Ez a recept a klasszikus tárkonyos raguleves és a nagymamám csipetkés karfiollevesének keresztgyermeke: tökéletes étel melegen a hideg napokra. A recept gluténmentes, így ételallergiások is fogyaszthatják.
Egy jó karfiolleves bármely alkalomra megfelelő választás lehet. Fogyasztható önmagában vagy menüsor részeként is. Ha pedig egy jó krémlevesreceptet keresel, akkor kattints ide.
Hozzávalók
3-4 adaghoz
- 30 dkg karfiol
- ⅔ bögre/10 dkg zöldborsó
- 1 közepes répa
- egy zöldségleveskocka (ízfokozómentes)
- 1 dl növényi tejszín
- 2 evőkanál búzaliszt/egy evőkanál étkezési keményítő
- egy marék friss petrezselyem
- fél evőkanál szárított tárkony
- frissen őrölt bors
- fél evőkanál cukor
- másfél evőkanál citromlé
- só
A csipetkéhez:
- 10 dkg csicseriborsóliszt
- 5 dkg búzaliszt, gluténmentes étrendhez hajdina- vagy kölesliszt
- 1 teáskanál olívaolaj
- ízlés szerint só
Elkészítés
- Vágd fel negyed- vagy félkarikákra a répákat, és tedd fel egy nagyobb lábasban 1,2 liter vízzel és egy zöldségleveskockával főni. Ha felforrt, vedd le a lángot alacsonyra.
- Szedd a karfiolt kisebb rózsákra, és öt perc elteltével add a répához. Újabb öt perc múlva add hozzá a zöldborsót és a cukrot is.
- Készítsd el a csipetkét: keverd össze a kétféle lisztet a sóval, majd adj hozzá egy teáskanál olívaolajat és annyi vizet, hogy kemény, gyúrható tésztát kapj. A csipetke tésztájának enyhén túl sósnak kell lennie ahhoz, hogy eléggé ízletes legyen, mire megfő a levesben.
- Öt perccel azután, hogy a borsót hozzáadtad, beleteheted a levesbe a csipetkét is: nyújtsd ki kb. egy centi magas és egy centi széles szalagokra a tésztát egy vágódeszkán, utána egy késsel vagy a kezeddel formálj kb. egycentis csipetkéket, és dobd őket a levesbe.
- Ha a csipetkékkel készen vagy, hozzáadhatod a tárkonyt és a frissen őrölt borsot.
- Rögtön ezután a főzőkrémben villával keverj csomómentesre 2 evőkanál lisztet vagy egy evőkanál étkezési keményítőt, és add a leveshez a friss petrezselyemmel és a citromlével együtt. Keverj rajta párat, majd néhány perc elteltével zárd el a levest.
Domján Flóra környezetgazdálkodás szakon szerzett diplomát 2021 januárjában. A legfontosabb értéknek az empátiát tartja, éppúgy az állatok és az élővilág iránt, mint az emberek felé. Hisz benne, hogy egyre többen rájövünk: a hús ára egy élet elvétele, és az élet szeretetének, az együttérzésnek, a közös társadalmi értékeinknek minden élőre ki kell terjednie. Ezt az üzenetet minél hitelesebben igyekszik képviselni az írásaiban, az aktivizmusban és a mindennapokban is.