkanál olaj
- 1,5 liter zöldségalaplé
- 1 evőkanál szárított tárkony
- só
- frissen őrölt bors
- friss citrom leve a tálaláshoz
- egy kisebb csokor felaprított friss petrezselyem
A csipetkéhez
- 120 g liszt
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál só
Tárkonyos zöldségleves elkészítése
- Hevítsd fel az olajat egy lábasban, majd alacsony-közepes lángon párold üvegesre a hagymát (kb. öt perc). Ezután add hozzá a zúzott fokhagymát, amihez két perc kavargatás után jöhet a répa és a karalábé. Pirítsd még ezt is 1-2 percig, majd öntsd fel a zöldségalaplével.
- Add hozzá a felkockázott krumplit, és főzd lefedve (amíg felforr, felveheted magasabbra a lángot, de utána állítsd alacsonyra), amíg a zöldségek meg nem puhulnak (kb. 20 perc).
- Közben keverd össze a csipetkéhez a lisztet, az olívaolajat, a sót és kb. 60 ml vizet, hogy gyúrható tésztát kapj. Ezután nyújtsd ki egycentis szalagokra, ezeket vágd fel egy centi széles szeletekre, majd dobd őket a levesbe.
- Jöhet a levesbe a tárkony, a só és a frissen őrölt bors is ízlés szerint.
- Keverj el a vegán tejfölben egy evőkanál lisztet, adj hozzá egy merőkanállal a leves levéből, ezt is keverd csomómentesre, és öntsd hozzá a leveshez. Miközben öntöd hozzá, egy habverővel folyamatosan keverd a levest, hogy ne csomósodjon össze.
- Add hozzá az apróra vágott, friss petrezselymet, forrald még 1-2 percig, majd zárd el.
- Tálaláskor az elkészült tárkonyos zöldséglevest ízesítsd tovább friss citromlével.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.